Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hashimoto Daiki: Mindenki egyért, egy mindenkiért

A tokiói olimpia sztárja, Hashimoto Daiki világ- és olimpiai bajnok férfi tornász alig várta, hogy nyolc év után újra haza vihesse Japán csapataranyát. Az októberberben Antwerpenben megrendezett világbajnokságon emellett két további aranyat is bezsebelt.

Az immár kétszeres világbajnok és olimpiai bajnok férfi tornász szinte minden egyéni címet megnyert már, amiről valaha csak álmodni mert a torna világában, otthon és külföldön egyaránt. Ami azonban eddig még nem sikerült neki, az a csapatversenyben szerzett aranyérem. Végre ez az álom is beteljesedett október 3-án, amikor a Hashimoto a dobogó legfelső fokára állította országát a Kínai Népköztársaságot megelőzve.

„Évek óta mondogatjuk, hogy aranyat akarunk nyerni, de minden alkalommal alulmaradtunk” – mondta Hashimoto, miután bemutatta hat gyakorlatát a világbajnokságra, amely szeptember 30-tól október 8-ig tart. „Ezúttal sikerülnie kell, és ezt a lendületet felhasználva jövőre Párizsba kell mennünk. Mind az öten megértjük ennek a fontosságát, és remélhetőleg megfelelő eredményeket produkálunk, így az emberek jövőre is támogatni fognak minket.”

Egy olyan országban, ahol a torna csapatverseny továbbra is rendkívül népszerű, és ahol a sikert óriási rajongással ünneplik, ez volt a hiányzó darab a mindössze még mindig csak 22 éves Hashimoto karrierjében. Japán utoljára 2016-ban Rióban, valamint 2004-ben Athénban nyert olimpiai aranyat, a legutóbbi világbajnoki diadaluk pedig 2015-re datálódik.

Az eredmény annál is inkább csodálatra méltó, mert Hashimoto egy igen brutális tavaszon van túl. Áprilisban, közvetlenül azelőtt, hogy megszerezte harmadik egymást követő japán összetett bajnoki címét elárulta, hogy az év elején a háta alsó részén terheléses törést diagnosztizáltak nála. Egy hónappal később – a még mindig a törött hátát ápolgatva – három bajnoki címet szerzett ugyan, ám júniusban már nem sikerült győznie az országos bajnokság döntőjében. A nyárról már azt állította, hogy jobb formában van, mint egy évvel ezelőtt Liverpool előtt, amikor a csuklója megsérült, miután túlhajszolta magát. A csapatbajnoki dicsőségre a tornász egy igazi nagyágyú edzőt kapott: Uchimura Kohei, a férfi torna GOAT-ja, ő az egyetlen japán ugyanis, aki világbajnoki és olimpiai bajnoki címet is nyert összetettben. Uchimura, aki tavaly vetett véget pályafutásának, amelynek során 19 világbajnoki érmet, köztük 10 aranyat nyert, Hashimotóval együtt utazott Belgiumba a férfi csapat edzőjeként.

Uchimura óriási hatással volt az edzések alatt Daiki tornájára. A legenda, aki mindig is a részletek embere volt, a felkészülések alatt mégis kimondottan szűkszavúan navigálta pártfogoltját: Sato Hiroaki vezetőedző szerint a kevesebb tanács Uchimura hitének és bizalmának a jele Hashimoto iránt, akit a bajnok mindig is dicsért – már azelőtt is, hogy két évvel ezelőtt az olimpián a dobogó tetejére állt volna. Uchimura, tette hozzá Sato, a többi tornászhoz képest jóval kevesebb instrukcióval látja el Hashimotót, hogy szándékosan nyomást gyakoroljon rá. Ha Uchimura a király, akkor Hashimoto ma a herceg a japán tornában. És az örökös trónra kerülése éppen csak most kezdődött el, és remélhetőleg jövőre Párizsban lesz a folytatás, ahol Hashimoto második olimpiai szereplésére kerül majd sor.