Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Tokió 2022

2020-nak Japán számára egy meghatározó sikeres évnek kellett volna lennie, hiszen több mint egy évtizeddel korábban elnyerte a 2020-as olimpia rendezésének jogát, és időben be is fejeződött a felkészülés az eseményre, ami lenyűgözőnek ígérkezett. De jött a COVID és hiába volt minden tökéletes, a Japán Olimpiai Szövetség terveit egy példátlan világméretű járvány hiúsította meg. A pandémia előrehaladtával Japánt az elővigyázatosság mintaképének tekintették. Általánosságban véve a japán lakosság követte a COVID-ellenes intézkedéseket, amelyek lehetővé tették, hogy a COVID megbetegedések számát arányaiban alacsonyan tudták tartani. Mire azonban – ha késve is – 2021 nyarán az olimpiai játékok megrendezésére sor került, a világ nagy része már újra megnyílt. Japán azonban továbbra is meglehetősen szigorú rendelkezéseket tartott fent az alacsony oltási arányok miatt. És bár ennek az évnek fantasztikusnak kellett volna lennie – tekintve, hogy a szigetország mennyire futurisztikus -, végül mégis úgy tűnt, hogy lemaradtak a világtól.

Micsoda különbséget jelent egy év

Most, 2022 közepén az éttermek, a bevásárlóközpontok, a repülőterek és a pályaudvarok is újra megteltek. Két év fagyos pangás után a japán gazdaság végre újra felpörög. Ezt pedig még az sem befolyásolja, hogy az infláció rohamosan nő, Kína még mindig le van zárva és lassítja a világgazdaságot, vagy hogy az energiaárak világszerte az egekbe szöknek; a japán fogyasztók megmutatták, hogy két hosszú év után ismét készek költeni. A világ harmadik legnagyobb gazdasága 2,2%-os éves növekedést ért el a második és harmadik negyedévben a közelmúltban közzétett kormányzati adatok szerint. Ez az erősödés azt az első negyedévet követi, amely nulla növekedést mutatott – de szerencsére negatívvá sem vált – az Omicronra reagálva. Ekkorra már a japán közvélemény – magas vagy alacsony védőoltási arány ide vagy oda – nem akart többé bezárkózni, és így sokkal többet költöttek. Emiatt a japán gazdaságban megjelent „bosszú” vagy „felzárkózó” jellegű költekezés, amivel a fogyasztók lényegében kárpótolni akarták magukat mindazért, amit az elmúlt időszakban elvesztegettek, különösen az éttermek és az utazás terén.

Mi a következő lépés?

E pozitív hírek ellenére a szakértők még mindig próbálják kitalálni Japán „új normális állapotát”. Például a második negyedévi növekedés annak ellenére következett be, hogy a kkv-k országszerte nehézségekkel küszködtek. Kína folyamatos zárlatai például azt jelentették, hogy a kiskereskedők, különösen a közepes méretűek, nehezen tudják behozni a keresett termékeket. Hasonlóképpen a gyártóknak is nehézségekbe ütközik a szükséges anyagok beszerzése. Amikor hiány van, akkor a legnagyobb kiskereskedők és gyártók kiszorítják kisebb versenytársaikat, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor csak a nagyok maradnak életben, az viszont nem sok jót ígér a japán piacra nézve, és ez a gazdaság hosszú távú kilátásaira is hatással van. Ráadásul a jen, a japán valuta 20%-ot veszített értékéből a dollárral szemben. Miközben ez megkönnyíti a japán termékek eladását, viszont az importot jóval drágábbá teszi. Az importőrök már amúgy is szenvedtek, mivel Oroszország ukrajnai inváziója és a világjárvány áremelkedéshez és soha nem látott ellátási lánc gondokhoz vezetett.

A jó hír az, hogy Japán inflációja mindössze 2%, ami a világ többi részéhez képest fantasztikus arány. Bár jóval alacsonyabb, mint más országokban, sok vállalat még így is arra kényszerült, hogy emeljen az árakon vagy a piac, vagy a stratégák miatt. Egyértelmű, hogy a japánok örülnek a jelenlegi növekedésnek, az azonban továbbra sem világos, hogy meddig folytatódik ez az állapot. Ha a világgazdaság továbbra is lassul, akkor Japán 2%-os növekedése sem lesz tartható, és nagyon gyorsan a múlté lehet.