test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Wimbledoni tilalom / Sorozatban tizedik / Álomcsapat

Wimbledon kiáll Ukrajna mellett, tizedik alkalommal is bajnok a Bayern München és Jordan híres Nike szerződése a filmvásznon: sporttörténetek, amelyeket ezen a héten követünk.

A wimbledoni tilalom

A Wimbledoni Grand Slam tornát rendező All England Lawn Tennis Club (AELTC) nemrég bejelentette, hogy a két nemzet játékosai nem vehetnek részt a megmérettetésen. A férfiaknál ez a világranglista második és nyolcadik helyezettjét, Daniil Medvegyevet és Andrej Rubljovot érinti. Bár az orosz és a fehérorosz játékosok érthető módon hallgatnak a kérdésről, a többi játékos reakciója igen vegyes volt. Az ilyen eltiltások más sportágakban kevésbé voltak ellentmondásosak – hiszen ezek a sportolók gyakran az országukat képviselő csapatokban versenyeznek -, a teniszben azonban a dolgok másképp állnak a modern tornák eredeti elképzelése miatt. Ahogy Billie Jean King, a WTA versenysorozat egyik alapítója fogalmazott: „A WTA alapításának egyik vezérelve az volt, hogy a világ bármelyik nőjének, ha elég jó, legyen helye a versenyeken. Ehhez tartottam magam 1973-ban, és ehhez tartom magam ma is. Nem támogathatom, hogy egyes sportolókat kitiltsanak egy versenyről pusztán a nemzetiségük miatt. A tenisz erősebb, ha összetartunk, és most a Tennis Plays for Peace kezdeményezés folyamatos támogatására kell összpontosítanunk, amely jelentős pénzügyi támogatást és forrásokat biztosít Ukrajnának.”

Az olyan ikonok, mint Martina Navratilova és Novak Djokovic ellenállása ellenére az ukrán sportolók határozottan támogatták a kitiltásra irányuló lépést. Ian Hewitt, az AELTC elnöke pedig a következőket nyilatkozta: „Nagyon alaposan megfontoltuk az alternatív intézkedéseket, amelyeket az Egyesült Királyság kormányának útmutatásai alapján meg lehetne tenni. De figyelembe véve a bajnokság kiemelt környezetét, annak fontosságát, hogy ne engedjük, hogy a sportot az orosz rezsim népszerűsítésére használják fel, valamint a közönség és a játékosok (beleértve a családokat is) biztonságával kapcsolatos szélesebb körű aggodalmainkat, nem hisszük, hogy más alapon életképes lenne továbblépni.” Azt még nem tudni, hogy az AELTC kitart-e a döntése mellett a nyár folyamán, de Moszkva figyelmét felkeltette, ami talán az egyik kívánt hatás volt.

Sororozatban tizedik

A múlt héten a Bayern München sorozatban tizedik Bundesliga-bajnoki címét szerezte meg a rivális Borussia Dortmund ellen aratott győzelmével. Ez jól jellemzi az elképesztő dominanciát, hiszen eddig egyetlen csapat sem nyerte meg háromnál többször egymás után a Bundesligát. Edzőként a bajor Julian Nagelsmann-nak ez az első bajnoki címe, és egy olyan korszaknak a következő lépése, amilyenre még nem volt példa Németországban.

Még öt mérkőzés van hátra a szezonból, de már matematikailag is lehetetlen, hogy a csapat elveszítse a Bundesliga tabellájának első helyét. Az együttes ebben a szezonban mindössze négy bajnoki mérkőzést veszített el az Eintracht Frankfurt, az FC Augsburg, a Borussia Mönchengladbach és a VfL Bochum ellen, így az egész idényben kényelmes előnyben volt a nagy vetélytárs, a Borussia Dortmunddal szemben a bajnokság élén. A sorozatban tízszer bajnok bajorok összesítésben a 32. bajnoki címet szerezték meg, a második helyen messze lemaradva az FC Nürnberg áll, amely kilenc alkalommal nyerte meg a bajnokságot, a harmadik Dortmund eddig nyolcszor végzett a tabella élén.

Álomcsapat

Mióta az 1997-es Good Will Hunting című filmmel berobbantak a köztudatba, Matt Damon és Ben Affleck a történetmesélő tehetségükről váltak ismertté. Nemrégiben úgy döntöttek, hogy ezt az adottságukat annak elbeszélésére fordítják, hogyan jött létre a sporttörténelem egyik leghíresebb támogatói szerződése a Nike és Michael Jordan közt. A film középpontjában a Nike egykori vezetője, Sonny Vaccaro és a társalapítója, Phil Knight áll majd. Vaccaro szerepét Damon, Knightot pedig Affleck alakítja majd. Affleck és Damon a „Good Will Hunting” című filmért a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat kapta, később ők ketten dolgoztak együtt a 2021-es „Az utolsó párbaj” forgatókönyvén, és szerepeltek is benne. Affleck, aki a filmet rendezni fogja, már producerként is elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat az „Argóval”.

A film középpontjában a Nike azon erőfeszítései állnak majd, amelyekkel sikerült szerződtetnie Jordant, amikor 1984-ben színre lépett az NBA-ben. Az Észak-Karolinából érkező játékos volt az 1984-es NBA-draft 3. választottja, és Vaccarónak sikerült elérnie a lehetetlent az akkor még jelentéktelen cipőgyártó cég számára: távol tartani Jordant az Adidastól, a Reeboktól és a Converse-től. Ezáltal Vaccaro új dimenzióba helyezte a Nike-t, illetve a sportoló és a márka közötti kapcsolatot, valamint a cipőipar egészét.

„Bár soha nem képzeltem, hogy egyszer Nike cipőt viselek, de amit nyújtott nekem, az a kreativitás, az oktatás, hogy miről is szól ez az egész, mit viselek a lábamon, és hogyan növeli a sportolói képességeimet, így ma már boldog vagyok, hogy ezt választottam” – mondta Jordan 2004-ben. A Yahoo! Finance 2021-ben arról számolt be, hogy a sportszergyártó egyik ága a Jordan Brand 5 milliárd USD forgalmat bonyolított le, 2020-ban pedig a Forbes becslése szerint a Nike 1984 óta mintegy 1,3 milliárd USD-t fizetett Jordannek.