Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hogyan vásárolt Szaúd-Arábia golfot (1. rész)

Meglepő fordulatot volt, amikor a PGA Tour bejelentette, hogy partnerségi megállapodást kötött a szaudi kormány irányítása alatt álló PIF-ként ismert állami szuverén befektetési alap (Public Investment Fund) által támogatott LIV Golf ligával. Ez a lépés egyaránt felháborodást váltott ki a játékosok és a szurkolók körében is. Képmutatással vádolták a szervezetet, hiszen alig egy évvel ezelőtt Jay Monahan, a PGA Tour biztosa a LIV Golfot „irracionális fenyegetésnek” bélyegezte, amely figyelmen kívül hagyja a játék növekedését és a befektetések megtérülését. Most a PGA Tour szégyentelenül összeállt azzal a ligával, amelyet egykor elítélt.

A PGA Tour sok játékosát érte váratlanul az eddigi álláspont megváltoztatása, ami a versenyzők részéről a közösségi médiában a hitetlenkedés hullámához vezetett. Collin Morikawa így tweetelt: „Imádom a Twitteren megtudni a reggeli híreket”, jól tükrözve a játékosok körében tapasztalható megdöbbenést és meglepetést. A döntés komoly kérdéseket vetett fel a PGA Tour elveivel és értékeivel kapcsolatban. A kritikusok szerint azzal, hogy a PGA Tour összefogott a LIV Golffal, gyakorlatilag elnézi és hasznot húz Szaúd-Arábia megkérdőjelezhető emberi jogi helyzetéből. Az országot széles körben bírálják a szólás- és a vallásszabadság hiánya, valamint a nőkkel szembeni rossz bánásmód miatt. A PGA Tournak egy ilyen rendszerrel való társulása jogos erkölcsi vitát váltott ki a golfozói közösségben.

A LIV Golf egyik legismertebb tagja, Phil Mickelson a múltban még erős kritikával szembesült, amiért csatlakozott a ligához és a pénzügyi nyereséget az etikai megfontolások elé helyezte. A fúzióval azonban Mickelson az egyik legnagyobb haszonélvező pozíciójában találta magát. A Mickelson és a PGA Tour által tanúsított opportunizmus és a Szaúd-Arábia erkölcstelen múltja iránt érzett érdektelenség tovább szította a felháborodást.

Az ellenzők azt állítják, hogy a PGA Tour volt fölényben ebben a helyzetben, mivel a LIV Golfnak kellett küzdeni azért, hogy figyelmet, szponzorációt és elkötelezett szurkolói bázist szerezzen. A PGA Tournak pedig megvolt a lehetősége, hogy visszaszerezze vezető pozícióját a golfon belül, és csak annyit kellett volna tennie, hogy egyszerűen megvárja a LIV Golf hanyatlását és sztárjátékosainak esetleges visszatérését. A PGA Tour azonban a csúcstehetségek elvesztésétől való félelemtől vezérelve sietve ragadta meg ugyanazokat a pénzügyi forrásokat, amelyeket egykor elítélt.

Az egyesülés támogatói azt állítják, hogy a politikát el kell választani a sporttól, és hogy a rajongók egyszerűen a világ legjobb golfozóinak versenyét akarják látni. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a PGA Tour azon politikája, ami a pénzügyi nyereségek megszerzésének sürgetése volt, beszennyezte a sport integritását és értékeit. Azt állítják, hogy ha a szervezet megfelelő türelmet tanúsított volna, akkor a Szaúd-arábiai befolyás foltja nélkül is vissza tudta volna szerezni a sztárjátékosokat.

A PGA Tour döntése, hogy a LIV Golf partnerévé válik, sokakat elkeserített és csalódottá tett. Monahan korábbi nyilatkozatai, amelyekben elítélte a liga megközelítését és a játékra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmakat, a mostani helyzetben kifejezetten képmutatónak tűnnek. A golfvilág, a rajongók és a játékosok egyaránt megkérdőjelezik a PGA Tour elkötelezettségét az általa egykor képviselt értékek és elvek iránt. Végeredményben ez az egyesülés nemcsak a PGA Tour számára jelent elszalasztott lehetőséget, hanem a sportág egészére nézve is egy szomorú nap. A PGA Tournak megvolt a lehetősége, hogy bizonyítsa integritását és kiálljon meggyőződése mellett, ehelyett azonban úgy döntött, hogy egy olyan rendszerhez csatlakozik, amelyet széles körben bírálnak az emberi jogok megsértése miatt. Ez a lépés kétségtelenül foltot hagy a PGA Tour hírnevén, és komoly kétségeket vet fel a golfjáték iránti elkötelezettségével kapcsolatban.