Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A kacsamáj fiaskó : Franciaország tömeges kacsaoltási programot indít

A baromfiiparának – köztük a híres kacsamájtermelésnek – a védelmére tett erőfeszítései érdekében Franciaország átfogó oltási kampányt indított a madárinfluenza pusztító hatása ellen, amely 64 millió kacsára terjed ki. A nemrégiben kezdődött akció célja, hogy megfékezze a madárinfluenza terjedését, amely miatt a francia gazdáknak több mint 30 millió madarat kellett levágniuk az elmúlt három évben, ami a kacsamájtermelés visszaesését okozta.

Nem könnyű feladat

Az oltási erőfeszítést, amelyet Éric Dumas kacsatenyésztő és a szakmaközi bizottság elnöke „a remény csillogása”-ként üdvözölt, nagy visszhangot kapott, mivel Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter személyesen volt jelen az első oltások beadásánál a Bordeaux melletti kacsafarmján. Az Egyesült Államok gyors reakciója azonban árnyékot vetett erre a törekvésre. Az USA mezőgazdasági minisztériuma aggodalmát fejezte ki a betegségnek a kacsaimporton keresztül az országba történő behurcolásának kockázata miatt, ami az Európából származó kacsák és más baromfifélék behozatalának korlátozásához vezetett. Az oltási programot az Európai Unióban a maga nemében úttörőnek tekintik.

A magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) globálisan is aggodalomra adott okot az elmúlt években, mivel tömeges baromfihalált okozott, és csak az Egyesült Államokban közel 60 millió tenyésztett baromfi vesztét eredményezte. A betegség leküzdése érdekében a francia gazdák egészségügyi ellenőrzéseket hajtottak végre, csökkentették az állományok nagyságát a gazdaságokban, és selejtezéseket is végeztek. Ezek az erőfeszítések oda vezettek, hogy 35 százalékkal csökkent a májnak szánt kacsa elérhetősége 2022-ben az előző évhez képest a statisztikák szerint. Marie-Pierre Pé, a CIFOG (Foie Gras Palmipeds Szakmaközi Bizottság) igazgatója hangsúlyozta a vakcinaprogram fontosságát a madárinfluenza miatt jelentős veszteségeket elszenvedett gazdák számára. „Súlyos árat fizettünk a madárinfluenza miatt” – mondta. „Meg fogjuk védeni az állatokat.”

Látlelet

A kényszertömött kacsa vagy liba májából készült finomságok a francia gasztronómiában kiemelkedő helyet foglalnak el, de óriási kritikával, sőt felháborodással is szembesülnek az előállítás módszerei miatt, mert egyesek ezt állatkínzásnak tartják. A francia kormány vakcinázási programja kötelező lesz a 250 kacsánál többet tartó gazdaságok számára, ami összesen 64 millió szárnyast jelent. Ez meghaladja a COVID-19 ellen beoltott emberek számát Franciaországban, és mint a COVID-oltás, ez is két dózist igényel. Az első oltást a 10 napos kis kacsáknak adják be, majd nyolc nappal később követi ezt a második vakcina. A kampány, amely a következő évre is kiterjed, jelentős technikai és pénzügyi kihívást jelent a CIFOG számára.

A kacsákat azért választották a vakcinázásra, mert könnyen megfertőződnek és terjesztik a vírust. A francia kormány fedezi a program költségének 85 százalékát, ami összegszerűen körülbelül 80 millió euró (kb. 84 millió dollár). Ez töredéke annak a több mint 1 milliárd eurónak, amelyet a kormány 2021-ben és 2022-ben fizetett ki a gazdáknak a madarak selejtezéséért járó kártérítésre, amint az egy nemrégiben készült francia parlamenti jelentésből kiderült. A közegészségügyi hatóságok aggódnak a madárinfluenza emberre is átvihető formává mutálódásának lehetősége miatt, ami miatt a járványok megfékezésére irányuló erőfeszítések felgyorsítását szorgalmazzák.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a behozatal korlátozására vonatkozó döntést léptetett életbe a Franciaországból származó baromfikra, mivel a beoltott szárnyasok nem feltétlenül mutatják a madárinfluenza jeleit, ami azt jelenti, hogy nem lehet megállapítani a vírus jelenlétét az állományban. Franciaország Mezőgazdasági Minisztériuma tárgyalásokat kezdeményezett az Egyesült Államokkal az aggályok eloszlatása és a korlátozások gyors feloldása érdekében. Szakértők tisztázták, hogy a tilalom nem érinti a francia libamájtermelőket, mivel ők nem exportálnak az Egyesült Államokba.