Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Különösen vigyázzunk játékosainkra!

Interjú Thiagus Petrus kézilabdasztárral

A COVID romba döntötte a 2020-as olimpiai játékokat. Legutóbb Rio de Janeiro adott otthont a világ legnagyobb sporteseményének, így természetesen szeretnénk tudni, hogy egy híres, profi brazil sportoló hogyan vélekedik a 2020-as nehézségekről. Ezért a legjobb brazil kézilabdázók közül, egy férfi és egy női sportolónak tettük fel ugyanazokat a kérdések a 2020-as eddigi tapasztalataikkal kapcsolatban. Thiagus Petrus az egyik legsikeresebb és leghíresebb brazil játékos; szerves tagja Európa vezető klubjainak, mint a Pick Szeged és az FC Barcelona Lassa.

Először is, hogy van?

Nagyon jól vagyok, és nagy izgalommal várom az előttünk álló évet, főleg most, hogy már elkezdhettünk játszani.

Mit gondol a COVID-19 által kikényszerített több hónapos szünetről, amely karrierje során még soha nem fordult elő a sportban?

Nagyon furcsa érzés, hogy nem játszhatok. De leginkább tehetetlenséget érzek, mert ez a dolog túlnő minden játékoson és sporton.

Hogyan lehet összehasonlítani ezt a szünetet egy hosszú távú sérülés okozta szünettel, például amikor egy játékosnak hat hónapig tart a felépülése?

Hasonlóak, mivel egyik esetben sem tudunk játszani. De a sérült játékos együtt van a csapattal, és részt tud venni több csoporttevékenységben. Otthon lenni anélkül, hogy elhagyhatnánk otthonunkat, nagyon bonyolult dolog, különösen pszichológiai szempontból. De ezt egy edzés részének tekintem.

Láthatjuk, hogy óriási különbségek vannak a sportolók között a tekintetben, hogy hogyan kezelik ezt a helyzetet. Sok sportoló teljesen abbahagyta a játékot, míg más sportolók minden eddiginél jobb formába kerülhetnek. Mit gondol, milyen személyiségjegyekre van szüksége egy profi sportolónak ahhoz, hogy a COVID-19-ből győztesként kerüljön ki?

A távozók közül sokan már tervezték a távozást, vagy már nem érezték magukat jól, és ezekben az esetekben a legjobb döntés a távozás, vagy egy kis szünet beiktatása volt. Nagyon bonyolult helyzetben voltunk, mindenki a saját módján reagált, és nem hiszem, hogy egyetlen jó módszer létezett minderre. Világos, hogy nekünk, sportolóknak meg kellett találnunk annak módját, hogy fittek maradjunk, és készen álljunk újra a játékra. A fő szempont a rugalmasság és annak tudata, hogy csak amiatt aggódjunk, amit irányítani tudunk, és ne amiatt, ami kontrollálhatatlan, mint például a COVID-19. Innentől kezdve minden más könnyebbé vált számomra, különös tekintettel arra a tényre, hogy szabadságon voltam, és nem csak a járvány miatt utaztam haza.

Vannak olyan edzők és sportvezetők, akik úgy gondolják, hogy ilyen helyzetben nem kell beszélnünk a profi sportolók mentális problémáiról, mivel egy profi sportolónak tudnia kell mindenféle probléma nélkül legyőzni az adott szituációt. Egyetért?

Egyáltalán nem. Sem a profi sportolók, sem az átlagemberek szempontjából. Úgy gondolom, hogy beszélni kell a mentális egészségről és arról, hogy milyen különböző módszerekkel tudunk arról gondoskodni. Minden sportoló egyedi és mindennap különböző nehézségekkel szembesül. Minél többen gondolják természetesnek, hogy foglalkoznunk kell az elménkkel, annál jobb sportolók és emberek leszünk.

Mi a legrosszabb abban, hogy az olimpiai játékokat 2021-re halasztották?

Rám nem volt akkora hatással. A legtöbb sportoló számára azonban sok mindent megváltoztatott, különösen a tervezést.

Van valami jó ebben a csúszásban?

Válogatott csapatunk játszani fog az olimpiai kvalifikációs tornán. Így a halasztásnak köszönhetően több időnk lesz felkészülni erre a versenyre, és úgy gondolom, hogy ez a legjobb nekünk.

Az utánpótlás mezőny nagyon fontos a sportban. Mit gondol, hogyan befolyásolhatja a COVID-19 egy fiatal sportoló életét?

Nagymértékben érintheti a fiatalokat, különösen azokat, akik fejlődésben vannak, és sok potenciállal rendelkeznek. A hosszú időn át tartó leállás igen fájó, és demotiválja az új tehetségeket a különböző sportágakban.

Mit gondol személy szerint: ugyanolyan motivációval tér vissza a karrierje folytatásához, vagy változott valami?

Nagyon motivált vagyok az idei előttünk álló kihívásokkal kapcsolatban. Vigyázok magamra és elég sokat készülök, főleg pszichológiai téren, mert nem tudjuk 100%-ig, hogy mi fog történni. Most annyit teszek, hogy minden meccset teljes mértékig kiélvezek, és minden nap a legjobb formámat hozom az edzéseken. Nem mintha korábban nem ezt tettem volna, de a leállás kényszere nagyon megerősítette ezt bennem.

Úgy gondolom, hogy az Ön karrierjét és eredményeit ismerve feltehetek egy ilyen kérdést: Mit ajánl az edzőknek a következő néhány hónapban?

Vigyázzanak a játékosaikra, és legyenek nagyon szenvedélyesek a csapat motiválásában. Kreatívnak kell lenniük, és segíteniük kell a játékosokat az egyéni fejlődésben, hogy a csapat elérje céljait.

Mit ajánl a profi sportolóknak a következő hónapokban?

Élvezzék az edzés, az utazás és a verseny minden egyes napját. Legyenek kedvesek a rajongókkal. Vigyáznunk kell szűkebb körünkre, hogy megvédjük magunktat, csapatunkat és ellenfeleinket, amíg véget nem tudunk vetni a járványnak.