test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Baby Bust / NETFLIX diák / A visszatérés költségei

Csökkenő gyermekvállalási kedv, streaming háború, visszatérés az irodába: történetek az üzleti életből, amelyeket ezen a héten követünk.

A Baby Bust

Az alacsony termékenységi ráta a gazdasági események láncolatát indította el. A kevesebb fiatal kevesebb munkaerőt eredményez, ami az adóbevételeket, a nyugdíjakat és az egészségügyi hozzájárulásokat befolyásolja negatívan. A munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságban magasabb munkaerőköltségek, csökkenő termelékenység és alacsonyabb életszínvonal alakulhat ki.

A Financial Times elemzése szerint a fejlett gazdaságokban a születések száma nagyrészt visszaállt a koronavírus okozta világjárvány előtti szintre, és ez a fellendülés a szakértők szerint részben a válság gazdasági hatásainak enyhítésére alkalmazott ösztönző intézkedéseknek köszönhető. A születések száma 2020 végén kezdett meredeken csökkenni, miután a COVID elhatalmasodott és az emberek bezárkóztak otthonaikba, ami tovább rontotta a népességfogyás amúgy is veszélyes demográfiai tendenciáját a gazdag nemzetekben esetében. Ez a folyamat az 1918-as influenzajárvány, a nagy gazdasági világválság és a 2008-as globális pénzügyi válság idején bekövetkezett csökkenést tükrözi. A nemzeti demográfiai adatok elemzése azonban a legtöbb fejlett országban már gyors fellendülést mutat. „A születések számának számos országban megfigyelt rövid távú csökkenése összhangban van más történelmi válságokkal … de a Covid-19 esetében ezek a visszaesések sokkal rövidebb ideig tartottak” – közölte az ENSZ. Ez nagyrészt a kormányzati szerepvállalásnak és a COVID vakcina előállítására és terjesztésére tett erőfeszítéseknek köszönhető. A világjárvány okozta gazdasági bizonytalanságot „az ösztönző csomagok és a központi bankok expanzív reakciói kezelték” – mondta Klaus Prettner, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdászprofesszora.

A legtöbb fejlett gazdaságra demográfiai időzített bomba vár; a világjárvány idején a gazdaságélénkítő csomagok a politikai döntéshozóknak talán bepillantást engedtek abba, hogyan lehet ezt hatástalanítani.

Netflix diák

Amikor egy iparágban vezető szerepet betöltő vállalkozás „megbotlik”, rengeteg jelentkező van, hogy átvegye a helyét. A Netflix közelmúltbeli problémái esetében ez még csak inkább az előjel lehet a streaming iparág számára, mint maga nyitány. A Netflix a héten közölte, hogy az év első három hónapjában több előfizetőt veszített, mint ahányat szerződtetett, ezzel megfordítva az évtizedes folyamatos növekedést. A vállalat részvényei szerdán 35 százalékkal zuhantak, ami mintegy 50 milliárd dollárral csökkentette a vállalat piaci értékét. Ez a tendencia az egész iparágat sújtotta, mivel olyan cégek részvényei is csökkentek, mint a Disney, a Warner Bros. Discovery és a Paramount.

Az emberek olyan kérdéseket tesznek fel, amelyekre az elkövetkező hónapoknak kell majd választ adni, mivel a hagyományosabb médiavállalatok is az előfizetéses modell felé tartanak, amelyek nagyrészt a Netflix által létrehozott rendszer szerint működnek. Létezik olyan, hogy túl sok streaming lehetőség? Hányan hajlandóak valóban fizetni értük? És lehet, hogy ez az üzlet kevésbé jövedelmező és sokkal kevésbé megbízható, mint ahogy azt évekkel ezelőtt gondolták?

A mi tippünk? Az iparág szupertelített. Jelen állás szerint a streaming szolgáltatások sokasága végül is hagyományos kábeles szolgáltatás lesz plusz lehetőségekkel. Eljön a „leszámolás”, és a Netflix „botlása” azt jelenti, hogy a streaming-háborúk hamarosan a következő fejezetükbe lépnek.

A visszatérés költségei

Mivel egyre több munkavállaló végre visszamegy az irodába, sokan találják magukat szembe az úgynevezett matricasokkal. Mindazok a kiadások, amelyeket az otthoni munkavégzés miatt le tudtak faragni, most ismét visszatérnek. Ez törvényszerű. A gond csak az, hogy az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy nem kell fizetniük a közlekedésért, a benzinért, az éttermekért, a kávéért stb. A másik fő probléma az infláció; minden drágult. Ez a kettős csapás azt jelenti, hogy a munkavállalók azzal szembesülnek, hogy a fizetésük nem elégséges ahhoz, hogy olyan messzire jussanak, mint korábban.

Mit jelent ez a munkaadók számára? Nagyobb lesz a nyomás, hogy a költségek ellensúlyozására többet fizessenek az alkalmazottaknak. A munkavállalók legalábbis nagyobb juttatásokat fognak elvárni. Az egy dolog, hogy az otthoni munkavégzés kényelmét megszüntetik, viszont az már egy teljesen más dolog, ha ez olyan plusz terheket jelent, amelyek a járvány előtt nem voltak.