test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Apple és a szakszervezetek/ Kiszámíthatatlan kínai ingatlanpiac

Egy Apple-üzlet dolgozói mélyreható hatást gyakorolnak a munkaügyi helyzetre az Egyesült Államokban, a Moody’s 2021 közepe óta 91 leminősítést adott ki a magas hozamú kínai ingatlanfejlesztőkre.

A szakszervezetek helyzete

Éppen ezen a héten egy Baltimore környéki Apple-üzlet dolgozói olyan szavazást tartottak, amely mélyreható hatással lehet a munkaügyi helyzetre az Egyesült Államokban és külföldön. Az alkalmazottak 65-33 arányban voksoltak a szakszervezet megalakítása mellett, ami az első alkalom, hogy az Apple dolgozói bárhol az Egyesült Államokban sikeresen tudtak ez ügyben lépni, és a New York Times szerint már több mint húsz Apple-üzlet jelezte érdeklődését a téma iránt. Ez az után történt, hogy az Amazon egyik elosztóközpontjában nemrégiben sikeres szakszervezeti tömörülést kezdeményeztek. Az Apple a maga részéről keményen visszavágott a törekvésnek. A vállalat azzal érvelt az alkalmazottaknak, hogy többet fizet, mint a legtöbb kiskereskedő, és jelentős juttatásokat is biztosít, beleértve az egészségügyi ellátást és a részvényopciókat. Még a kezdő béreket is megemelték 20-ról 22 dollárra óránként, illetve egy videót is közzétettek, amelyen a kiskereskedelmi részleg vezetője arra figyelmeztet, hogy ezen törekvésükkel az alkalmazottak árthatnak a vállalat üzletének. Azonban ez a videó nem váltotta ki azt a fogadtatást, amit az Apple remélt. Tudni kell, hogy a cég januárban a világ első olyan vállalatává vált, amelynek értéke elérte a 3 billió USD-t.

Ez a tendencia Amerika legnagyobb vállalatai körében igen aggasztó lehet. A szakszervezetek korábban erős lábakon álltak szerte az Egyesült Államokban, de befolyásuk az elmúlt években csökkent, mivel a politikusok és a szakszervezet-romboló szervezetek lassan, de biztosan szétszedték és hatástalanná tették őket. Most, hogy politikailag és nyilvánosan is egyre népszerűbbek talán itt az ideje, hogy a mérleg nyelve visszalendüljön a másik irányba.

Kína ingatlanpiaci változékonysága

Kína gazdasága az elmúlt évtizedekben olyan erős volt, hogy a legtöbb embernek nehéz elképzelnie bármi mást is a jövőre nézve, mint hatalmas növekedést. A Moody’s azonban óriási bajokat érzékelt az ország ingatlanszektorában, ami a kockázatos minősítések új rekordját és a kínai ingatlanfejlesztők leminősítését eredményezte. A fő probléma az, hogy a kínai ingatlanszektor elkezdett inogni az adósságok hatalmas súlya alatt, és az Omicron-változat csak rontott a helyzeten, mivel Peking szigorú „zéró-COVID” politikája miatt a nemzet gazdasága leállt. Ezek a zárlatok az új lakások eladásának visszaesését idézték elő, és hosszú évek óta először csökkentették az ingatlanárakat. Ez a folyamat különösen kellemetlen volt Kína számára, amely régóta a munkahelyek és az üzleti kiadások növekedése szempontjából az ingatlanpiacra támaszkodik. Kínai családok milliói rendelkeznek befektetési célú lakásokkal, így ez az esemény sok családot is különösen labilis helyzetbe hozott.

Peking a maga részéről alacsonyabb jelzálogkamatlábakkal, könnyebben felvehető hitelekkel és támogatásokkal próbálta megmenteni a lakáspiacot, de ezeknek a taktikáknak közel sem volt akkora hatásuk, mint ahogy azt a kormány remélte. Az elmúlt két hónapban Kína legnagyobb városainak több mint felében csökkentek az új lakások árai, és az ingatlaneladások több mint 60%-kal zuhantak.

Mindezek miatt a Moody’s 2021 közepe óta 91 leminősítést adott ki a magas hozamú kínai ingatlanfejlesztőkre. Figyelembe véve, hogy 2011 és 2020 között csak 56 ilyen leminősítést adott ki, ez nagy aggodalomra ad okot nemcsak Kína, hanem a világgazdaság szempontjából is.