test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

STAGE: Mars Inc.

Úgy tartják, hogy 2020 egy utólagos bölcsességet biztosító év volt. Mivel 2021-et írunk, már rendelkezünk tapasztalattal, ha visszatekintünk arra az évre, amelyet mindig a COVID-dal fogunk társítani. Néhány cég széthullott, míg mások virágkorukat élték. Elég idő telt el ahhoz, hogy kezdeti következtetéseket vonjunk le arról, hogy az üzleti világ hogyan változott a COVID-válság kezdete óta. A mai cikk tárgya a Mars nevű cég, amelyet bizonyára úgy gondolnak, hogy ismernek, azt azonban valószínűleg csak kevesen tudják, hogy miből is származik valójában a bevétele.

Mi a Mars?

Ez a STAGE cikk kicsit eltér a többitől. Ennek pedig nem más az oka, minthogy itt ülök irigykedve az óceán másik felén levő amerikai kollégáimra, akik már megkapták az oltásukat, és az alagút végén levő fényben sütkéreznek. Itt, Európában még mindig borús időket élünk, azonban, hogy jobb kedvre derítsem magam, úgy döntöttem, hogy egy olyan témáról fogok írni, amely felvidít: a háziállatokról.

A kisállatgondozás iparága volt a COVID-válság egyik legfőbb nyertese. A válságok általánosságban véve nincsenek pozitív hatással a háziállatokra. A pénzügyi nehézségek miatt a családok néha kénytelenek meghozni a szívszorító döntést, és megválni a családi kiskedvenctől a spórolás érdekében. A COVID-válság azonban egy sokkal boldogabb, szívmelengetőbb szituációt eredményezett a családi háziállatok számára. Az emberek otthon ragadtak, amely egyben azt is jelentette, hogy a kedvenceikkel „ragadtak”. A válságnak ez lett az egyik leginkább pozitív hatása. Ahelyett, hogy napi szinten rosszul éreznénk magunkat, mivel otthon hagyjuk legjobb barátunkat a munkába induláskor, most az egész napunkat a szeretett háziállatainkkal tölthetjük. Mindenki jobban járt, beleértve a kisállatgondozás iparágát is.

A Mars leginkább az édességeiről ismert, mint például az M&M’s, a Snickers és a Skittles, valamint a rágógumijairól. Annak ellenére, hogy főleg ezeket a termékeket kötik a nevéhez, a vállalat a kisállatgondozás piacának is meghatározó alakja. A háziállatokra épülő iparban évtizedekig az állateledel-márkáiról volt híres, mint például a Royal Canin, a Pedigree és a Whiskas, emellett azonban figyelemre méltó állatorvosi szolgáltatásokból álló portfólióval is rendelkezik. 2017-ben a Mars felvásárolta a VCA-t, egy több mint 800 állatkórházból és 60 diagnosztikai laborból álló hálózatot az Egyesült Államok és Kanada szerte. Habár a vállalat nem e szegmensnek köszönheti a hírnevét, a cég teljes értékesítésének több mint felét teszi ki, többet, mint az édesség és rágógumi üzlet együttesen.

Hogyan érintette a COVID a céget?

A STAGE cikkek igen hatékonyak, mivel mélyebbre ásnak a nyilvánosan elérhető adatokban. Éppen ezért koncentrálunk olyan nyilvánosan működő vállalatokra, amelyektől a tőzsdei jelenlét megköveteli pénzügyi teljesítményük közzétételét. A COVID-válság alatt azonban azt tapasztaltuk, hogy az ezen időszak alatt nagy sikereket elérő, viszonylag kis számú magánvállalatok, nagyot léptek előre. A Mars nemrég bejelentette a birtokában levő 14 amerikai gyártóüzem egyikének jelentős terjeszkedését. E bejelentésben megosztottak egy érdekes információt is: a járvány alatt több mint 11 millió amerikai háztartás köszöntött egy új kiskedvencet a családban. Ezáltal megnövekedett az igény a cég termékei iránt, így pedig szükségessé vált a terjeszkedés.

Más vállalatokkal ellentétben a Marsnak nem kellett nagy mértékben változtatnia a stratégiáján a járvány alatt, pusztán viszonylag egyszerűbb módosításokat kellett eszközölnie a kínálati oldalon. Így a Mars COVID története azáltal vált kiemelkedővé, hogy átlagos. Míg más cégeknek komoly változtatásokkal kellet foglalkozniuk az üzleti tevékenységük terén, a Marsnak egyszerűen az eredeti útját kellett követnie. A 2020-as Mars azáltal vált kivételessé, hogy nem volt kivételes.