test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

SERENAde

Hogyan búcsúzzunk el egy olyan játékostól, mint Serena? A legjobb módja, ha végig vesszük azokat a hihetetlen rekordokat, amiket a pályafutása során ért el.

  • 23 Grand Slam-győzelmet aratott egyesben, a legtöbbet az Open-korszakban (férfi és női játékosok közül).
  • Az összesített major címek listáján a harmadik helyen áll, az Open Era-ban pedig a másodikon.
  • Egyszerre mind a négy Grand Slam egyéni bajnoki címét birtokolta (2002-2003 és 2014-2015), amit a sajtó egyszerűen „Serena Slam”-nek nevezett el.
  • Ő az a játékos, aki párosban is elérte ugyanezt nővére, Venus oldalán. Összesen tizennégy Grand Slam-győzelmet arattak együtt, valamint a 2000-es sydney-i, a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián is diadalmaskodtak női párosban.
  • Serena Williams 2016-ban és 2017-ben a világ legjobban fizetett női sportolója volt, 2017-ben pedig a Forbes 100 legjobban fizetett sportolót tartalmazó listáján egyedüli nőként szerepelt 27 millió dolláros összkeresettel.

A rekordokat félretéve, Serena vitathatatlanul nagyobb hatással volt a teniszre, mint bármely más játékos valaha is. Federer, Nadal és Djokovic csodát tettek a sportággal, de végső soron ők sem forradalmasították úgy a játékot, mint Serena. Nővérével, Venusszal együtt jelent meg a női teniszben az erő és az atletikusság, és ez egy új korszakot vezetett be a sportágban. Amikor a Williams nővérek megérkeztek, egyszerűen erősebbek, gyorsabbak és jobbak voltak ellenfeleiknél. A sportág csúcsán való teljes dominanciájukkal és folyamatos fejlődésükkel hatalmas nyomást helyeztek a feltörekvő játékosokra szerte a világon. Elmúltak azok az idők, amikor a tizenéves fenomének felbukkantak és uralták a sportágat, mint Martina Hingis, Jennifer Capriati vagy Tracy Austin. Ha a legjobbak akartak lenni, akkor a „Williams-játék” erejével és kíméletlen hatékonyságával kellett vetekedniük.

A több mint 20 év alatt, mióta először tűnt fel a teniszpályán, nagyon kevés játékos volt képes arra, hogy következetesen kihívója legyen Serenának. Karrierjében természetesen voltak hullámvölgyek és olyan időszakok, amikor egyszerűen hiányzott a sport iránti elkötelezettsége. Nem volt formában és elszenvedett néhány kiábrándító vereséget. De újra – ha úgy tetszik bosszúból – visszatért, és nagyon kevés játékos volt képes arra, hogy 30 éves kora után Grand Slamet nyerjen. Serena tízet nyert!

De talán Serena legszembetűnőbb eredménye az volt, ahogyan ő és a nővére megváltoztatták a sportág megítélését. Mielőtt a Williams nővérek megjelentek, a tenisznek az volt a híre, hogy egy begyepesedett sznob sportág, amely főként a fehéreknek a fehérekről szól. A fekete bőrű Williams nővérek megjelenése azonban alapjaiban rengette meg a teniszvilágot, és amikor végül minden idők két legjobb teniszezőjévé váltak, fiatal lányok és fiúk generációit inspirálták arra, hogy ne csak játsszák ezt a sportot, hanem megpróbálják uralni is. Szinte minden feltörekvő játékos – függetlenül a bőrszínétől – Serenára mutat, mint legnagyobb példaképére, és ez érthető is. Minden sportágban van egy csak szuperlatívuszokban mérhető játékos – Wayne Gretzky a jégkorongban, Michael Jordan a kosárlabdában -, és Serena kiérdemelte a helyét a legnagyobbak nagyon rövid listáján. Ő a valaha volt legjobb a tenisz történetében.