Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Egy pénzügyi válság előjátéka (1. rész): A Bear Stearns összeomlása

A szakértők attól tartanak, hogy egy bankválság kezdeti szakaszában vagyunk, így épp megfelelő az idő arra, hogy visszatekintsünk a legutóbbi pénzügyi válság eredetére.

A 2008-as pénzügyi válság olyan jelentős esemény volt, amely alapjaiban rázta meg a világgazdaságot. Ennek az egyik legkorábbi és legmeghatározóbb eseménye a Bear Stearns, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának összeomlása volt. A Bear Stearns bedőlése nem elszigetelt esemény volt, hanem a cég által a válságot megelőző években hozott rossz döntések sorozatának eredménye.

Rossz döntések

A Bear Stearns csődjéhez hozzájáruló egyik legfontosabb tényező a másodlagos jelzálogpiacnak való kitettség volt. Sok más pénzügyi intézményhez hasonlóan a Bear Stearns is nagymértékben fektetett be jelzáloggal fedezett értékpapírokba, amelyek lényegében jelzáloghitel csomagok voltak, amelyeket portfóliókban eladtak a befektetőknek. Ahogy azonban az ingatlanpiac hanyatlani kezdett, sok ilyen jelzáloghitel vesztette el értékét, ami jelentős deficitet okozott a pénzintézet számára.

A Bear Stearns összeomlásához hozzájárult az is, hogy a cég túlzott kockázatot vállalt, mivel nagymértékű befektetéseket eszközölt olyan összetett pénzügyi eszközökbe, amelyek jelentős veszélyekkel jártak. A magas rizikófaktor ellenére a Bear Stearns továbbra is invesztált ezekbe az eszközökbe, remélve, hogy magasabb hozamot tud elérni a befektetők számára.

A pénzintézet rossz döntései közül is az egyik legszignifikánsabb az volt, hogy működéséhez a rövid távú finanszírozást helyezte előtérbe. Ahelyett, hogy hosszú távú tőkét használt volna befektetései finanszírozására, a Bear Stearns nagymértékben támaszkodott a rövid távú hitelfelvételre, ami a céget sebezhetővé tette a likviditási válságokkal szemben. Amikor a befektetőkben megingott a bizalom a cég adósságtörlesztési képessége iránt, elkezdték kivonni a pénzüket, ami likviditási válsághoz vezetett. Ez végül azt a kényszerhelyzetet eredményezte, hogy a Federal Reserve segítségével a cég a JPMorgan Chase tulajdonába került.

Rossz irányítás

A rossz döntések mellett a cég kockázatkezelési gyakorlatával is problémák voltak. A Bear Stearns nem rendelkezett megfelelő kockázatkezelési rendszerekkel a befektetések nyomon követésére, és a portfóliójával kapcsolatos rizikófaktorok értékelésére. A felügyelet hiánya lehetővé tette, hogy a cég továbbra is túlzott kockázatot vállaljon, ami végül hozzájárult az összeomláshoz. Összefoglalva, a Bear Stearns csődje nem elszigetelt esemény volt, hanem a cég által a pénzügyi válságot megelőző években hozott rossz döntések sorozatának eredménye. A másodlagos jelzálogpiacnak való kitettség, a túlzott kockázatvállalás, a rövid távú finanszírozásra való támaszkodás és a hatékony kockázatkezelési rendszerek hiánya mind hozzájárultak a pénzintézet bedőléséhez. A Bear Stearns összeomlása figyelmeztető jel volt arra, hogy a pénzügyi rendszer bajban van, és hogy jelentős reformokra van szükség a hasonló válságok jövőbeni megelőzéséhez.