test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Roland Garros és a generációk csatái / Balhé a Bajnokok Ligája döntőjén

Ifjú titánok harca a Roland Garroson, kezelhetetlen erőszak és káosz a futball eseményeken… aktuális sportsztorik.

Fiatalok és idősek a Roland Garroson

Néhány évig Pete Sampras volt a tenisz történetének legtöbb Grand Slam-győzelmet arató játékosa a megszerzett 14 bajnoki címével. A múlt heti Roland Garroson Rafael Nadal begyűjtötte a 14. győzelmét a francia nyílt teniszbajnokságon, és itt csak erről az egy nagy tornáról beszélünk. A média kifogyott a szuperlatívuszokból, amikor Nadal nagyságát méltatja. Egyszerűen nincs hozzá fogható a tenisztörténelemben, talán a sporttörténelemben sem. Az Australian Openen, Wimbledonban, a US Openen és a már említett Roland Garroson összesen huszonkét Grand Slam-győzelmet szerzett, mindössze eggyel lemaradva Serena Williams mögött. Az idei címvédés legkülönlegesebb aspektusa Nadal egészségi állapota volt, hiszen kiújult súlyos fájdalmat okozó lábsérülése. Nadal minden mérkőzés előtt fájdalomcsillapító injekciókat kapott, hogy tudjon játszani. Nadal a torna két hete alatt sokszor elmondta, hogy nem tudja, még hányszor fog a tiszteletet érdemlő párizsi közönség előtt pályára lépni. Szerencsések vagyunk, hogy mi még tanúi lehettünk nagyszerű játékának.

Ha már a nagyságnál tartunk, a lengyel Iga Swiatek a női tenisz következő nagy játékosának tűnik. Nemcsak arról van szó, hogy úgy nyerte meg a Roland Garrost, hogy mindössze egyetlen szettet veszített, hanem arról is, ahogyan szinte minden egyes meccsét uralta. Jelenlegi veretlenségi sorozata 35-nél tart, ami a leghosszabb győzelmi sorozat 2000 óta. Swiatek számára ez a második Roland Garros-győzelme, összességében pedig a második Grand Slam-diadala. Ilyen dominanciával 21 éves kora ellenére a teniszvilág joggal várja azt tőle, hogy még sok Grand Slamet nyerjen. A kérdés már csak az, hogy ez a dominancia átültethető lesz-e az elkövetkező füves és kemény pályás versenyekre is.

Néhány más fiatal játékos is jelentősen lépett előre az idén Párizsban. A 18 éves Cori „Coco” Gauff élete első Grand Slam-döntőjébe jutott. Bár Swiatek ellen nem tudott túl nagy ellenállást kifejteni, a fiatal amerikai bebizonyította, hogy jó úton halad afelé, hogy beteljesítse azt a hatalmas potenciált, amit a világ akkor látott tőle először, amikor 15 évesen legyőzte Venus Williamst Wimbledonban. Két 19 éves játékos, a spanyol Carlos Alcaraz és a dán Holger Rune is először jutott be Grand Slam negyeddöntőbe. Mivel Nadal már közeledik a visszavonuláshoz, a következő sztárgeneráció fényes jövő előtt áll.

Káosz a Bajnokok Ligája döntőjén

A Liverpool – Real Madrid döntő előtti paprikaspray, kerítésbontás és a sok sebesült után a francia kormányt sok kritika érte az esemény megrendezésével kapcsolatban, illetve ahogyan kezelte a kialakult helyzetet. A francia kormány azonban kevés hibát ismert el, ehelyett a felelősséget az angol szurkolókra hárította azzal, hogy a káoszt elsősorban a Liverpool-szurkolók tízezrei okozták, akik hamis jegyekkel vagy jegyek nélkül érkeztek a Stade de France-ba.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „a káosz fő oka egy szervezett, ipari méretű hamis jegyekkel elkövetett csalás volt” – szerinte nagyjából 30-40 ezer belépőről volt szó, és ezt a számot az UEFA, az Európai Labdarúgó-szövetség is alátámasztotta. „Nyilvánvaló, hogy nincs mire büszkének lennünk azzal kapcsolatban, amit szombat este láttunk” – mondta Darmanin úr, de dicsérte a francia rendőrséget a határozott fellépéséért, amivel megakadályozta, hogy még többen sérüljenek meg.
Darmanin úr „aránytalannak” minősítette a Franciaország felkészültségével kapcsolatos aggodalmakat a nyári olimpiai játékokra és a 2023-as rögbi-világbajnokságra nézve, amelynek szintén az ország ad otthont, és a szombati eseményekért egyenesen a briteket tette felelőssé. „Nyilvánvaló, hogy csak a futballban – és különösen a labdarúgáson belül bizonyos brit kluboknál – fordul elő ilyen helyzet” – mondta annak ellenére, hogy a francia futball maga is szembesült a növekvő erőszakkal, többek között vasárnap, amikor az Auxerre Saint-Étienne mérkőzésen a dühös szurkolók beözönlöttek a pályára.

A brit és francia politikusok támadták a francia hatóságokat a helyzet kezelése miatt, és vizsgálatot követeltek a tömegoszlatás és a stadion biztonsági hiányosságainak kivizsgálására. Sok szurkoló panaszkodott arra, hogy a francia rendőrség a mérkőzés előtt túl agresszívan alkalmazta a könnygázt és a paprikasprayt, majd a mérkőzés után zsebtolvajok támadtak rájuk a Stade de France közelében.