test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A határ a csillagos ég

Azt mondják, hogy a találmányok anyja a szükség, de néha az önzés a nagybátyja. A francia Exotec cég alapítói ezt tökéletesen jól demonstrálják. Még 2014-ben jelentette be az Amazon, hogy ezentúl a híres KIVA robottechnológiájával fognak dolgozni. Emiatt az ilyen jellegű vállalatoknak szerte a világon szintén szükségük volt intralogisztikai megoldások alkalmazására; érthetőbben fogalmazva olyan robotokra, amelyek gyorsan, biztonságosan és önműködően leemelik a polcokról az árucikkeket, és oda viszik őket, ahová kell.

Az Amazon döntése azt jelentette, hogy az ő robotikai innovációik jelentik majd a piaci előnyüket, és ez közvetett kihívást intézett a világ többi részéhez: ha versenyezni akarnak, más megoldást kell találniuk. Két francia mérnök meghallotta ezt a kihívást, és a napi munkába járás során, a buszon ülve beszélgetni kezdtek a témáról. 2015-re rájöttek, hogy meg tudják valósítani azt, amit az Amazon, csak még jobban: robotizált rendeléskészítő rendszert terveztek, amely egy három dimenzióban mozogni képes robotflottát használ. Ezt a terméket Skypodnak nevezték el.

The sky is high

2017-re az Exotec megtalálta az elsődleges innovációt, de még így is eltartott egy ideig, amíg a vállalat beindult. Abban az évben a bevételük alig volt több mint 700 000 euró, viszont 2021-ben már meghaladta a 105 millió eurót. Nemrég pedig az Exotec bejelentette, hogy 335 millió USD értékű D-sorozatú finanszírozást nyújt 2 milliárdos értékelés mellett. A vállalat hihetetlen felemelkedésének kulcsa a Skypod rugalmassága és sokoldalúsága nyújtotta lehetőségek. A Skypod rendszer három komponensből áll: tárolókból (600 x 400 x 400 mm-es méretű kis konténerek, amelyekben a tárgyakat tárolják), amelyeket állványokra (raktárokat kitöltő polcrendszerek, amelyekben a tárolók vannak) helyeznek el, és magukból a Skypod robotokból. Ezek a robotok a raktárakban cikáznak, és olyan automatizált feladatokat végeznek el nagy sebességgel, amelyek az emberek számára csak jelentős nehézségek által lenne kivitelezhető. A robotok 4 m/s sebességgel 3 dimenzióban mozognak, akár 30 kg-ot is elbírnak, és 0°C-os hőmérsékleten is működnek. Ami a legfontosabb, hogy ezek a robotok a nap 24 órájában képesek üzemelni, nagyon kevés emberi beavatkozással. Így a Skypod rendszereket a legnagyobb forgalmazó cégektől a kkv-ig alkalmazzák a legkülönfélébb tevékenységekben, például a textil-, élelmiszer-, gyógyszeripar, kulturális termékek, kozmetika, lakberendezés területén.

Ezek az iparágak meglehetősen különbözőnek tűnhetnek, de egy dolog közös bennük: mindannyian 100%-os pontosságra törekednek a rendelések összekészítésében a lehető legalacsonyabb ráfordítás mellett. A költségek alacsonyan tartásának egy része a kivitelezés egyszerűségével függ össze. Mivel a rendszerek nem bonyolultak, ezért elérhetik az óránkénti akár 600-as darabszámot, és a megnövelt áramlási kapacitás egyszerűen egy robot hozzáadásával érhető el. Maguk az állványok teszik ezt a rendszert ilyen egyszerűvé. Mivel teljesen passzívak, a telepítés átfutási ideje sokkal rövidebb, mint a hagyományos Good-to-Person rendszereké, és a tevékenység növekedésének megfelelően méretezhető. Így a Skypod rendszer egyszerűen és hatékonyan skálázható a vállalat és a fogyasztói kereslet változásának megfelelően.

Mint minden vállalkozás esetében, az Exotec növekedésének kulcsa az alkalmazkodóképesség, a rugalmasság és a skálázhatóság volt. Minél többet újítanak, annál több befektetést kapnak, és annál jobban kiszolgálják partnereiket. A robotjaikhoz hasonlóan úgy tűnik, hogy ennek a vállalatnak nincsenek vertikális határai.