test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Wimbledoni összefoglaló

Sok minden történt egy emlékezetes két hét alatt, amelyet a hiányzások, az idegesség és a tehetség jellemzett. Íme, a világ legrangosabb teniszeseményének legfontosabb tapasztalatai.

Oroszországból, szeretettel

Az ukrajnai háború miatt Wimbledon nem engedte nevezni az orosz és fehérorosz játékosokat. Ezt a döntést szinte általános nemtetszéssel fogadták a topjátékosok, akik úgy érzik, hogy az egyének büntetése születési helyük miatt ellentétes a tornák alapelveivel. Wimbledon döntése miatt a WTA és az ATP úgy döntött, hogy nem oszt ranglistapontokat az eseményen, és ez a döntés a jövőre nézve is következményekkel jár. Wimbledon indoklása az orosz játékosok kitiltására egyszerű volt: nem akarják megengedni, hogy Moszkva a rendezvényt a rezsimje platformjaként használja.

Ezért is szinte komikus, hogy egy orosz származású játékos, Elena Rybakina nyerte a női versenyt. Bár Rybakina Moszkvában született és nevelkedett, mégis úgy döntött, hogy Kazahsztánt képviseli a nemzetközi versenyeken feltehetően azért, mert Oroszországot két évtizede különösen sok top játékos képviseli a női tornákon. Ahogy az várható volt, Oroszország azt állította, hogy Rybakina győzelme „az orosz rendszer terméke”. A wimbledoni eltiltás egyetlen előnye végül is teljesen haszontalannak bizonyult.

Ranglista reakció

Bizarr módon mindkét férfi döntős ranglista helyezése vissza fog esni a következő hetekben. Novak Djokovic 4 szettben győzte le az ausztrál Nick Kyrgiost, ezzel 21. Grand Slam-címét szerezte meg, így már csak eggyel van lemaradva Rafael Nadal mögött. Kyrgios a teljesítménye után a 17. helyre került volna a világranglistán, ehelyett azonban elveszíti 2021-es pontjait is, és ezzel egészen a 45. helyig zuhan vissza. Hasonlóképpen Djokovic is visszaesik a világranglista 7. helyére, miután elveszíti a tavalyi trófea elhódításáért járó pontjait, ezzel az orosz Danyiil Medvegyevet katapultálta az első helyre. A wimbledoni döntés egyre rosszabbul néz ki, és még a kitűzött célját sem érte el.

Kitartó COVID

A COVID még mindig „pusztítást” végez a teniszben, még ha nem is a kizárások formájában. Nincsenek meghatározott eljárások a tesztelési és jelentési követelményekre vonatkozóan, így amikor Matteo Berrettini, a tavalyi döntős a torna elején visszalépett, egyesek megkérdőjelezték, hogy miért tette ezt. Valójában nem kellett volna teszteltetnie magát, így megpróbálhatta volna legyőzni a vírust, és lejátszani a mérkőzéseit. Egy másik korábbi döntős, Marin Cilic is hasonló sorsra jutott.

A 2021-es szezont uraló tesztelési, zárási és izolációs követelmények lényegében eltűntek a játékból. A társadalom nagy részéhez hasonlóan a tenisz is egyre közömbösebbé vált a COVID kapcsán. Ennek ellenére mégis történelmi jelentőségű lehet. A döntőt követően Djokovic kijelentette, hogy nem fog csak azért beadatni védőoltást, hogy az Egyesült Államokba utazhasson a US Openre. Tehát, hacsak az USA nem változtatja meg a törvényt, amely előírja a látogatók számára a bizonyítottan meglévő oltást, Novak Djokovic több Grand Slam tornát is kihagy a legjobb évei alatt, és ez megakadályozhatja, hogy megelőzze Rafael Nadalt az erre vonatkozó örökranglistán.