test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Elon Musk: egy image pusztulása

Április óta követjük Elon Musk azon üzleti ajánlatát, ami arról szól, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolja a Twittert. Úgy tűnik azonban, hogy Musk nyilvános megítélése minden évben pusztul egy kicsit. Pár évvel ezelőtt még széles körben dicsérték tetteit és nyilvános megjegyzéseit, és generációja egyik legzseniálisabb emberének tartották. Azóta viszont napvilágot látott néhány dolog a múltjával kapcsolatban.

Elsősorban az, hogy a „self-made milliárdos” imázsa teljesen hamis, mivel a családjának smaragdbányái voltak Dél-Afrikában az apartheid idején. Nemrégiben az is kiderült, hogy az Észak- és Dél-Kalifornia közötti Hyperloop megépítésére tett ígéretei sosem voltak valódiak, ami azt is jelenti, hogy a közhivatalnokok a semmiért késleltettek fontos infrastrukturális projekteket. Legutóbb pedig geopolitikával próbálkozott, amikor az ukránoknak adott tanácsokat a háború befejezésére vonatkozóan, de a javaslatai lényegében az oroszbarát propagandát szolgálták. Mindezen okok miatt ez a hét kifejezetten tetszhetett azoknak, akik nem kedvelik Muskot. A milliárdos azon törekvése, hogy megpróbál kiszállni a Twitterrel kapcsolatos üzletből, úgy tűnik, zátonyra futott.

Az oda-vissza

Musk áprilisi ajánlata és a közelmúltban tett javaslata között, azaz hogy fenntartja az ajánlat feltételeit, sok dolognak volt rossz üzenete. Az üzletember nem sokkal azután, hogy bejelentette vásárlási szándékát már megpróbált kihátrálni a megállapodásból azzal indokolva a visszalépést, hogy a Twitter hazudott a platformján lévő hamis/robotfiókok számáról. Múlt héten kevesebb, mint 14 nappal az újratárgyalás kezdete előtt Musk képviselői mindenkit megleptek azzal, hogy a korábban megállapított összeggel tervezik lezárni az üzletet. Ha azt mondjuk, hogy ez kínos, az még nagyon enyhe kifejezés. Bár a tárgyalási folyamat során persze mindig vannak ilyen-olyan nyilatkozatok, azonban Musk átlépett egy határt azzal, amikor hevesen támadta a közösségi platformot. A megállapodásra való felkészülés során a jelentések szerint az ügyvédek között eldurvultak a dolgok. Most egy olyan céget készül megvásárolni, amelynek hírnevét alaposan lerombolta, ráadásul a Twitteren belül a legtöbben megvetik a férfit azért, aminek kitette őket.

Silver Linings

Musk persze igyekezett pozitív színben feltüntetni az egész ügyletet. A Twitter a jelek szerint része annak a tervének, hogy felgyorsítsa „az X, a mindenre kiterjedő alkalmazás megteremtését”. A lelkesedése ellenére senki sem tudja, hogy ez egy igazán megvalósuló történet lesz, vagy csak egy újabb múló ötlet. Musk és a Twitter között akkora a bizalmatlanság, hogy a cég ügyvédei biztosítékot kérnek a bíróságtól a milliárdos vállalkozó vételi szándékának komolyságára és arra, hogy többször nem próbál visszalépni az üzlettől és nem késlelteti a tárgyalásokat. A késedelem pedig fájna. A Twitter kijelentette, hogy a nyilvános szóváltás rendkívül károsan hat rájuk. A cégnél alacsony a munkamorál, kulcsfontosságú emberek távoznak, általános üzleti zavarok vannak, és mindez Elon Musk miatt. A Twitter -amelyet Musk végül megvásárol, már ha az üzlet valóban létrejön – mai állapotában már csak nyomokban emlékeztett arra, mint amikor a milliárdos a vételi szándékát bejelentette. Fontos megjegyezni, hogy Musk senkit sem hibáztathat ezért az eredményért, csakis saját magát.