Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Boom/Bust/Applikációk

A kisbérbeadók szerte a világon megpróbálnak apróbb birodalmakat építeni a nyaralóingatlanok bérbeadásából. Sokan közülük meglehetősen távol élnek az általuk kezelt otthonoktól – gyakran a régión vagy akár az országon kívül -, de mindent egyszerűen tudnak intézni okostelefonos alkalmazások segítségével. Sok helyi lakos kizsákmányolással vádolja ezeket az applikációkat, mivel ezekkel gyorsan, online vásárolnak ingatlanokat gyakran anélkül, hogy valaha is személyesen látták volna azokat, és jóval a piaci értéket meghaladó árakat kínálnak.

Ez kiszorítja a helyi lakásvásárlókat, különösen azokat, akik az első otthonukat szeretnék megvásárolni, ezért egyre nagyobb politikai ellenállás tapasztalható ezzel a gyakorlattal szemben. Azonban kockázatos befektetést is jelenthet, de amikor a helyzet normális, mint most, az emberek kisebb vagyonokra tehetnek szert. A kormányok azonban korlátozhatják ezt a fajta bérbeadást, hogy megvédjék a lakhatás megfizethetőségét (világszerte sokan meg is tették). Tudva levő, hogy az olyan természeti katasztrófák, mint az erdőtüzek vagy árvizek akár hónapokra, ha nem évekre eltörölhetnek minden turisztikai jellegű érdeklődést az adott régió iránt. Mindaddig, amíg minden a rendes kerékvágásban zajlik, vannak olyan cégek, mint a HomeAway, amelyek készen állnak arra, hogy megkönnyítsék a tulajdonosoknak a bérbeadást a nyaralók számára.

Egy otthon távol az otthontól

A HomeAway a texasi Austinban székel, és egy olyan online nyaralóingatlan-piacteret üzemeltet, amely lehetővé teszi az ingatlantulajdonosok számára, hogy ingatlanjaikat nyaralni vágyóknak bérbe adják. Mint azt vállalat kihangsúlyozta, felhasználói bázisának túlnyomó többségét a rendes lakástulajdonosok alkotják, nem pedig azok, akik ezt tisztán üzleti szempontból teszik. Bár a vállalat számos változáson ment keresztül szerte a világon, még mindig ragaszkodik az alapértékeihez, hogy az emberek több időt akarnak tölteni azokkal, akiket szeretnek. Amint azt elmondták: „A hangsúlyt a kapcsolat fontosságára és az örömre helyezzük, amelyet a tartalmas közös pillanatok megélése okoz”. Az első ingatlanok 2005-ös VRBO néven történő listázása óta (amelyet később a HomeAway felvásárolt) a vállalat mára globális márkává nőtte ki magát, amely több mint 2 millió otthont kínál a világ minden táján. A HomeAway székhelye – mint azt már említettük – a texasi Austinban található, és 2015 óta az Expedia csoport leányvállalataként működik. A cég több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, éves bevétele pedig 446 millió USD (510 millió USD összfinanszírozású), és több mint 190 országban van jelen. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy igen zsúfolt piacon jelentős szereplőnek számítanak.

Fejlődő üzleti modell

A HomeAway kezdetben előfizetési díjakkal működött. Ezek jellemzően évi 500 USD alatt voltak, de az ingatlantulajdonosok fizetős listákat vásárolhattak, hogy az oldalon előrébb kerüljenek, és így több potenciális látogatót vonzzanak. Ahogy azonban a vállalat növekedett, üzleti modelljüknek is fejlődnie kellett a folyamatosan változó rövid távú bérleti piacnak megfelelően. 2016-tól a HomeAway bevezetett egy szolgáltatási díjat az ingatlanfoglalással rendelkezők számára, ami 6-12% között mozog. Minél drágább a kiadó ingatlan, annál alacsonyabb a foglalási díj. Azonban az ingatlantulajdonosok nem kedvelik ezt a gyakorlatot, mert csökkenti a potenciális bérlők foglalási hajlandóságát. A bérlők pedig azért nem szeretik, mert az egész folyamatot megdrágítja. Mindezek ellenére a vállalatnak azért kellett bevezetnie a díjat, hogy jobb ügyfélszolgálatot tudjon nyújtani -ami a nap 24 órájában a hét minden napján elérhető-, és még idetartoznak a továbbfejlesztett mobil- és webhelyfunkciók is.

Bár a HomeAway-hez hasonló rövid távú bérleti platformok már több mint egy évtizede léteznek, a lakáspiacra gyakorolt hatásuk még nem teljesen ismert. A Carnegie Mellon Egyetem 2021-es tanulmánya szerint a rövid távú bérlettel foglalkozó online felületek nagyobb mértékben csökkentették a megfizethető lakások számát, mint bármely másfajta bérlakás. Mivel a bérleti díjak és az infláció jelenleg meghaladja a bérnövekedést, arra számítunk, hogy a HomeAway és versenytársai az elkövetkező években nehéz harcot fognak vívni. Ennek ellenére 446 millió USD éves bevételükkel már most is nagyon előkelő helyet foglalnak el ezen a piacon.