test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Jimmy Butler: Nyomás alatt teljesíteni

Jimmy Butler szenzációs játékának köszönhetően a Miami Heat a keleti konferencia elődöntőjébe jutott a 2023-as NBA-rájátszásban. Az első körös sorozat 4. mérkőzésén, az első helyen kiemelt Milwaukee Bucks ellen Butler 56 pontot dobott, de ami ennél is fontosabb, hogy alig több mint egy perccel a vége előtt bevágott egy hárompontost, amivel a Heat már nem adta ki a kezéből a vezetést.

Az 5. mérkőzésen Butler ismét nagyot alakított, 42 pontjának is köszönhetően 128-126-os győzelmet aratott a Heat, és ezzel megnyerte a párharcot. Több mint egy évtizede a Heat az első olyan csapat, amelyik 8. helyen rangsoroltként búcsúztatja az elsőszámú kiemeltet, és az NBA történetében is csupán hat együttesnek sikerült ilyen óriási bravúrt elérnie.

Az eredményben kétségtelenül hatalmas szerepet vállalt az ihletett formában kosarazó Jimmy Butler, aki szinte egyedül juttatta a csapatát az elődöntőbe. A sorozatban nyújtott teljesítménye nagy elismerést váltott ki játékostársai és edzői részéről is, Erik Spoelstra a Heat vezetőedzője egyszerűen „a liga egyik legnagyobbjának” nevezte őt. Ebben szerepet játszott az is, hogy az 5. mérkőzés vége előtt néhány perccel még több mint 10 pontos hátrányban volt a Heat, de ekkor következett Butler és 11 pontjával hosszabbításra mentette a mérkőzést. Talán mondani sem kell, az este dobása is az övé volt. Kéttized másodperc volt hátra, amikor az oldalbedobás után Butler kapta a labdát, és egy alley-oop mozdulattal gyakorlatilag hanyatt esve az utolsó utáni pillanatban kiegyenlített. Ez a kosár jelentette a hosszabbítást, ahol már csak egy csapat volt a pályán és így a Miami Heat eldöntötte a továbbjutás sorsát.

Május dönt

A Heat most a New York Knicksszel találkozik az elődöntőben. Ahhoz, hogy itt is győzelemnek örülhessenek, megint csak kimagasló teljesítményre lesz szükségük úgy Butlertől, mint a csapat egészétől, és remélik, hogy ezzel sikerül kiharcolniuk az újabb meglepetést, és bejutnak a keleti konferencia döntőjébe. Butler zsenialitása a rájátszásban nem újdonság, hiszen a nagy pillanatokhoz mindig is fel tudott nőni. A 2020-as NBA-döntőben a 3. mérkőzésen 40 pontot dobott, 11 lepattanót szedett le és 13 asszisztot osztott ki, amivel a Miami győzelmet aratott a Los Angeles Lakers felett. Butler ezen a meccsen nyújtott teljesítménye hozta vissza a reményt a Heat számára, amely végül is hat meccsig vitte a sorozatot, mielőtt elbukott a Lakers ellen.

Butler azzal vált a liga egyik legértékesebb játékosává, hogy képes nyomás alatt is teljesíteni és clutch helyzetekben vezetni csapatát. Ahhoz, hogy a Heat 2023-ban is újabb sikereket érjen el, a rájátszásban nagy szükség van Butler szinte emberfeletti képességeire, ami győzelemre vezetheti őket az NBA legjobb csapatai ellen.