Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Schröder és Ikarusz: Lecke az NBA Szabad Ügynökségről

Úgy tűnik, az utóbbi években az NBA sztárok egyre jobban aggódnak örökségükért, ami érthető. Valahányszor szóba kerül, hogy kik voltak a játék történetének legnagyobb játékosai, mint például, hogy Michael Jordan vagy Lebron James volt-e jobb, a vitát lezáró végső érvként az emberek gyorsan előhozakodnak Jordan hat NBA bajnoki gyűrűjével. A fenti hosszútávú mérlegelés okán bizonyos NBA sztárok „szupercsapatokat” hoztak létre, azaz olyan vezető csapatokat, amelyben számos szupersztár játékos szerepel, növelve ezzel a nehezen elérhető NBA gyűrű megszerzésének esélyét. A szupercsapatban való részvételért a szupersztárnak gyakran fizetnie kell, és előfordulhat, hogy kevesebb játékpercet kap, vagy esetleg más pozíció/szerep jut neki a csapatban.

A modern szupercsapat-korszak akkor kezdődött, amikor Dwayne Wade meggyőzte Lebron James és Chris Bosh játékosokat, hogy csatlakozzanak a Miami Heat-hez. A csapat ezzel négy egymást követő évben is az NBA döntőig jutott, majd két alkalommal, 2012-ben és 2013-ban, meg is nyerte azt. Miután a Golden State Warriors szívfájdító vereséget szenvedett az NBA döntőben 2016-ban, meggyőzték a legértékesebb játékos címet viselő Kevin Durant-ot, hogy csatlakozzon a csapathoz. Ez a fajta erőkoncentráció ismeretlen volt korábban, hisz még sohasem történt meg, hogy a legértékesebb játékos a játék történetének egyik legjobb csapatához csatlakozott volna. A Warriors elnyerte a bajnoki címet 2017-ben és 2018-ban is, 2019-ben pedig szoros küzdelemben vesztette el az NBA döntőt annak ellenére, hogy három legjobb játékosuk közül kettő a szezon végéig tartó sérülésben szenvedett. Jelenleg két csapat esélyes a szupercsapat címre: a Nyugati Konferenciában a Los Angeles Lakers, a Keleti Konferenciában pedig a Brooklyn Nets.

Tudd, hogy mennyit érsz

Szeretném azt mondani, hogy minden NBA játékos vágya, hogy bekerüljön egy szupercsapatba, azonban nem ez a helyzet. Miközben a legjobb játékosok örökségükért aggódnak, az alsóbb szinteken játszók egyéb kiváltságokat kapnak. Az egyik ilyen játékos Dennis Schröder, akinek a 2021-es szezonban a Lakers 4 évet ajánlott 84 millió USD-ért (ami évi 21 millió USD). Voltak, akik úgy gondolták, ez túl nagylelkű ajánlat, tekintve Schröder tehetségét, azonban a fenti döntést az indokolta, hogy a csapat olyan stabil irányítójátékosra vágyott, aki támogatja a Lakers szupercsapatát. A beszámolók szerint Schröder nem találta elég nagylelkűnek az ajánlatot és úgy döntött, inkább teszteli a szabad ügynökségek piacát abban a reményben, hogy elérheti akár a 100-120 millió USD-t is.

A tény, hogy Schröder elutasította a Lakers ajánlatát, furcsa volt a történtek időpontjában, azonban voltak, akik megvédték az irányítójátékost. Az NBA játékosoknak hatalmas önbizalommal kell rendelkezniük, hogy a csúcsra érjenek egy olyan szélsőségesen versengő sportágban, amely nem ismeri a megbocsátást. A fentiek tükrében, illetve tekintve, hogy egy szupercsapatról volt szó, a döntésnek nem sok értelme volt. Miközben a szupersztárok beérik jelentősen alacsonyabb fizetésekkel, csak hogy csatlakozhassanak a Lakers csapatához, Schröderrel némileg elszaladt a ló. És bár köztudott, hogy a szabad ügynökségek terepe ingoványos talajnak számít, arra senki sem számított, hogy ez Schröder esetében mennyire rosszul sül majd el. Miután a szezon vége felé elkapta a COVID-ot, Schröder rosszul játszott a rájátszásokban, ami csökkentette értékét, és végül a korábbiak töredékéért, 5,9 millió USD-ért szerződött egy évre a Boston Celtics csapatához. Ez az egy éves szerződés 15,1 millió USD-vel volt kevesebb, mintha elfogadta volna a szupercsapat ajánlatát. Schröder túl közel repült a szikrázó los angeles-i naphoz, majd végül a Bostonnál kötött ki.