test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Láttunk már ilyet (3. rész): Dotcom

Visszatekintés a történelmi gazdasági válságokra és arra, hogyan alakítják a spekulatív befektetés modern értelmezését

A spekulatív buborékok veszélyeiről a történelem során levont tanulságok alapján azt hihetnénk, hogy ezek a buborékok az idők során ritkábbá váltak. Azonban ennek éppen az ellenkezője igaz: egyre gyakrabban és egyre mélyebb, szélesebb körű gazdasági hatásokkal járó spekulatív buborékokat látunk.

Az egyik ilyet ami „dotcom buborék” néven híresült el több olyan tényező jellemezte, amely hozzájárult a technológiai részvények fellendüléséhez. Ezek a tényezők a következők:

  1. Az internet gyors növekedése: Az internet növekedése volt a dotcom buborék hajtóereje. Az internet széles körű elterjedése és az e-kereskedelem növekedése új lehetőségeket teremtett a technológiai vállalatok számára, és felerősítette a technológiai részvények iránti keresletet.
  2. Könnyű hitel: Az alacsony kamatlábak és a könnyű hitelfeltételek megkönnyítették a vállalatok számára a tőkebevonást, a magánszemélyek számára pedig a részvényekbe való befektetést. Ez hozzájárult a technológiai részvények fellendüléséhez és táplálta a spekulációt.
  3. Gazdasági bővülés: Az 1990-es évek vége a gazdasági bővülés és növekedés időszaka volt, alacsony munkanélküliséggel és növekvő jóléttel. Ez pozitív jövőképet teremtett és növelte a befektetők bizalmát, ami hozzájárult a dotcom buborék növekedéséhez.
  4. Az új technológiák körüli hype: Az internet növekedése és az új technológiák, például a személyi számítógép és a világháló bevezetése nagy izgalmat és hype-ot keltett. Ez táplálta a spekulációt és ahhoz a hithez vezetett, hogy a technológiai részvények értéke tovább fog nőni.

Ezek a tényezők együttesen spekulatív buborékot hoztak létre a technológiai szektorban, és a technológiai vállalatok értékelése rendkívül magas szintre emelkedett.

Fallout

A dotcom buborék gazdasági következményei jelentősek voltak, és számos kulcsfontosságú hatással jártak:

  1. A technológiai részvények árfolyamának csökkenése: A buborék kipukkanásakor számos technológiai vállalat nem tudta teljesíteni pénzügyi előrejelzéseit és csődbe ment, ami a technológiai részvények árfolyamának széles körű csökkenéséhez vezetett. Ez természetesen az ebbe a területbe befektetőkre nézve is rossz eredménnyel járt, akik közül sokan jelentős veszteségeket szenvedtek el.
  2. A fogyasztói és üzleti kiadások csökkenése: A technológiai részvények árfolyamcsökkenése és az azt követő recesszió a fogyasztói és üzleti kiadások csökkenéséhez vezetett, mivel az emberek óvatosabban bántak a pénzükkel. Ez negatívan hatott a gazdaság egészére, és hozzájárult a gazdasági növekedés lassulásához.
  3. A munkanélküliség növekedése: A technológiai részvényárfolyamok csökkenése és az azt követő recesszió a munkanélküliség növekedéséhez vezetett, mivel a technológiai ágazatban sok munkavállaló elvesztette állását. Ez a munkaerőpiacot sem befolyásolta pozitívan, és hozzájárult a gazdasági növekedés lassulásához.
  4. Negatív hatás a tőzsdére: A dotcom buborék következményei a részvénypiacon is jelentkeztek, mivel a technológiai súlyú NASDAQ Composite Index több mint 80%-kal csökkent a 2000. márciusi csúcspontjától a 2002. októberi mélypontjáig. Ez persze a befektetők borúlátásával járt, és hozzájárult a részvénypiacba vetett bizalom elvesztéséhez.
  5. Lassulás a technológiai szektorban: A dotcom buborék negatív hatással volt a technológiai szektorra, számos vállalat csődbe ment, és a technológiai innováció lelassult. Ez a gazdaság egészére tekintve sem maradt következmények nélkül, és hozzájárult a gazdasági növekedés lassulásához.

Bár durva volt, de a dotcom buborék okozta gazdasági károk elhalványultak a nagy recesszióhoz képest, amely csak néhány évvel később köszöntött a világra.


Előző rész

Láttunk már ilyet (2. rész): A tulipánbuborék