test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Korlátozott hozzáférés: Női labdarúgó-világbajnokság és frusztráció Ausztráliában

A női labdarúgó-világbajnokság a sydneyi olimpia óta a legjelentősebb sportesemény Ausztráliában, így kiemelt figyelem övezi az országban. A FIFA, a torna szervezője rekordméretű jegyeladásokat ünnepelt, és mérföldkőnek nevezte az eseményt a női labdarúgás tekintetében, amelynek célja, hogy új szurkolókat vonzzon, és szélesebb piacokra terjeszkedjen. Az ausztrál nézők számára azonban a sportrendezvény megtekintése kihívásnak bizonyult az Optus mobilszolgáltató kizárólagos közvetítési jogai miatt.

Míg a férfiak világbajnoksága alatt a legtöbb mérkőzés ingyenesen fogható csatornákon volt elérhető, a női találkozók többsége csak fizetős csatornákon keresztül volt nézhető, ami frusztrációt váltott ki a futballrajongók és a szélesebb közönség körében egyaránt.

Műsorszolgáltatási kihívások és korlátozott hozzáférés

A FIFA és az Optus közötti exkluzív megállapodás aggályokat vetett fel az ausztrál nézők hozzáférhetőségével kapcsolatban. A torna mérkőzéseinek többsége csak az Optus fizetős televíziós hálózatán keresztül érhető el, így sok futballrajongónak nincs lehetősége arra, hogy kedvenc csapatát akcióban láthassa. A férfi és a női labdarúgó-válogatott mérkőzéseivel ellentétben – amelyek ugyancsak jelentős eseménynek számítanak, és országszerte ingyenesen kell közvetíteni – a női világbajnokságról csak korlátozottan van ingyenes hozzáférés.

Még az sem világos, hogy mely mérkőzéseket mikor közvetítenek, ami jelentős csalódást okozott az ausztrál sportrajongók körében. A bizonytalanság nemcsak a futball elkötelezett híveire, hanem az alkalmi nézőkre is hatással volt egy olyan sportmániás országban, ahol a futball népszerűsége elmarad a rögbi, a krikett és az ausztrál futball (footy) mögött. A széttöredezett televíziós piac, ahol a sportjogok számos fizetős és szabadon fogható csatornán szóródtak szét, jelentős feladat elé állította a futballrajongókat, hogy megtalálják az országon kívülről közvetített jelentősebb labdarúgó-bajnokságok és tornák közvetítéseit.

A FIFA dilemmája: új szurkolók megnyerése a bevételek maximalizálása mellett

A FIFA-nak azzal kellett szembenéznie, hogy megtalálja az egyensúlyt az új szurkolók megnyerése, és a női világbajnokságból származó bevételek maximalizálása között. A torna, bár egyre népszerűbb, nem hoz olyan pénzügyi eredményeket, mint a férfi világbajnokság. Következésképpen a FIFA-nak a közvetítési jogokkal kapcsolatos megközelítése a kritikák kereszttüzébe került, és a szakértők „elszalasztott lehetőségként” jellemezték a női labdarúgás átfogó népszerűsítésének esélyét.

A labdarúgás küzdelmei az ausztrál sporttársadalomban

Ha visszatekintünk a labdarúgás helyzetére az ausztrál sportéletben, mindig is bizonytalan volt, és gyanakvással tekintettek rá a második világháború utáni migrációval küzdő országban. Az ausztrál női csapat sikerei azonban hozzájárultak ahhoz, hogy a labdarúgás vonzereje otthon is növekedjen, hasonlóan az Egyesült Államok női csapatának az amerikai futball népszerűségére gyakorolt hatásához. A női labdarúgó-világbajnokság rekordszámú nézőt vonzott, a stadionok pedig zsúfolásig megteltek, ami egyértelműen jelzi a női labdarúgás iránti növekvő érdeklődést Ausztráliában.