Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Visszavonul a kézilabdavilág két legnagyobb sztárja

Nikola Karabatic tavaly jelentette be visszavonulását, múlt héten pedig a kézilabdavilág másik nagyágyúja, Mikkel Hansen közölte a sportág rajongóival, hogy közel 20 éves pályafutása után ő is szögre akasztja védjegyévé vált fejpántját. Mindketten a kézilabda történetének egyik legjobb játékosaiként vonulnak be a történelembe.

KARABATIC

Karabatic az elmúlt két évtizedben a nemzetközi kézilabdázás egyik legismertebb arca volt. A sokak által a valaha volt talán legnagyobb sztárként üdvözölt Karabatic hihetetlen trófeák sorát gyűjtötte be illusztris karrierje során: három EHF Bajnokok Ligája-győzelem három különböző klubbal (Montpellier HB 2003-ban, THW Kiel 2007-ben, Barça 2015-ben), valamint három EHF EURO-, négy világbajnoki és három olimpiai bajnoki cím Franciaországgal. Nikola Karabatic bárki mércéjével mérve sportágának legendája. A kézilabdázó újabb és újabb fejezeteket írt illusztris sporttörténetében. A Paris Saint-Germain sztárja augusztusban jelentett be, hogy a 2023/24-es szezon után visszavonul. „A nosztalgia minden bizonnyal később jön majd, de most mindenekelőtt szeretném veletek együtt megélni ezt az utolsó évet” – fordult Karabatic a tavaly nyáron közzétett érzelmes levélben minden szurkolóhoz.

A profi kézilabdázó Branko Karabatic fiai, Nikola és öccse, Luka szorosan a sportág mellett nőttek fel. Tagadhatatlan tehetségüknek köszönhetően a duó végül a leghíresebb testvérpárrá vált a kézilabdapályán. Nikola bal- és középhátvédként jelenleg is a PSG és a francia válogatott Luka mellett játszik, aki a PSG és a francia válogatott soros játékosa. Nikola Karabatic 71 EHF EURO-meccsen játszott Franciaországgal, valamint 38 mérkőzésen öt olimpián – mindkettő rekord. Pályafutása során háromszor választották meg az IHF Világ Év Játékosának – 2007-ben, 2014-ben és 2016-ban.

A 18 évesen először a francia válogatottba beválasztott, a szerbiai Nisben (volt Jugoszlávia) született játékosnak lehetősége lesz arra, hogy a kékek otthonában megnyerje negyedik olimpiai bajnoki címét. „Mindezen évek alatt a szívemet és a lelkemet adtam ennek a sportágnak, amelyet annyira szeretek, és amelyet mindennél jobban tisztelek.” – emlékszik vissza, hozzátéve, hogy mindent megtesz azért, hogy „200%-os teljesítményt nyújtson” a 2024-es párizsi játékokon.

HANSEN

„Már majdnem 20 éve abban a kiváltságban van részem, hogy abból a sportból élhetek, amit szeretek. A világ legnagyobb klubjait képviseltem. Mindig is azt mondtam, hogy azon a napon akarom abbahagyni, amikor a játék, az öröm és az elhivatottság már nem lesz meg. Ez még mindig így van. De azt is gondolom, hogy eljutottam egy olyan helyre, ahol érzem, hogy vannak más dolgok is, amelyek vonzanak. Ezért úgy érzem, hogy ez a nyár a tökéletes alkalom arra, hogy befejezzem a játékos pályafutásomat” – nyilatkozta a múlt héten Hansen, aki valóban a sportág egyik legkiemelkedőbb alakja az elmúlt két évtizedben. A balhátvéd 2007-ben szerezte meg első válogatott mezét, és azóta 266 alkalommal lépett pályára Dánia színeiben, és eddig 1350 alkalommal talált be. A 2016-os riói olimpián, a 2019-es, 2021-es és 2023-as világbajnokságon, valamint a 2012-es EHF EURO-n aranyéremhez segítette Dániát, emellett ezüstérmet szerzett az olimpián és a világbajnokságon, valamint ezüstöt és bronzot az EHF EURO-n – idén ezüstöt is.

Az egyéni címek között szerepel három IHF World Player of the Year díj, 2011-ben, 2015-ben és 2018-ban; MVP-díj a 2016-os olimpiai játékokon és a 2013-as, 2019-es és 2021-es világbajnokságokon; valamint számos All-star csapat díj a nagy versenyeken. A 2024-es EHF EURO-n Hansen lett minden idők legjobb góllövője, a döntő során szerzett 35 góljával 296 gólt szerzett pályafutása során, és ezzel megelőzte Gudjon Valur Sigurdssont és az említett Nikola Karabaticot is.

Hansen szülővárosában, Helsingørben kezdett el kézilabdázni juniorként, 2005-ben csatlakozott a GOG-hoz, amely az első senior klubja volt. Ezt követően két évet játszott a Barcelonában, majd további kettőt Koppenhágában, mielőtt 2012-ben a Paris Saint-Germainhez költözött 10 évre, amely alatt a világ egyik legnagyobb kézilabda-sztárjává vált. 2022-ben költözött vissza Dániába, az Aalborghoz, ahol eddig 68 mérkőzésen lépett pályára, és 356 gólt szerzett. Klubkarrierje során Hansen számos hazai bajnoki címet és kupát nyert, köztük kilenc francia és három dán bajnoki címet. Az EHF Bajnokok Ligájában 2017-ben második lett a PSG-vel, és további háromszor jutott be az EHF FINAL4-ba, de a trófeát még soha nem emelhette a magasba.

Valószínűleg utoljára a közelgő 2024-es párizsi olimpián láthatjuk, amelyre Dánia a 2023-as IHF férfi világbajnokság megnyerésével kvalifikálta magát. És ne feledjük, hogy az Aalborg az EHF Bajnokok Ligája negyeddöntőjében is ott van.