test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A kegyvesztett Kanye West

Kanye West – aki már inkább azt szeretné, ha Ye néven emlegetnék – évekkel ezelőtt bevallotta, hogy komoly mentális betegséggel küzd, ugyanis bipoláris zavarban szenved. Néhány szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy bigottsága és mentális egészségével kapcsolatos küzdelmei különálló probléma még akkor is, ha nyilvánvalóan szenved, és még akkor is, ha a nettó vagyona több mint egymilliárd dollár. Tehát igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a hírneve nem menti fel tettei és kijelentései alól, és hogy a gondjai ellenére még mindig visszaél a platformjával. Ez a vita már évek óta dúl, de ezen a héten az üzleti világ is világosan kifejezte mit gondolnak erről. Miután Ye egy sor feketeellenes és antiszemita kijelentést tett, szinte minden nagy márka, amellyel az elmúlt években vagy évtizedekben együtt dolgozott, ejtette őt. Az alábbiakban összefoglaljuk West bukását.

Bojkott felhívások

Ari Emanuel, az Endeavor – amely az UFC-t is birtokolja- szórakoztató és médiaügynökség vezérigazgatója felszólította a Ye-vel együttműködő vállalatokat, hogy szakítsák meg vele a kapcsolatot. A múlt héten a Financial Timesban megjelent véleménycikkében pedig azt mondta: „Azok, akik továbbra is üzletelnek Westtel, közönséget biztosítanak a félrevezetett gyűlöletének, és antiszemitizmusát sehol sem szabad tolerálni. A történelemnek ez egy olyan pillanata, amikor nagy a tét, és elengedhetetlen, hogy nyíltan beszéljünk értékeinkről, és meg is éljük azokat. A hallgatás és a tétlenség nyilvánvalóan nem lehet opció”.

ADIDAS

Az alábbiakban a sportszergyártó cég közleményének egy részletét olvashatják:

„Az Adidas nem tolerálja az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszéd semmilyen más formáját. Ye legutóbbi megjegyzései és tettei elfogadhatatlanok, gyűlöletkeltőek illetve veszélyesek voltak, és sértik a vállalat sokszínűségre, befogadásra, kölcsönös tiszteletre és tisztességre vonatkozó értékeit.

Alapos vizsgálat után a vállalat úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja a Ye-vel való kapcsolatot, megszünteti a Yeezy márkájú termékek gyártását, és felfüggeszti a Ye-nek és cégeinek történő minden kifizetést. Az Adidas azonnali hatállyal leállítja az Adidas Yeezy üzletágat.

Ennek várhatóan rövid távon akár 250 millió euró negatív hatása lesz a vállalat 2022-es nettó nyereségére, tekintettel a negyedik negyedév magas szezonalitására.”

Donda Sport

Ye Donda Sports nevű ügynöksége az elmúlt években néhány igen magasan jegyzett sportolót szerződtetett. Aaron Donald (minden idők egyik legjobban védekező játékosa az amerikaifutballnak) kedden jelentette be, hogy a rapper antiszemita megjegyzései után megválik a Kanye Westhez kötődő ügynökségtől.

A Los Angeles Rams All-Pro-ja a Twitteren tette közzé a döntését. Egy perccel később pedig a Boston Celtics csatára, Jaylen Brown szintén bejelentette, hogy távozik a Donda Sports-tól egy nappal azután, hogy kijelentette, kitart West sportügynöksége mellett. Donald elhatározásának a hátterében ugyancsak West gyűlöletkeltő és antiszemita megnyilvánulásai állnak.