test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

STEP UP! – Mentális felkészítés a csapatsportban a magasabb szintű küzdelmekre, 4. epizód: A kontroll

Azt gondolhatnánk, hogy a kontroll a sportban egyszerű feladat, hiszen az eredmények magukért beszélnek. Ami alapvetően igaz, viszont ezt is sokféle módon lehet tálalni. És bármilyen hihetetlen, a sportban is működik a diplomácia és a manipuláció. Vannak olyan edzők, akik ráadásul ezekben kiemelkedőt tudnak nyújtani, így hát nagy jelentőséggel bír, hogy az első periódus végén objektív szakemberek értékeljék a csapat teljesítményét. Talán ez a legnehezebb kihívás egy újonc esetében.

Egyszerű számvetés

Mert hát a lendület, az elvárások hatalmasak. A sportban fel kell szívni magunkat önbizalommal, hogy egyáltalán bármilyen feladatnak neki tudjunk menni. El tudják képzelni mi szükséges ahhoz, hogy egy gyengébb bajnokságból egy erősebbe bekerülve valóban beinduljon a szekér? Ráadásul ott van a hit kérdése is. Hiszen úgy nem lehet nekimenni semminek, hogy nem hiszünk benne. Csak hát az a baj a hittel, hogy könnyen elmoshatja a realitás érzékünket is, hiszen egy igazi sportember vakon tudja követni belső motivációját, vagy azt az elvárást, amit kitűztek elé. Száz szónak is egy a vége: nagyon nehéz objektív tényeket és mérföldköveket találni egy csapat értékelésére, viszont ha ezt nem tesszük meg, akkor arra rámehet az egész bajnokság. Hogyan műveljük mindezt? Ha objektivitásról van szó, akkor az azt jelenti, hogy Expert attidüdre van szükségünk, vagyis táblázatok, számok, adatok. De nem szabad olyan bonyolulttá tenni a folyamatot, mint ahogy azt hagyományosan egy Expert megengedné magának! Fontos, hogy stratégiai szinten lássunk rá a folyamatokra. Ehhez a lehető legegyszerűbb, de valóban számokon alapuló megoldásra van szükségünk. Erre a célra pedig egy hagyományos excel táblázat is tökéletesen megfelel. A hangsúly úgyis a tartalmon van. Mit kell tartalmaznia egy ilyen táblázatnak? Egyrészt nem árt nyugodt körülmények között elkészíteni a bajnokság előtt. Jelölni kell benne azt, hogy reálisan, a játékoskeretünk alapján, az ismert körülmények mentén hányadik helyre várjuk a csapatot. El kell készíteni egy bajnoki rangsort, ahol minden csapatot elhelyezünk egy megfelelő pozícióba. Így tökéletesen látjuk, hogy az ellenfelek milyen messze helyezkednek el képességekben hozzánk. Van, aki úgy oldja meg, hogy saját csapata „0” osztályzattal van jelölve, és ahhoz viszonyítva keletkeznek mínusz és plusz előjelű értékek. Így ha a bajnoki tabellán és a képességekben is egy „+10-es” csapattal nagyon szoros mérkőzést játszunk, akkor valami csoda történt, még ha a végén ki is kapunk. Ha viszont egy „-2-es” osztályzatú együttessel játszunk otthon döntetlent, akkor megint más a helyzet. Nem folytatom a sort, értik mire is gondolunk. Aztán a bajnokság előtt elkészült táblázatot elő kell venni a bajnokság első periódusát lezárandó. Általánosan azt szokták mondani, hogy 2 hazai és 2 idegenbeli mérkőzésből már komoly következtetéseket lehet levonni, pláne ha a skálánkon több, egymástól eltérő pozícióban lévő csapattal játszott saját együttesünk.

Mentális problémák

Még a legjobb szakemberek számára is nehéz néha megállni és ilyen egyszerűen vizsgálni a helyzetet. Főként akkor, ha a várthoz képest jobban vagy rosszabbul megy a bajnokságban, hiszen ilyenkor jön a hit, a lendület és elviszi a fókuszt az értékelésről. Az újonc együtteseknél különösen kritikus ez a kontroll, hiszen ha a játékosok képességeit még nem is biztosan, de mentális állapotukat tökéletesen jelzi az így kapott eredmény. Fontos, hogy ennek az eredménynek hinni is kell, tudni kell a helyén kezelni! Ha újoncként jobban teljesítettünk, akkor azt jelenti, hogy mentális felkészülésünk jól sikerült, a csapat a képességeit vagy már be is tudta mutatni, vagy jó úton halad ahhoz, hogy a 100 %-ot a pályára tegye a bajnokság további részében. Ha az előzetes elvárásoktól elmarad újonc csapatunk, akkor viszont komoly probléma van. Alapvetően egy bajnokságban előfordul, hogy későn ébred egy csapat, és nem kell ahhoz négy mérkőzés után az élen állni, hogy valaki bajnokságot nyerjen. Viszont az újoncok esetében egy sikertelen rajt egyértelműen jelzi a következő kudarcos korszakot is, hiszen a mentális felkészülés biztosan nem sikerült. Lehet, hogy taktikailag és fizikailag sem működik rendben minden, de az biztos, hogy mentális oldalon helyzet van. Ezt a helyzetet ráadásul nagyon gyorsan kezelni kell, mert a bajnokság rámehet, és a következő időszak már csak a bajnoki szünet – már ahol van – amikor érdemben bele lehet nyúlni a pszichés folyamatokba.