Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

STAGE: Dogecoin

Ebben a tipikus The Stage cikkben egy konkrét társaságra irányítjuk a reflektorfényt, és elemezzük az utóbbi időben mutatott teljesítményét. Megvizsgáljuk a cégtörténetét, az iparágát, és azt, hogy a COVID milyen hatást gyakorolt teljesítményére az elmúlt évben. Azonban hogyan vizsgálhatunk egy valutát a fenti szemüvegen keresztül? Nos, egy tipikus valuta esetén nem tudnánk ezt megtenni, azonban a kriptovaluták (röviden „kriptók”) esetében a „cégtörténet” a valuta vonzerejének létfontosságú eleme. A Dogecoin felemelkedése és bukása az év egyik legérdekesebb története.

Mi a…?

A Dogecoin egy mém kriptovaluta. Ha a fenti mondatból Ön csak a „mi a” részt értette, nincs egyedül. A Dogecoin (kiejtve dózs-koin) egy 2013-as népszerű internetes mémből ered. A „mém” meghatározása: „olyan jellemzően humoros kép, videó, szövegrész, stb., amely gyorsan terjed az internet felhasználók között, gyakran enyhe változtatásokkal.” A knowyourmeme.com szerint a „dózs” a „dog” [kutya] szleng kifejezése, és elsősorban shiba inu képeket, illetve az azokhoz kapcsolódó, általában szándékosan tört angolsággal írt belső monológ feliratokat jelöl.

2013-ban Billy Markus és Jackson Palmer szoftvermérnökök eldöntötték, hogy létrehoznak egy, a fenti mémen alapuló kriptovalutát, amelyet szeretetteljesen „Dogecoin”-nak neveztek el, a legelterjedtebb kriptovaluta, a Bitcoin spinjeként. A kriptovaluta „olyan digitális valuta, amelyben a tranzakciók hitelesítése és rögzítése kriptográfiát használó decentralizált rendszerrel történik centralizált hatóság helyett”. Tehát a valutát nem a kormányok birtokolják és manipulálják, hanem az egyének vagy az egyének csoportjai kidolgozhatnak bizonyos elképzeléseken alapuló valutákat. Például, bizonyos kriptovaluták a titkosságot támogatják, ezért a sötét weben folytatott tranzakciókhoz használatosak. Ha Ön úgy gondolja, hogy mindez kissé túl problémás az ízlésének, vegye figyelembe, hogy öt évvel ezelőtt egy bitcoin 595 EUR-t ért, most pedig 26 000-et. Mi több, a Bitcoin tranzakciók a globális áramfogyasztás durván 0,55%-át teszik ki.

A Bitcoin és Dogecoin között számos különbség van, azonban a legfontosabb eltérés az, hogy a Bitcoint az egész világon történő bankolás forradalmasítására szánták. Ezért részben a nagy recessziót követően a kormányok és bankok felé tanúsított széleskörű bizalmatlanság részét képezi. A Dogecoin egy mém alapú viccként indult. Kevesebb, mint 3 óra alatt hozták létre, és forráskódja nagyrészt érthetetlen. Mégis, valahogy voltak elegen, akik vették a lapot, és elég sokáig kitartottak a vicc mellett ahhoz, hogy a Dogecoin valódi értéket halmozzon fel.

A Dogecoin őrület tetőpontján annak piaci kapitalizációja meghaladta a 80 milliárd USD-t. Jelenleg még mindig 31 milliárd USD felett van.

Nem viccvaluta

Hibái ellenére, az internet elfogadta a mémvalutát, és kitartott mellette. A Reddit-en kiemelkedően népszerűvé vált a pénz oda-visszaküldésére. Ez nagyfokú érdeklődést generált, és végezetül, a Reddit felhasználói kidolgozták azt az infrastruktúrát, amely egy teljes értékű kriptovaluta támogatásához szükséges. 2021 közepére még Elon Musk is felugrott a zenekari kocsira. A fenti grafikonon látható (és a Bitcoin értékében tapasztalható) majdnem minden nagy értékemelkedés és értékcsökkenés Mr. Musk (a Bitcoin számlájára írható) Dogecoin támogató tweet-jeinek köszönhető. Még arról is tárgyalt, hogy a Dogecoin elfogadható lenne-e életképes fizetési lehetőségként. Tekinthetünk a Dogecoinra mint a járványidőszak viccére, amely nem élte túl 2021-et, azonban nagyon valós esély van arra, hogy a fenti viccvaluta figyelemreméltóan releváns marad, ha a bankolási rendszer alkalmazkodik a kriptoőrülethez.