test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A mémek csak jönnek és jönnek

Sok furcsa dolog történt a világjárvány alatt. Emlékszel, amikor az összes híresség a villáikból énekelte az Imagine-t, hogy mindenki azt érezze, hogy együtt vagyunk ebben a helyzetben? Vagy arra, hogy az emberek a Zoom-on házasodtak össze? A világjárvány egyik legfurcsább üzleti története a GameStophoz kötődik. A cég egy amerikai videojáték-kiskereskedelmi üzletlánc, és tavaly előttig folyamatosan gúnyolták őket az interneten elavult üzleti modelljük miatt. Lényegében a vállalat videojátékokat adott el és adott tovább, és elhíresültek arról, hogy különösen fukarok voltak, amikor a játékok visszavásárlásáért kínált árakról volt szó. Egy olyan világban, ahol a legtöbb ember az internetről vásárol játékokat, ezek a téglaüzletek már régóta a Blockbuster-korszak relikviáinak tűnnek.

A Holdra

De ahol van akarat, ott van kiút is. A vállalatot 2020-ban részvényenként 3,25 dollárra értékelték, de kevesebb mint hat hónap alatt 8000 százalékkal emelkedett az árfolyama. A csúcson a cég részvényei 469,42 USD-ért cseréltek gazdát, és mindezt csak azért, mert a Reddit r/wallstreetbets fórumán a kisbefektetők megkedvelték a GameStopot, de ennél is fontosabb, hogy ez volt a WallStreetBets legjobban shortolt részvénye. A GameStop útja alapozta meg, hogyan kezelik azóta a mém részvényeket. A WallStreetBets felhasználói olyan vállalatokra összpontosítanak, amelyek vagy kisszámú részvényt bocsátanak ki – ami megkönnyíti az árfolyam mozgatását -, vagy olyan küszködő vállalkozásokra, amelyek ellen a hagyományos befektetők (főként a fedezeti alapok) tettek. Többnyire a Redditen találkoznak és vitatkoznak, a kereskedők pedig megpróbálják egyre magasabbra és magasabbra tolni a részvények árfolyamát, megbüntetve azokat, akik a vállalat ellen fogadtak. A GameStop esetében számos fedezeti alap milliárdokat veszített, mert a sok Reddit-felhasználó kiszorította a fedezeti alapok shortjait. Az ügynek politikai következménye is volt, mert az alapok közül többen megpróbálták betiltani azokat az eszközöket, amelyek lehetővé tették a WallStreetBets felhasználók számára, hogy a GameStopot a „holdra repítsék”.

Nincs flash

Hónapokig a legtöbben úgy gondolták, hogy a GameStop történetét csak az események furcsa kombinációja okozhatta, és amely soha többé nem fordul elő, hiszen mémek végül is megöregednek, azonban úgy tűnik, ez nem. A hónap legfrissebb „ízei” a r/wallstreetbets-en a Blackberry, amelynek részvényei 2022-ben 185 százalékkal nőttek, és az AMC mozilánc, aminek értékpapírjai 862 százalékkal emelkedtek. A jelenlegi ízlésvilág a Bed Bath & Beyond, amelynek részvényei augusztus eleje óta 360 százalékos emelkedést produkáltak. Más részvényekhez hasonlóan a meredek emelkedéseket ugyanolyan gyors zuhanások követik. Jól látszik ez a BBBY estében is, hiszen az augusztusi nyereségének fele azóta már eltűnt.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet még nem lépett közbe, bár várható, hogy lépéseket fognak tenni az ügyben. Mivel a Robinhoodhoz hasonló alkalmazásoknak köszönhetően a tőzsde egyre könnyebben hozzáférhetővé vált, az emberek kezdenek aggódni amiatt, hogy mennyire is jó dolog a demokratizálódás. Végül is, nézőpontunktól függően, a tömegeket könnyen tekinthetjük nagyon zavarónak.