Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Monopóliumot fenyegető veszélyek

A profi golf egy munka. Ennek ellenére a profi golfozók összehasonlítása az átlagos alkalmazottakkal vagy akár a felső vezetőkkel nem lenne egyszerű feladat. Először is, a javadalmazásuk teljes mértékben teljesítményalapú. Minél több versenyt nyernek, annál többet keresnek, és annál piacképesebbé válnak, ami növeli a szponzori bevételeiket. Ha több egymást követő évben nem teljesítenek, ez a pénz eltűnik. Bárki számára, aki az értékesítésben dolgozik, a teljesítményalapú ösztönzés nem jelent újdonságot. Másodszor, a profi golfozók ritkán engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy meghatározzák, hogyan és mikor versenyezzenek.

Van egy irányító testület, a Profi Golf Szövetség (PGA), amely szinte teljes mértékben ellenőrzi őket, hasonlóan egy tipikus munkáltatóhoz. Ők határozzák meg a menetrendet, ők határozzák meg a versenyek helyszínét, és ők érvényesítik a szabályokat és a magatartási normákat. Minden profi golfozónak jelentős médiakötelezettségei vannak, és ha nem a PGA szabályai szerint játszanak, akkor több ezer másik golfozó áll készen arra, hogy átvegye a helyüket. Évtizedeken át a PGA volt az egyetlen igazi munkaadó ebben a szektorban, de nemrégiben megjelent egy versenytárs, amely alapjaiban rengeti meg a golf világát.

Versenyző ellenes tornák

A PGA-nak az az érdeke, hogy ő legyen az egyetlen és kizárólagos „munkáltató”. Nem akarják, hogy a versenytársak elvegyék a legnagyobb tehetségeket, és természetesen nem akarnak osztozni a szponzori bevételeken sem. Így amikor a Szaúd-Arábiai Királyság bejelentette, hogy saját versenysorozatot finanszíroz – amelynek élén nem más áll, mint a golfozó legenda, Greg Norman -, az sokkoló hullámokat keltett a golfvilágban. Mire a hír napvilágot látott, a golf legnagyobb nevei közül néhányan már szerepeltek a játékosok listáján. Ezek a golfozók előre tudták, hogy a PGA nem fogja jó szemmel nézni a LIV iránti érdeklődésüket. Legalább 16 PGA Tour-játékos döntött úgy, hogy elfogadja a szaúdiak ajánlatát, köztük a hatszoros Major-bajnok Phil Mickelson és a kétszeres győztes Dustin Johnson, akik a LIV Golf első londoni versenyén indultak. Két további Major-bajnok, Bryson DeChambeau és Patrick Reed a hírek szerint szintén megválik a PGA Tourtól, és a jövőben az új LIV Golf Invitational Series versenyeken indul majd. A PGA Tour a közelmúltban erre úgy reagált, hogy a Londonban versenyző 17 jelenlegi vagy korábbi tagját fellebbezés lehetősége nélkül felfüggesztette. A játékosoknak küldött feljegyzésben Monahan nem pontosította, hogy a felfüggesztések mennyi ideig tartanak, illetve visszatérhetnek-e majd. Az érintett versenyzők nem vehetnek részt a Tour-versenyeken és a Presidents Cupon.

Jelentős befolyás

A dolog érdekességét az adja, hogy a PGA-nak korlátozott hatalma van, mivel a négy legnagyobb tornának saját irányító testülete van. Ezek a spin-offok saját érdekeik szerint hozzák meg a döntéseiket, és úgy tűnik, aligha akarnak olyan szigorúak lenni, mint a PGA. A négy majort rendező irányító testület – Augusta National Golf Club (Masters), USGA (U.S. Open), PGA of America (PGA Championship) és az R&A (The Open) – nem gondol arra, hogy eltiltja a LIV Golf körversenyen induló játékosokat, legalábbis egyelőre nem.

Öt nappal a londoni verseny után a U.S. Open következik a Massachusetts állambeli Brookline-ban található The Country Clubban június 16-19-én. A LIV mezőnyének egy tucat játékosa, köztük Mickelson, Johnson, Garcia, Gooch, Grace, Na és Oosthuizen már mentesült a U.S. Open kvalifikációja alól. Az USGA közölte, hogy nem gördít akadályokat a LIV-versenyeken résztvevő játékosok elé abban, hogy részt vegyenek a U.S. Openen. „Azokkal a versenyzőkkel kapcsolatban, akik Londonban játszottak, egyszerűen feltettük magunknak a kérdést: egy olyan játékost, aki a közzétett kritériumaink révén kiérdemelte a 2022-es U.S. Openre való kijutást, ki kellene-e zárni a mezőnyből, azon döntése miatt, hogy egy másik versenyen játszik? Végül úgy határoztunk, hogy nem” – mondta az USGA.

Míg a PGA Tour és a majorok rendezői állást foglaltak, addig sok játékos kiváró álláspontra helyezkedett. A LIV Tourban sok minden van, ami vonzó az embereknek. A versenyeik rövidebbek (a kevesebb résztvevő miatt) és ritkábbak, de mindig nagyon nagy pénzdíjakkal járnak (a londoni nyitóverseny győztese, Charles Schwartzel 4,75 millió dollárral ment haza). Így jóval kisebb fáradtsággal járnak, és sokkal több idő jut arra, hogy az ember a családjára is odafigyeljen. Jött egy mély zsebű startup, amely a PGA korábbi alkalmazottainak jobb juttatásokkal járó kompenzációs csomagot ajánlott, de mint minden startupban, ebben is benne van a kockázat, hiszen még a jól finanszírozottaknak sincs garanciája arra, hogy a vállalkozásuk sikeres lesz. Mindannyian figyelemmel kísérjük a LIV kísérletét, és bármi is lesz a történet vége, mi máris sokat tanultunk a munkáltató és a munkavállalók közötti kapcsolatokról.