Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Mickelson bukása / Túl vagy rajtam?

Phil Mickelson, mint a golf legellentmondásosabb játékosa / Jimmy Butler tartós motivációja.

Phil Mickelson bukása

Éppen egy évvel ezelőtt Phil Mickelson csodálatos pályafutásának a reneszánszát élte. Sikerült megnyernie a PGA Championships-et, és ezzel ő lett a golf történetének legidősebb nagy tornát nyerő játékosa. A rajongók abban a pillanatban érezték, hogy valami különlegesnek lehetnek tanúi, pedig akkor még nem is tudhatták, hogy ez volt az utolsó nagy torna, amit megnyert. Mindössze egy évvel később Mickelson élete felborult, és ő lett a golf egyik legellentmondásosabb játékosa. Hogyan történhetett ez?

Mickelson úgy döntött, hogy kihagyja zsinórban második tornáját – annak ellenére, hogy egészségileg rendben volt ahhoz, hogy versenyezzen -, mert egy vita középpontjába került. Az egész azzal kezdődött, hogy a PGA Tour-ral kapcsolatos csalódottságának adott hangot és azzal kacérkodott, hogy csatlakozzon a LIV Golfhoz, a Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja által finanszírozott, újonnan induló profi turnéhoz. Úgy tűnt, hogy Mickelson figyelmen kívül hagyja Szaúd-Arábia jelentős emberi jogi visszaéléseit azért, mert így lehetőség nyílott neki arra, hogy megváltoztassa a PGA Tourt. „… Tudjuk, hogy megölték Khashoggit (USA-ban élő szaudi újságíró, aki a Washington Postnál dolgozott), és borzalmas a helyzet az emberi jogok terén. Kivégeznek embereket, csak mert melegek. Mindezek ismeretében miért is gondolkodnék rajta? Mert egy ilyen lehetőséget, ami csak egyszer adódik egy életben nem szabad elszalasztani arra, hogy átformáljuk a PGA Tour működését.”- mondta Mickelson.

A visszhang gyors és drámai volt. A golf legnagyobb sztárjai egymás után határolódtak el a LIV Golftól és Mickelsontól, illetve tették le névjegyüket a PGA Tour mellett. Mickelson gyorsan elvesztette régi szponzorait, az Amstelt és a KPMG-t. Az őt körülvevő nimbusz végleges csapást szenvedett, és azzal a döntésével, hogy sorozatban második turnéversenyéről is visszalépett, kérdéses, hogy visszatér-e valaha is a PGA Tourra.

Túl vagy rajtam?

A Miami Heat a múlt héten bejutott a keleti konferencia döntőjébe, miután a hatodik mérkőzésen 99-90-re legyőzte a Philadelphia 76erst. Jimmy Butler 32 ponttal és nyolc lepattanóval zárt az utolsó mérkőzésen, a Heat pedig 4-2-vel fejezte be a maximum hét meccsig tartó sorozatot.

A győzelem különösen édes volt Butler számára, aki a 2018/19-es szezonban a 76ersben játszott. A mérkőzés után, ahogy az öltöző felé tartott, Butler fennhangon azt mondta: „Tobias Harris helyettem?”, amivel arra utalt, amikor a Philadelphia úgy döntött 2019-ben, hogy elcseréli Butlert a Heathez, és inkább Harris-szel kötött egy hatalmas szerződést (öt év, 180 millió dollár). Az azóta eltelt három szezonban Butler szenzációs játékkal rukkolt elő, amivel felülmúlta Harrist – és szinte mindenkit a ligában, különösen a rájátszásban -, így a Philadelphia választása, hogy elengedte őt, kifejezetten rossz döntésnek bizonyult. Embiid a Philadelphia játékosa erre a döntésre utalva mondta azt a sorozat után: „Még mindig nem tudom, hogyan engedhettük el”.