test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Wonder Women

Az Európai Bizottság adatai szerint az európai lakosság 52%-a nő, de az Európai Unióban a munkaképes nők csak 34,4%-a önfoglalkoztató és 30%-a kezdő vállalkozó. Európában 2012-ben az aktív vállalkozások mindössze 29%-át vezették nők.

A pandémia miatt világszerte a nemek közötti egyenlőség terén sok esetben történt visszalépés. A McKinsey szerint a világjárvány szinte azonnali hatással volt a nők foglalkoztatására. Számos piacon a nők 25%-a fontolgatta, hogy elhagyja a munkahelyét vagy feladja a karrierjét. Ez a hatás különösen a vezető beosztású nők esetében volt kirívó, és még erősebben jelentkezett azoknál az anyáknál, akik tíz évnél fiatalabb gyermeket vagy gyermekeket nevelnek. Egyszerűen fogalmazva, a nőknek fel kellett adniuk karrierjüket a gyermekeik érdekében, a férfiaknak viszont nem. Így a világjárvány évtizedes fejlődést tett semmissé. Az EU-nak tehát még hosszú utat kell megtennie, hogy áthidalja ezt az újonnan kiszélesedett szakadékot, de sok nő van, aki ugyanúgy teszi a dolgát. Ebben a visszatérő rovatban néhány olyan inspiráló nőt emelünk ki, akiknek köszönhetően előrébb és előrébb járunk azon a bizonyos nemek közötti egyenlőség felé vezető úton.

Dr. Andrea Spezzi
Az Orchard Therapeutics CMO-ja, K+F vezetője és társalapítója
Székhelye: London, Egyesült Királyság
Az alapítás éve: 2015
Kilépés éve: 2018
Kilépés részletei: USD (1,3 milliárd USD értékelés)
Társalapító: Bobby Gaspar

Az Orchardot 2015-ben alapították, és részt vettek a vérképző őssejtekkel, vagyis a HSC génterápiával kapcsolatos első kutatások és klinikai fejlesztések egy részében. Csapatuk központi szerepet játszott abban, hogy ez a technológia ígéretes ötletből a ritka betegségekben szenvedők számára potenciálisan életet átalakító valósággá vált. Tágabb értelemben a génterápia a sejtek genetikai módosítására összpontosít, hogy terápiás hatást vagy a betegség kezelését a hibás genetikai anyag javításával vagy rekonstrukciójával érje el. A HSC még viszonylag fiatal terület, de már most ígéretes lehetőségeket rejt az orvostudomány jövőjére nézve, ezért történhetett meg az Orchard 200 millió dolláros tőzsdei bevezetése. Dr. Spezzi társalapítója az Orchard Therapeuticsnak, amellyel most már a NASDAQ tőzsdén kereskednek.

Dr. Spezzi szerint a nők az orvostudomány jövőjének fontos szereplői, de vannak akadályok. „Azt hiszem, nőként arra vagyunk kondicionálva vagy elvárják tőlünk, hogy visszafogottabban beszéljünk az eredményeinkről, képességeinkről és tehetségünkről.” – mondta. „Ez kihívássá teheti a nők számára a karrierépítést és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez a szakma inkább férfi-orientált legyen. De véleményem szerint a dolgok most változnak.” Dr. Spezzi sikere egy férfiak által dominált iparágban abszolút inspiráló az ambiciózus fiatal nők számára világszerte. Van néhány tanácsa is a következő generáció számára: „Figyeljenek, tanuljanak, szerezzenek tapasztalatot, és mindig tartsák meg pozitív hozzáállásukat… Különösen a fiatal millenniumi korosztály számára: legyenek türelmesek, keressenek egy mentort, aki inspirálja önöket, találjanak valakit, akit csodálnak, és aki mintául szolgálhat. … Remélem, hogy az én generációm megkönnyíti a következő generáció dolgát, és hogy más nőket is arra inspirálunk, hogy kövessék az utunkat.”

A sikeres tőzsdei bevezetés után Dr. Spezzi útja egy saját új vállalkozás, a Rejuvitas felé vezetett. A Rejuvitas a neurodegeneráción és az életkorral összefüggő neurodegeneratív betegségeken dolgozik az anyagcsere átprogramozására összpontosítva. A Crunchbase szerint a 2021 decemberében történt megnyitása óta már 3,3 millió USD finanszírozást kapott. Tekintettel Dr. Spezzi hírnevére, ez a szám biztosan nőni fog az elkövetkező hónapokban.