Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Tweet nélkül / A mesterek mestere / A harmadik visszavonulás

Frank Vogel, Scottie Scheffler és Kim Clijsters: Sporttörténetek, amelyeket ezen a héten követünk.

Tweet nélkül

Két évvel az NBA 2020-as megnyerése után a Lakers edzője, Frank Vogel kínos kérdésekre felkészülve állt a sajtószoba elé. Elvégre az elmúlt évek legrosszabb szereplése fűződik a nevéhez (igaz elképesztő sérüléshullám sújtotta a Lakerst), a csapat pedig lemaradt a rájátszásról (ami azért különösen nagy szégyen, mert a rájátszást nemrég bővítették ki úgy, hogy a legjobb 8 helyett a konferenciák legjobb 10 csapata vesz részt rajta). A vasárnap esti feszült sajtótájékoztató helyett – amire számított – azonban Vogel valami sokkal rosszabb dologgal szembesült: a kirúgásának hírével. Még aznap este Adrian Wojnarowski a következőket tweetelte ki:

„Az ESPN forrásai szerint Frank Vogel utoljára irányította a Lakerst, és ezt a döntést várhatóan hétfőn közlik vele. A Lakers edző keresése várhatóan hosszadalmas és kiterjedt lesz, hiszen nincs egyértelmű befutó.”

Vogel, aki épp a csapatát vezette az aktuális fordulóban, nem látta a tweetet, de a sajtótájékoztatón részt vevő összes riporter igen. Amikor megkérdezték az ügyről, Vogel egyszerűen csak annyit mondott az újságíróknak: „Nekem nem szóltak”. Az egy dolog, hogy egy ilyen híres csapat éléről elbocsátják, megint más dolog, hogy ezt a riporterektől tudja meg. Az ilyen típusú kirúgások mérhetetlen károkat okoznak egy olyan szervezetnek, amely ezt nem engedheti meg magának. A Lakers azért maradt le a rájátszásról, mert kiöregedő játékosaik – például Russel Westbrook, akinek 44,21 millió dollár a keresete – feltűnően gyengén játszottak a szezon alatt. A szupersztárjaik szupersztár dollárokat kerestek, de nem szupersztár számokat produkáltak. A csapat – annak ellenére, hogy Lebron James is a keretben van – nem éppen az NBA rájátszására alkalmas 2023-ban. Minőségi edzőt találni már így is elég nehéz lett volna, de ez után az indokolatlan nyilvános megaláztatás után Woj jóslata a „hosszadalmas és kiterjedt” folyamatról talán inkább a liga legjobb trénereinek a hajlandóságához van köze, mint ahhoz, hogy a Lakers képes-e tehetséget találni.

A mesterek mestere

A Georgia állambeli Augusta városában megrendezett idei Masters-tornát megelőző sajtóvisszhang elsősorban Tiger Woods figyelemre méltó visszatérése körül forgott. Woods 2021 februárjában súlyos autóbaleset szenvedett, és az orvosok rendkívül közel álltak ahhoz, hogy amputálják a golf szupersztár lábát azért, hogy megmentsék az életét. Így az, hogy alig több mint egy évvel a baleset után már olyan állapotban volt, hogy újra részt vegyen a Mastersen anélkül, hogy megalázta volna magát, már okot adott az ünneplésre. És amikor Woods bejutott a cutba, sőt az első két fordulóban még versenyben is maradt, a golfvilág ünnepelt. A szombat és vasárnap azonban már egy másik történet került előtérbe, ahogy Woods teljesítménye gyengébb lett. A reflektorfénybe a 25 éves amerikai Scottie Scheffler lépett, aki tavasszal a semmiből bukkant fel, hogy a golf trónjára kerüljön. 57 nap alatt négy tornát nyert, köztük a Masters-t, ami örökre megváltoztatta az életét. Azonban ez nem annak a több mint 10 millió dollárnak köszönhető, amit a versenyeken nyert, hanem annak, hogy most már ő a világ első számú golfozója, és soha többé nem fog senki az árnyékában élni és játszani, beleértve még Tiger Woods-ot is.

A harmadik visszavonulás

Kim Clijsters-ről már írtunk itt korábban. Annak ellenére, hogy a női tenisz egyik legjobbja volt, sőt a világranglistát is vezette, a belga 2007-ben (24 évesen) hirtelen távozott a sportágtól, hogy családot alapítson. De nem maradt távol sokáig és bosszúból visszatért. Clijsters 2009-ben a visszatérése utáni mindössze harmadik versenyén, az US Openen megnyerte pályafutása második grand slamjét. A sportág történetének egyik legimádnivalóbb pillanata az lett, amikor kislánya édesanyja győzelme után az Arthur Ashe stadionban sétálgatott. Clijsters még két Grand Slam-tornát nyert és visszaszerezte a világranglista első helyét, mielőtt 2012-ben ismét abbahagyta volna a teniszt. Aztán hét év után Clijsters bejelentette – bár már a 30-as évei végén járt -, hogy ismét visszatér. Remekül teljesített, és 2020 februárjában meglepően kiváló eredményeket ért el, de aztán beütött a COVID. Clijsters a teniszvilág többi tagjához hasonlóan a pálya szélére kényszerült, és végül a szezon végén térdműtéten esett át. 2021-ben nem sikerült neki mérkőzést nyerni, így amikor a 38 éves játékos 2022 áprilisában bejelentette harmadik és valószínűleg utolsó visszavonulását, az már nem keltett túl nagy megdöbbenést. Mindig is az egyik legkedveltebb, legkedvesebb bajnoknő volt, akit sportága valaha is látott, így ha úgy dönt, hogy negyedszerre is visszatér, a teniszvilág tárt karokkal fogja fogadni.