test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Infláció és a közvélemény megítélése

A G7-országokban az árak éves szinten több mint 9%-kal emelkednek, és bár a fizetések sok gazdaságban nőttek, egyszerűen nem tudnak lépést tartani az emelkedő árakkal. A 9%-os érték a legmagasabb inflációnövekedési ütem az 1980-as évek óta. Ami még ennél is aggasztóbb, hogy a lakosság is kezd magas inflációra számítani, ami azt jelenti, hogy a vállalatok nem bízhatnak az eddig megszokott hosszú távú kiadási szokásokban. Ha mindez párosul a Federal Reserve azon döntésével, hogy 0,75%-kal emeli a kamatlábakat, akkor ez a piacok zuhanását okozhatja. Az ilyen lépések azonban kulcsfontosságúak, ha a központi bankok meg akarják győzni az embereket arról, hogy ellenőrzésük alá vonják az inflációt, ami előreláthatólag nehéz feladatnak tűnik.

Nagy várakozások

Sok szakértő és a pénzügyi piacok hivatásos elemzői úgy vélik, hogy az infláció a Fed 2%-os céljának közelében marad. Az amerikai fogyasztók azonban egyre inkább nem hisznek ebben, és ehelyett arra számítanak, hogy az elkövetkező tizenkét hónapban az árak több mint 5%-kal fognak megugrani. Míg 2021 májusában még a fejlett országokban is úgy gondolták, hogy a következő egy évben 2,3%-os lesz az infláció, ma már 4,2%-ra számítanak! Sok cég még ennél is magasabb számokat vár. A központi bankok is csak tapogatóznak, hiszen meg kell győzniük az embereket arról, hogy az infláció lassulni fog, azonban a probléma az, hogy nagyjából csak a befektetők és a pénzügyi újságírók hallgatnak rájuk. 2010-ben az Olasz Nemzeti Bank kutatói megkérdezték az embereket, hogy mennyit tudnak az inflációról. A válaszok alapján a megkérdezettek fele elég rosszul értelmezte a dolgot. Hasonlóképpen Japánban, ahol hosszú távú, erőteljes monetáris lazítást hajtottak végre az infláció fokozása érdekében, csakhogy a megkérdezettek 40%-ának fogalma sem volt arról, hogy a terv egyáltalán létezik.

Ördögi körforgás

A makrogazdasági kérdésekkel szembeni közömbösség egészen a közelmúltig nem sokat számított. De mint sok minden, a világjárvány is paradigmaváltást eredményezett. Az inflációval kapcsolatos fogyasztói várakozások hatalmas növekedése a bérek és az árak részévé válhatnak, ami minden bizonnyal még tovább gerjeszti a folyamatot. Ráadásul az eddig alkalmazott taktikák – például a kamatemelések – nem biztos, hogy meghozzák a kívánt hatást. A szakértők szerint azonban lehetnek kiutak. Az egyik lehetőség, hogy követik India példáját, és meglepetésszerű bejelentéseket tesznek a monetáris politikáról, ahogyan az történt májusban, amikor is az ország központi bankja kamatot emelt. Egy másik lehetőség, hogy olyan nyilatkozatokat tesznek, amelyek visszhangot keltenek a közvéleményben. Az Európai Központi Bank 2012-ben azt ígérte, hogy „bármit elkövet” az euró megmentése érdekében. Azonban ahelyett, hogy az euró megmentésének mechanizmusára összpontosítottak volna (amely a kötvényvásárlásokon keresztül történt), a lakosság körében a „mentsük meg az eurót” kifejezés volt az, ami visszhangra talált. Egyre világosabbá válik, hogy szükségünk van arra, hogy a dolgokat néha elhallgassák előlünk.