Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Innováció, brainstorming, megvilágosodás

Az idei év igen érdekes lesz üzleti szempontból. Reméljük hamar túl leszünk a most is tartó, sokszor egyre durvábban támadó harmadik hullámon, és valóban elkezdhet mindenki a jövőre koncentrálni. Lesz mit rendeznünk mind magán, mind karrier oldalon, és bármelyik területre is gondolok a kettő közül, az innováció előtérbe fog kerülni. De gondolkoztak már azon, hogy mit is jelent az innováció? Ez egy „egyetemes” kifejezés, amely alatt mindenki ugyanazt érti? Mit értenek azalatt a szakemberek, hogy 2021 az „értelmes innováció” éve lesz?

Az innováció tesztje

Élénken emlékszem még multinacionális karrierem kezdetére a világ egyik legismertebb és legelismertebb jogi tanácsadással foglalkozó cégénél. Rendszeresen tartottunk brainstorming összejöveteleket, ahol mindenki el tudta mondani az ötleteit, leginkább arról, hogyan is lehetne fejleszteni a cég tevékenységét. Imádtam ezeket a meetingeket, hiszen azon túlmenően, hogy dolgoztunk és alkottunk, mindezt jó hangulatban, a megszokottnál és megengedettnél lazább körülmények között tehettük meg. Csapatépítésnek sem volt utolsó az ötlet, hiszen minden alkalom egy jó hosszú beszélgetésbe torkollott. De ezt senki sem bánta. A cég vezetése ráadásul híres volt a motivációs eszközök időben és megfelelő helyen történő alkalmazásáról, így ebbe a folyamatba is besegítettek. A legtöbb ötletet adó kolléga lett a „leginnovatívabb kolléga” cím büszke tulajdonosa, és egy jelképes összeget is kapott a pozícióhoz. Fiatalok lévén, persze, hogy mindenki extra motivációt érzett arra, hogy hónapról hónapra minél több ötlettel rukkoljon elő, hiszen azzal fel tudta magára hívni a figyelmet, ami a karrierjének mindenképp jót tett. Telt-múlt az idő és az első felturbózott pozitív időszak után – előhozva saját gondolkodásmódomat – elkezdtem számvetést készíteni arról, hogy a brainstormingokon elhangzott ötletekből mennyit valósított meg igazán a vezetés. Sőt, azt is külön elkezdtem követni, hogy a díjazott személyhez tartozó ötletekből mennyi jutott el a megvalósítás fázisába. Érdekes számokat kaptam. Azt lehetett ugyanis látni, hogy az elhangzott több tucat ötletből évente nagyjából 2-3-at alkalmaztak a konkrét üzletben. De, ami még érdekesebb volt, hogy ezen ötletek egyike sem a díjazott kollégáktól származott. Vagyis az akkori 23 éves fejemmel le is vontam magamban a logikus következtetést: ezeknek a brainstormingoknak semmi értelme nincsen. Legalábbis a cég fejlesztése szempontjából semmiképp.

A megvilágosodás

Úgy éreztem, sőt, égtem a vágytól, hogy e felfedezésemet azonnal elmondjam feletteseimnek, így hát kértem egy meetinget a cég vezetőjétől. Eléggé nyitott cég voltunk, tehát egy kolléga meeting iránti igényére sosem mondtak nemet. Azonban mivel jeleztem, hogy a brainstormingokról szeretnék beszélni, igen gyorsan kaptam időpontot. Be is mentem, és előadtam a nagyjából 30 év tapasztalattal rendelkező vezetőmnek a meglátásaimat. Büszkén mutattam rá a problémákra és a folyamat gyengeségeire. Ő nagyon figyelmesen, arcrezzenés nélkül végighallgatott. Amikor befejeztem mondandóm első részét, csak annyit mondott, hogy „nézd, ez a folyamat immáron 22 éve működik a cégnél”. Nem vettem a jelzést, így hát folytattam a „miért is kellene akkor végre megváltoztatni” érveléssel, mire elmosolyodott. Ekkor már kezdett gyanús lenni a helyzet, és a lelkesedésem is alábbhagyott. Aztán átvette a szót és megkérdezte tőlem: „volt olyan ötlet, amit megvalósítottunk?” A válaszom nyilván igen volt. „Körül tudnád írni, hogy mely kollégáktól származtak a gondolatok, amik megvalósításra kerültek? Találsz bennük közös pontot?” Mivel pontosan követtem a folyamatokat, rögtön tudtam válaszolni, hogy természetesen azoktól, akik közös jellemzői, hogy introvertáltabbak, nem túl kommunikatívak. És akkor folytatta: „vannak olyan emberek, akiknek rengetek ötlete van, és úgy gondolják, hogy ez önmagában az innováció. Tévednek. Vannak olyan emberek, akik úgy gondolják, hogy csak tökéletesen kidolgozott és letesztelt ötletekkel szabad előre haladni. Ők is tévednek. Egy cég fejlődéséhez a két pont között félúton kell haladnunk.” Nem mondom, hogy nem lepődtem meg a válaszon, és el is fogadtam. Viszont egy kérdésem még hátra volt. „Akkor nem igazságtalan, hogy a leginnovatívabb kolléga címet azok kapják, akiknek végül az ötlete nem valósul meg, és akik valóban jó ötlettel állnak elő, ők nincsenek díjazva?” Erre a reakciómra megint meglepő választ kaptam. „Úgy gondolod, hogy nincsenek díjazva? Számukra az az elismerés, hogy az ő ötletüket valósították meg. Ők pontosan tudják, hogy ez történik, és számukra a címek semmit nem jelentenek.” Nem tudtam leállni, pedig mai fejemmel már megtenném, így hát visszakérdeztem. „Honnan tudja ennyire biztosan, hogy ők így gondolják?” A válasz betalált. „Onnan, hogy személyesen kérdezem meg őket minden alkalommal. Tedd te is ezt, ha látni akarod a teljes képet legközelebb! Viszont nagyra értékelem azt, hogy tenni akarsz a cégért, és ezért megkapod a számodra leginkább motiváló jutalmat! Köszönöm.” Én pedig csak kikúsztam a szobából, és felhagytam a brainstorming tesztelésével.