test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Fények és alagutak

Az elmúlt két év után beláttuk, hogy a „fény az alagút végén” nem megfelelő metafora, ha egy olyan világjárványról beszélünk, mint a COVID. Amikor egyszerre több vállalat kezdett el vakcinát gyártani sokan úgy gondolták, hogy van okunk a reménykedésre, de a Delta és az Omicron megjelenése felülírta ezt. Ennek ellenére a The Economist elég meggyőzően érvel amellett, hogyan lehetünk mégis optimisták az elkövetkezendő hónapokat és éveket meghatározó makrogazdasági irányvonalakkal kapcsolatban.

Az Economist rámutat, hogy a világ számos fontos gazdasági mutatója meglepően erősnek tűnik. A nyersolaj ára például gyakran jó előjelzése a közelgő recessziónak. Ha ez az ár hordónként 10 dollárral csökken, akkor valószínűleg vészterhes időszaknak nézünk elébe. Január 18-án azonban a Brent (aktuális nyersolaj ár) 88 USD/hordó volt, ami 2015 óta a legmagasabb érték. Hasonlóképpen jó adatokat közöl az OECD által vezetett egy nem hivatalos, de pontos GDP-kalkulátor is a világ leggazdagabb 46 országára vetítve. ” A GDP ezekben az országokban jelenleg mintegy 2,5%-kal marad el a járvány előtti értéktől (lásd az 1. ábrát), ami egy kicsit rosszabb, mint tavaly novemberben, amikor ez az érték 1,6%-kal volt a trend alatt, de még mindig sokkal jobb, mint egy évvel ezelőtt, amikor a termelés közel 5%-kal esett vissza.”

The Economist
The Economist

A főbb gazdasági mutatók meglepően egészségesnek tűnnek részben azért, mert az országok már lazítottak a pandémiával kapcsolatos szabályzókon. Bár az embernek azonnal a vendéglátó- és szabadidős iparágakra gyakorolt hatások jutnak eszükbe, a lockdawn-nak más, kevésbé nyilvánvaló, de sokkal baljósabb hatásai is vannak. Ha például egy ország gyártási vagy szállítási csomópont, akkor az adott ország lezárása komoly akadályokat okozhat a globális ellátási láncban. Eddig azonban „az olyan gyártási csomópontokban, mint Vietnam és Malajzia… lazábbak a korlátozások, mint néhány hónappal ezelőtt, bár a betegek száma mindkét helyen viszonylag alacsony”. Az UBS alkalmazott indexe – amely egy 1-től 10-ig terjedő skálán rangsorolja a lezárásokat -, az Omicron nyomása ellenére is csak 3-ról 3,5-re változott globálisan. Valójában Hollandia kivételével minden egyes fejlett ország elkerülte a valódi lezárást.

A vakcinák hatékonysága a súlyos megbetegedések, illetve a nemzeti korlátozások és lezárások tekintetében, valamint az Omicron változat gyengébb virulenciája miatt azt jelenti, hogy ez a világjárvány-alagút – amelyen mindannyian keresztülhaladunk -, határozottan kevésbé olyan sötét, mint az elmúlt két évben volt. Az adatok azt mutatják, hogy az emberek most sokkal inkább hajlandóak kockázatot vállalni, mint néhány hónappal ezelőtt. A Goldman Sachs által használt „hatékony zárlat” index azt mutatja, hogy az emberek mennyire hajlandóak nyitni a társadalomban. Tehát még ha a kormány nem is tart fenn szigorú rendeleteket, a lakosság a kockázat csökkentése érdekében még mindig bezárkózhat. Annak ellenére, hogy a fertőzési számok sokkal, de sokkal magasabbak, mint a 2021-es csúcsértékek, az emberek lazábban kezelik a helyzetet, és elmennek edzőterembe, fodrászhoz vagy akár moziba is. Ennek oka, hogy a polgárok egyszerűen belefáradtak a bezártságba. Azonban ha egy másik aspektusból vizsgáljuk az aktuális helyzetet, akkor azt kell látnunk, hogy a fertőzési arányszámok most is elképesztően magasak. Szakértők becslése szerint az amerikaiak mintegy 5-10%-a fertőzött jelenleg a COVID vírussal, és a WHO előrejelzése szerint a következő hetekben Európa fele betegszik meg a COVID vírus miatt. Tehát nem ez volt az alagút vége – bár sokan erre számítottunk -, azonban a gazdasági adatok alapján úgy tűnik, hogy ez a kemény tél egy sokkal fényesebb tavaszhoz vezethet.