test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

U.S. Open 2024: Bryson DeChambeau szerencsés diadalmenete

Bryson DeChambeau 3 láb, 11 hüvelykes puttja, amellyel megnyerte a 2024-es U.S. Opent, jól érzékeltette a győzelem és a vereség közötti borotvaéles különbséget, és megmutatta a golf drámaiságát és kiszámíthatatlanságát.

Ahogy a verseny során végig, DeChambeau a verseny legvégén is hatékonyan scramble-elt, és végrehajtotta „élete bunkerütését”, és a labda 3 láb, 11 hüvelyknyire a lyuktól landolt. Ezt az ütést, amely kisértetiesen emlékeztetett Payne Stewart ikonikus, 1999-es U.S. Open puttjára, még évekig fogják emlegetni. Ritkán van olyan verseny, amely több felejthetetlen pillanatot is kínál, de ez a verseny bizony ilyen volt. Alig 30 perccel korábban tudniillik Rory McIlroy még a 16. green-en állt 1 ütéses előnnyel, és egy rövid, 2 láb 6 hüvelyk hosszú par-puttal állt szemben. McIlroy idén mind a 496 ütését 3 lábon belülre tette. Ezúttal azonban a labda a lyuk bal oldalát súrolta, és elhibázta, ez a hiba pedig végleg megváltoztatta a verseny kimenetelét.

McIlroy határozott ütése ezúttal sokba került neki, és hirtelen, amikor DeChambeau a 16-os pályán volt, a verseny döntetlenre állt. A kezdeti visszaesés ellenére McIlroy úgy tűnt, hogy felépül, a 17. ütésnél a bunkerből felállt és lement a parért, a 18. ütésnél pedig rutinszerűnek tűnő távolságba ütötte a chip ütést. 3 láb 9 hüvelyk. Ám ezúttal McIlroy ütése túl puha volt, jobbra csúszott, súrolta a peremet ugyan, de végül kigurult. McIlroy 2 ütéses előnye 1 ütéses hátrányba került. DeChambeau, aki mögötte állt a fairwayen, eleinte azt hitte, hogy egy birdie-re lesz szüksége a győzelemhez. „Egy jó adag adrenalin került belém” – mondta McIlroy bogey-ja után. „Azt mondtam: „Oké, meg tudod csinálni”.” A pontszerző területen pillanatokkal később McIlroy csípőre tett kézzel nézte az akciót, és el kellett fogadnia, hogy már nem ő irányítja a sorsát. DeChambeau, akinek egy McIlroy korábbi elhibázott ütéséhez hasonló puttal kellett par-t elérnie, lépett. Három láb, 11 hüvelyk, amivel DeChambeau magabiztosan süllyesztette el a puttot.

Alig egy óra alatt egy torna a legszorosabb különbséggel dőlt el, amihez számos jó és rossz ütés vezetett. A nap végére úgy tűnt, mintha a szívfájdalom és a győzelem csak néhány centiméteren múlott volna. A McIlroy major-hiányát és DeChambeau felemelkedését övező narratívákat végül az ügyesség és a sors szerencsés kimenete szilárdította meg.

McIlroy elhibázott ütéseire reflektálva DeChambeau elismerte: „Kicsit szerencsés voltam., és a golf a szerencse játéka. Sok szerencsének kell történnie.”