test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Hogyan vásárolt Szaúd-Arábia golfot (2. rész)

A PGA Tour játékosai izgatottan és aggódva fogadták a PGA Tour, a DP World Tour és a Szaúd-arábiai állami szuverén befektetési alap (PIF) új vállalkozásának bejelentését. Ahogy a partnerség részletei kibontakoztak, az egyik fő kérdés a PGA Tourhoz hűséges játékosok kompenzációja, illetve a rivális ligához, a LIV Golfhoz átállók esetleges büntetése körül forgott.

Ezen aggályok elsimítására a PGA Tour policy boardjának egyik tagja, Jimmy Dunne – aki döntő szerepet játszott az üzlet közvetítésében – szolgált megnyugtató válasszal. Dunne szerint a jelenlegi PGA Tour-tagok részvényeket kapnának az új nyereségorientált vállalatban, azonban ezek elosztásának konkrét arányát még nem határozták meg. Másrészt azok a játékosok, akik a LIV Golfhoz való csatlakozást választották, nem jogosultak ezekre az értékpapírokra.

Dunne hangsúlyozta, hogy a részvények értéke idővel növekedni fog, így természetszerűleg emelkedik a PGA Tour játékosok jövedelme is. Elismerte, hogy a részvények elosztásának meghatározásához igazságos mechanizmusra van szükség, amely végső soron a versenyzők javát szolgálja. Bár a részletek kidolgozása még folyamatban van, ez a lépés potenciális pénzügyi jutalmat eredményez azon játékosok számára, akik úgy döntöttek, hogy a PGA Tour keretein belül maradnak.

A hűségért járó kompenzáció heves viták tárgya volt a PGA Tour tagjai között, különösen azután, hogy olyan topjátékosok, mint Phil Mickelson, Brooks Koepka, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau és Cam Smith jól jövedelmező szerződéseket kötöttek a LIV Golffal. A két liga közötti pénzügyi garanciák közötti szöges ellentét is tovább fokozta a konfliktust.

A kártérítésen kívül a LIV Golfba távozó, majd a PGA Tourra visszatérni szándékozó golfozók esetleges büntetéseiről is folynak tárgyalások. Dunne javasolta egy bizottság felállítását, amelyben a Tour-játékosok is részt vennének, hogy beleszólhassanak a visszatérés feltételeibe. Ezeknek a sportolóknak bizonyítaniuk kellene versenyzői képességeiket, és hajlandónak kellene lenniük elfogadni a korábbi távozásukkal kapcsolatos büntetéseket.

Mindeközben a LIV Golf továbbra is működik és tervei közt az szerepel, hogy a 2023-as szezont teljes egészében befejezi. A liga jövőbeli struktúrája azonban továbbra is bizonytalan. Greg Norman, a LIV vezérigazgatója egy konferenciahíváson biztosította a dolgozókat arról, hogy az elkövetkező években nem lesznek működési változások és hangsúlyozta, hogy a LIV önálló egységként fog működni tovább. Nem világos, hogy Norman pontosan kit is említett a nyilatkozatában „csúcsnak”, de Dunne elárulta, hogy a PGA Tour jelenlegi biztosa, Jay Monahan felügyelné a LIV Golf működését vagy esetleges megszüntetését. Monahan a tervek szerint a vezérigazgatói szerepet tölti be az újonnan alakult cégben, a PIF kormányzója, Yasir Al-Rumayyan pedig az elnöki posztot kapja majd meg.

Miközben a PGA Tour és játékosai alkalmazkodnak ehhez az új környezethez, a részvények igazságos elosztása az új vállalkozásban reményt ad azoknak, akik hűségesek maradtak. A lehetséges pénzügyi jutalmak ösztönzik a játékosokat arra, hogy továbbra is elkötelezettek maradjanak a PGA Tour iránt, míg az értékelési folyamat és a visszatérést kérő játékosok büntetése a turné integritásának és versenyképességének fenntartását célozza. A PGA Tour, a DP World Tour és a PIF közötti együttműködés jelentős változást jelent a golfvilágban, és hosszú távú hatása kétségtelenül formálja a sportág jövőjét.