Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

148 nappal később

Közel öthónapnyi bizonytalanság és munkabeszüntetés után az Amerikai Írószövetség (WGA) hivatalosan is ratifikálta a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP) kötött hároméves szerződését, és ezzel véget vetett a történetének második leghosszabb sztrájkjának. Ez a jelentős döntés, amely egyhetes szavazást követően született meg, a WGA tagjainak elsöprő támogatását élvezte, mivel a szavazók 99%-a a megállapodás mellett tette le voksát.

Összesen 8525 érvényes szavazatot számoltak össze, amely 8435 „igen” és 90 „nem” szavazatból állt, és ezzel véglegessé vált, hogy a WGA hivatalosan is elfogadta a minimális alapmegállapodást. Ez a jóváhagyott szerződés 2023. szeptember 25-től 2026. május 31-ig marad érvényben, ami jelentős győzelmet jelent az írók számára több szempontból is, beleértve az A.I. biztosítékokat, a béremeléseket, a megemelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat, az írói gárdák létszámát és az adatok átláthatóságát.

A megegyezéshez vezető utat jelentős mérföldkövek szegélyezték, köztük a szeptember 24-én elért előzetes megállapodás, amely 148 nap után hivatalosan is véget vetett a WGA történetének második leghosszabb sztrájkjának. A ratifikáció egybeesett a SAG-AFTRA, a WGA erős szövetségesének egész nyáron át tartó munkabeszüntetésével.

Szolidaritás

A sztrájk, amely május 2-án kezdődött a stúdiókkal és a streaming platformokkal kötött korábbi szerződés lejárta után, káoszt okozott a szórakoztatóiparban, és az Egyesült Államok nagyvárosaiban sztrájkőrségek jelentek meg. A hivatalos tárgyalásokon azonban több mint 100 napig nem ültek asztalhoz az ügyben érintettek.

Az érdemi áttörés szeptember 20-án következett be, amikor az iparág kulcsfigurái, köztük David Zaslav (Warner Bros. Discovery), Ted Sarandos (Netflix), Donna Langley (Universal Pictures, Universal Filmed Entertainment Group) és Bob Iger (The Walt Disney Company) találkoztak a WGA tárgyaló bizottságának tagjaival, élükön Ellen Stutzmannal. A szeptember 26-i megállapodást követően mind a WGA West Board, mind a WGA East Council egyhangúlag ajánlotta elfogadásra a szerződést tagjainak.

Meredith Stiehm, a WGAW elnöke elégedettségét fejezte ki a létrejött szerződéssel kapcsolatban és kijelentette: „Szolidaritás és eltökéltség révén olyan szerződést ratifikáltunk, amely jelentős előnyökkel és védelemmel jár az írók számára egyesített tagságunk minden szektorában.” Elismerte a mérföldkövet jelentő egyezmény eléréséhez szükséges kollektív erőfeszítést, és köszönetet mondott a tárgyalási folyamatban részt vevő kulcsfontosságú személyeknek és bizottságoknak. Lisa Takeuchi, a WGAE elnöke kiemelte a SAG-AFTRA további támogatásának fontosságát és hangsúlyozta: „Amíg a stúdiók nem kötnek olyan megállapodást, amely az előadóművészek igényeit is kielégíti, a WGA tagjai a sztrájkőrségben lesznek, és szolidaritásból a SAG-AFTRA mellett fognak állni.

A stúdiókat és streamingszolgáltatókat képviselő AMPTP gratulált a WGA-nak az új szerződés ratifikálásához, elismerve az íróknak nyújtott előnyöket és védelmet. Az Amerikai Írószövetség által elért sikerről a SAG-AFTRA is elismerően nyilatkozott.