test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Véget ért az Aussie Open

Jo-Wilfried Tsonga, Danyiil Medvegyev, Dominic Thiem, Rafael Nadal (kétszer), Andy Murray (négyszer); ami közös bennük, hogy mindannyian többé-kevésbé szerencsés helyen maradtak alul, amikor az Australian Open döntőjében Novak Djokoviccsal találkoztak. Hiszen ha Nadal a Roland Garros döntőjében tévedhetetlen, akkor ugyanez elmondható a balkáni fenegyerekről az Australian Open kapcsán. Alig egy évvel ezelőtt frissen kitoloncolva Ausztráliából – miután makacsul küzdött azért, hogy a COVID elleni védőoltás nélkül játszhasson a tornán – Novak Djokovic számkivetett volt, és nem volt más választása, mint messziről nézni, ahogy Rafael Nadal csodát tett a döntőben, és legyőzte Danyiil Medvegyevet. Ezzel pedig Rafa átvette a vezetést azon három játékos között, akik akkor még megosztoztak a legtöbb GS-t nyert ranglista vezető helyén, és 21. Grand Slam-címét nyerte egy olyan színpadon, amely úgy tűnt, kizárólag a szerb fenoménnak van fenntartva.

Vasárnap Stefanos Tsitsipas felett 2 óra 56 perc alatt aratott 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) arányú győzelmével Djokovic melbourne-i visszatérését tizedik címvédésével koronázta meg, ami egyben a 22. Grand Slam-győzelmét jelentette, és ötödik alkalommal emelte a világranglista első helyére. Nole válaszolt a hármas kihívásra, és most már egy szinten van Nadallal a legtöbb Grand Slam-címért folytatott óriási csatában. Ez összesítésben a 93. torna győzelme, ami már eggyel több, mint a spanyolnak. A mérkőzés sorsa nagyrészt azon múlott, hogy Tsitsipas mennyire tudja korán megtalálni a tenyereseit, hogy uralni tudja a játékot. Ezt az egész torna során könnyedén tette, de ezúttal az egyik legjobban fogadójátékossal találta szemben magát, aki már a mérkőzés elején képes volt kellemetlen helyzetbe hozni őt.

Ha Djokovic 2023-ban is egészséges marad – márpedig ő az egyik legfittebb teniszező -, akkor csak az a kérdés, hogy mikor, és nem az, hogy meg fogja-e előzni Nadalt az összes Grand Slam-címeket tekintve.

Egy megújult új bajnok

Amikor Elena Rybakina tenyerese az alapvonalon kívülre került, Aryna Sabalenka a Rod Laver Arénában a pályára rogyott, és a karjával eltakarta az arcát. Örömkönnyek között szakadt ki belőle az a feszültség, amely az elődöntőben és ezen a döntő mérkőzésen is benne volt, ahol három meccslabdát is elpazarolt, mielőtt a negyediket kihasználta volna. A feszültség az évek során egyre csak fokozódott, miután sikertelenül próbált a csúcsra jutni. Igaz két Grand Slam-trófeája párosban már volt, de egy nagy egyéni cím még hiányzott a karrierjéből. Az, amely a világranglista második helyére emeli, és végre áttöri az utolsó akadályt is előtte.

Az elmúlt két szezonban Aryna Sabalenka elődöntős volt Wimbledonban (2021) és a US Openen (2021, 2022), de ennél tovább soha nem jutott. Ezért voltak azok az idegek pattanásig feszülve a Linette elleni elődöntőben – ahogy később elismerte – és most Rybakina ellen is. Egyértelmű volt számára, hogy ez most élete nagy esélye. Eddig 2023-ban nemcsak hogy nem talált legyőzőre, de egészen az Australian Open mostani döntőjéig egyetlen szettet sem veszített. Az, hogy a kazah megszakította ezt a sorozatot az első szettben az részben azért volt, mert Sabalenka nem találta igazán a saját játékát. Azonban a mérkőzés előrehaladtával átvette az irányítást és a maga javára tudta fordítani az összecsapást (4-6, 6-3, 6-4).

Két és fél órán keresztül nagyon kemény párharc folyt a torna legjobb adogatója, Rybakina és a legjobban ütőjátékosa, Sabalenka között. Előbbi éppen három Grand Slam-győztest vert meg zsinórban (Iga Swiatek, Jelena Ostapenko, Victoria Azarenka) és a tavalyi döntőst Danielle Collinst; utóbbi pedig lefegyverző eredményességgel játszva kezdte az évet. Akárhányszor találkoztak, mindig három szettig tartott a mérkőzésük, és ez Melbourne-ben sem volt másképp.

A férfi tornával ellentétben, amely úgy tűnik, hogy a Djokovic-dominancia új korszakát nyitotta meg – Nadal sérült, és a következő generáció tagjai közül senki sem áll készen arra, hogy kihívója legyen Novaknak -, a női torna végkimenetele árnyaltabb volt. Sabalenka a világranglista 2. helyére emelkedett Iga Swiatek mögött, aki bármikor képes lenyűgöző győzelmi sorozatot produkálni. Most, hogy Sabalenka levetette a „legjobb játékos, aki soha nem nyert Grand Slamet” terhet a hátáról, izgalmas lesz látni, hogy az elkövetkezendő időszakban milyen eredményeket tud majd felmutatni a nagy tornákon.