test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A brazil inflációs helyzet

Brazília világjárványos története meglehetősen szokatlan. Az ország elnöke, Jair Bolsanaro úgy kezelte a pandémiát, mintha nem is létezne, a nemzet pedig jelentős, tartós gazdasági visszaeséstől szenved. Ennek ellenére az inflációs ráta magas – augusztusban 8,73% volt, de már jelentősen csökkent az áprilisi 12,3%-os csúcshoz képest -, ami részben a megemelkedett olaj- és nyersanyagáraknak köszönhető. Ha az infláció tovább enyhül, az lehetővé teszi a Banco Central do Brasil (BCB) számára, hogy enyhítsen a monetáris szigorításon. Tudni kell, hogy a magas infláció már a COVID-korszak előtt is része volt Brazília gazdasági történelmének.

Infláció története

Brazília inflációs célját a Nemzeti Monetáris Politika (NMP) határozza meg, amely a fogyasztói árindex alapján választja meg a célokat. A hivatalos inflációs rátát a fogyasztói árindex időbeli változása befolyásolja, különösen a közlekedés, az egészségügyi ellátás, a lakhatás, az élelmiszerek, az oktatás és a ruházat tekintetében. Az NMP évente kiigazítja az inflációs rátát, és a 2022-es célérték a szerény 3,5% volt. Brazíliában azonban évtizedek óta magas az infláció, és az ország 1990 és 1994 között ténylegesen hiperinflációt élt át, ami havi 50%-os áremelkedést jelent. Az éves infláció 1990-ben nem 3,5% volt, hanem majdnem 3000%, és amikor az infláció ilyen magas, az emberek kétségbeesnek. A pénz olyan gyorsan veszít az értékéből, hogy lehetetlen megtakarítani, tehát a polgároknak azonnal a szupermarketbe kellett rohanniuk, amint megkapták a fizetésüket, különben kevesebbet tudtak volna vásárolni, mivel az üzletek naponta akár háromszor is változtatták az árakat. Az inflációs csúcs 1990 áprilisában 6821% volt. Az 1990 és 1994 közötti csillagászati számok miatt Brazília 1980 és 2022 szeptembere között átlagosan 318%-os inflációt mért. Szakértők szerint az ország történelmi inflációs problémái a nagy költségvetési hiányhoz és az állami szektor kiadásaihoz kapcsolódnak.

Legutóbbi események

A világjárvány kezdeti időszakában az infláció nem volt probléma. 2020 májusában az infláció mindössze 1,88% volt, ami majdnem rekordot döntött. A világgazdaság lassult, a zárlatok miatt a nyersanyagárak zuhanni kezdtek, és mivel Brazília sok vasat és olajat exportál, ez eléggé visszafogta az inflációt. 2021 végére azonban 10%-os infláció érte el az országot, ami a BCB-t kamatemelésre kényszerítette. A brazil központi bank 2021 márciusa óta 12 alkalommal emelte a kamatlábakat, hogy kordában tartsa az inflációt.

Ennek ellenére az emelkedő energia- és élelmiszerárak még mindig az infláció malmára hajtják a vizet. A BCB szerint az üzemanyagárak emelkedése az ország teljes inflációjának mintegy felét tette ki 2021-ben. Azóta az ukrajnai orosz invázió csak olaj volt az inflációs tűzre, ami miatt az energiaárak még inkább megemelkedtek. 2022 áprilisára az élelmiszerek és az üzemanyagok tették ki a brazíliai inflációs nyomás 80%-át. A közelgő elnökválasztással kapcsolatos politikai kérdésekkel párosulva a brazil real is leszálló ágba került. A járvány előtt körülbelül 4 reált kellett adni egy USD-ért, de ez az arány most 5:1. A jó hír az, hogy a választások után az elemzők arra számítanak, hogy az infláció az elkövetkező években enyhülni fog, és 2025-re ismét egyszámjegyű lesz.