test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Nagy szerződések, még nagyobb csalódások

Sportolók, akiknek a fizetése nem volt arányban a teljesítményükkel

A profi sportolók a világ legjobban fizetett emberei közé tartoznak. Nemcsak a képességeikért kapnak fizetést, hanem azért is, amit a csapatuknak nyújtanak, és a szórakozásért, amit a rajongóknak adnak. Magas fizetésük ellenére azonban nem minden sportoló teljesít az elvárt színvonalon. Ebben a cikkben a legdrágább szerződéssel, de a legrosszabb teljesítménnyel rendelkező profi játékosok közül nézünk meg néhányat.

Az egyik ilyen, aki azonnal eszünkbe jut, a korábbi NBA-játékos Gilbert Arenas. 2008-ban hatéves, 111 millió dolláros szerződést írt alá a Washington Wizardshoz, amivel a liga egyik legjobban kereső játékosa lett. A pályán nyújtott teljesítménye azonban koránt sem felelt meg a fizetésének. Sérülések és pályán kívüli viták tarkították pályafutását, többek között egy öltözői fegyveres incidens is, amely miatt a liga felfüggesztette. A Wizards végül 2010-ben lemondott róla és a szerződését kivásárolták.

Egy másik NBA-játékos, akinek nagyon előnyös szerződése volt, de kiábrándító teljesítményt nyújtott, Chandler Parsons. 2016-ban négyéves, 94 millió dolláros kontraktust kötött a Memphis Grizzliesszel. A csapatnál töltött idejét azonban sérülések és a pályán nyújtott gyenge teljesítménye árnyékolta be. Két és fél szezon alatt csupán 95 mérkőzésen lépett pályára, és mindössze 7,2 pontot átlagolt meccsenként. Végül egy csere keretén belül az Atlanta Hawkshoz került, ahol továbbra is sérülésekkel küzdött, és végül lemondtak róla.

Az NFL-ben az egyik legjobban fizetett, de kifejezetten felejthető teljesítményt nyújtó játékos az irányító Brock Osweiler. 2016-ban négyéves, 72 millió dolláros szerződést írt alá a Houston Texanshoz, miután az előző négy szezont a Denver Broncos tartalék irányítójaként töltötte. Azonban nehezen tudott megfelelni az elvárásoknak, és végül az első szezonja közepén kispadra ültették a csapatnál. Ezután elcserélték és a Cleveland Brownsnál játszott, amely mindössze egy szezon után elengedte.

Egy másik NFL-játékos, aki ilyen hatalmas összegű megállapodást kötött, de teljesítménye nem volt kielégítő, az irányító Joe Flacco. 2019-ben hároméves, 66,4 millió dolláros szerződést írt alá a Denver Broncoshoz, miután az előző 11 szezonban a Baltimore Ravens játékosa volt. A Broncosnál töltött idejét azonban sérülések és koránt sem kiegyensúlyozott teljesítmény jellemezte, így végül egy fiatalabb irányító miatt a kispadra ültették és 2020-ban a csapat megvált tőle.

A Major League Baseballban az egyik legjobban fizetett, csalódást keltő teljesítményt nyújtó játékos a dobó David Price. 2016-ban hétéves, 217 millió dolláros szerződést írt alá a Boston Red Soxszal, amivel akkoriban a liga egyik legjobban kereső játékosa volt. Azonban a következő idényekben sérülések és gyenge teljesítmény fémjelezte a játékát a csapatnál. Végül elcserélték és a Los Angeles Dodgershez került, ahol továbbra is sérülésekkel küzdött, és a 2020-as rövidített szezonban mindössze öt alkalommal léphetett pályára.

Bár a legdrágább szerződéssel rendelkező profi sportolóktól elvárható, hogy magas szinten teljesítsenek, de ez nem mindig van így. Ezeket a versenyzőket sérülések, pályán kívüli viták hátráltathatják, vagy egyszerűen csak nem képesek megfelelni a velük szemben támasztott elvárásoknak. Ettől függetlenül magas fizetésük miatt továbbra is a rajongók és a média kereszttüzében vannak.