Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Márciusi őrület

Hogyan osztja szét a rendező NCAA az Amerika egyik legnépszerűbb sporteseményéből származó pénzeket?

Az NCAA March Madness verseny az Egyesült Államok egyik legnagyobb és legnépszerűbb sporteseménye, amely minden évben jelentős bevételt generál. Mivel a verseny népszerűsége folyamatosan növekszik, fontos megérteni, hogyan osztják el a March Madnessből befolyó pénzeket. Az NCAA sokféle módon húz hasznot a tornából, többek között a televíziós közvetítési jogok, szponzorálások, televíziós reklámok és jegyeladások révén. 2022-ben az NCAA jelentése szerint a verseny több mint 1,14 milliárd dollár profitot eredményezett, amelynek nagy része a televíziós közvetítési jogokból származott.

Teljesítmény és egyenlőség

Bár az NCAA jelentős mennyiségű bevételt termel a tornából, azonban ennek a pénznek csak egy részét osztják szét a résztvevő csapatok között. Az NCAA az NCAA Kosárlabda Alap nevű rendszert használja arra, hogy a bevételeket elossza a résztvevő együttesek között, ami függ a lejátszott mérkőzések számától és az adott csapat sikerességétől. Az NCAA Kosárlabda Alap két részre oszlik: a Teljesítmény Alapra és az Egyenlő Konferencia Alapra. A Teljesítmény Alap a bajnokságban elért teljesítményen alapul, és a megnyert mérkőzések után a csapat egy meghatározott összeget kap a konferenciától. Például míg minden egyes, az első fordulóban megnyert összecsapás után körülbelül 280 000 dollárt kapnak, addig a továbbjutottak már körülbelül 1,7 millió dollár juttatásban részesülnek egy győztes meccset követően. Az Egyenlő Konferencia Alapot viszont a nevéből eredendően egyenlően osztják szét a bajnokságban résztvevő csapatok között, függetlenül azok teljesítményétől.

Az NCAA Kosárlabda Alapon kívül a résztvevő konferenciák is részesülnek a bajnokságból származó bevételek egy részéből, hiszen mindegyik kap egy bizonyos összeget minden olyan mérkőzés után, amikor a tőlük érkező csapat játszik. Ezt a pénzt aztán ők osztják szét a konferencia iskolái között.

Egyéb tényezők

Bár az NCAA Kosárlabda Alap és a konferenciák közötti elosztás az elsődleges módja annak, hogy a bevételekből részesüljenek a csapatok, vannak más tényezők is, amelyek befolyásolhatják, hogy mennyi pénzt kapnak az egyes résztvevők. Az NCAA például utazási támogatást is biztosít minden csapatnak, hogy fedezze az utazás és a szállás költségeit a bajnokság alatt. Ezenkívül a bajnokságban továbbjutók további támogatást is kaphatnak az iskolájuktól vagy a támogató szervezetektől.

Fontos megjegyezni, hogy attól függetlenül, hogy az NCAA jelentős mennyiségű bevételt termel a tornából, maguk a sportolók ebből nem részesülnek, mivel az NCAA szabályai tiltják, hogy a diáksportolók az ösztöndíjukon túl bármilyen kompenzációt kapjanak. Bár tegyük hozzá, ez már az elmúlt években vita tárgyát képezte. Összességében az NCAA March Madness verseny minden évben jelentős bevételt termel, amelynek egy részét a résztvevő csapatok és konferenciák között osztják szét. Bár a bevételek elosztásának rendszere nem tökéletes és sok kritika is érte, de továbbra is szerves része az NCAA működésének, és különböző programjainak és kezdeményezéseinek.