Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A geopolitikai feszültségek egyre magasabbra pörgetik az olajárakat

Az elmúlt hetekben az olajárak jelentős emelkedését tapasztalhattuk, amit a globális ellátással kapcsolatos növekvő aggodalmak és a geopolitikai feszültségek, különösen az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló konfliktusok eredményeztek. A Brent nyersolaj ára december közepe óta több mint 20 százalékkal emelkedett, és csak az elmúlt egy hónap alatt hordónként körülbelül 90 dollárra emelte az árat, amit Viktor Katona, a Kpler elemzője is megdöbbentőnek nevezett.

A világgazdaságra gyakorolt hatások és bizonytalanságok

Az olajárak erőteljes emelkedése sokrétű kihívást jelent a világgazdaság számára. Először is megnehezítheti a központi bankok világszerte az infláció elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseit, tovább fokozva az árnyomást. Az Egyesült Államokban, ahol a Biden-kormányzat éppen újraválasztási kampány előtt áll, a nyári autózási szezonban a magasabb benzinárak kilátása enyhén szólva is nemkívánatos. A kútnakál ennek ellenére az átlagárak január eleje óta már most körülbelül 50 centtel emelkedtek gallononként, és az Energia Információs Hivatal szerint ma már 3,70 dollár körül mozognak. Bár a piaci megfigyelők elismerik az árak ilyen gyors emelkedése utáni rövid távú visszaesés lehetőségét, figyelemre méltó, hogy a jelenlegi olajárak továbbra is a 2022-ben tapasztalt csúcsok alatt vannak, amikor is meghaladták a hordónkénti 100 dollárt.

2023-ban a világ legnagyobb olajtermelője, az Egyesült Államok és más, nem OPEC-országok nyersolajtermelésének erőteljes növekedése segített eloszlatni az ellátás megfelelőségével kapcsolatos aggodalmakat, ami a tartós geopolitikai feszültségek ellenére visszafogott árakat eredményezett. A helyzet azonban 2024-ben drasztikusan megváltozott, mivel a váratlanul erősödő kereslet és a zavaró események sorozata felerősítette a lehetséges ellátási szűkösséggel kapcsolatos aggodalmakat.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnokainak szíriai meggyilkolása, valamint Irán megtorlásra tett ígérete felerősítette a közel-keleti konfliktus eszkalálódásától való félelmet. Bár ez a konfliktus még nem befolyásolta jelentősen az olajellátást, egy szélesebb körű összecsapás kísértete nagyban fenyegeti a piacokat. Ezenfelül a Szaúd-Arábia és szövetségesei által szervezett, OPEC Plusz néven ismert termeléscsökkentések tovább növelik a kínálati korlátokat, és napi mintegy ötmillió hordót vonnak ki a piacról. A jövőre nézve továbbra is fennállnak a bizonytalanságok, különösen az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus körül. Miközben Ukrajna az orosz olajipari infrastruktúrát stratégiai célpontnak tekinti, hogy aláássa Oroszország háborús erőfeszítéseit, ez a globális kőolajpiacokra is hatással van, szűkíti az energiatermékek kereskedelmét és növeli a nyersolaj árát. Elemzők további áremelkedésre számítanak a nyári hónapokban, amit a közlekedési üzemanyagok iránti fokozott szezonális kereslet okoz.

Az OPEC Plusz minisztereinek közelgő júniusi találkozója jelentős hatással van az olajpiacokra, mivel a termelési kvóták miatt valószínűleg kiéleződnek a feszültségek. A külső nyomás ellenére a szaúdiak várhatóan fenntartják a piaci stabilitásról alkotott elképzelésük által vezérelt szilárd megközelítést, Washington befolyása Szaúd-Arábia olajpolitikájára a háborús bizonytalanságok közepette, pedig továbbra is korlátozott.