test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A kínai kormány belépése a lakásválságba

A kínai kormány határozott lépést tett a tartós lakásválság közepette: országos tervet terjesztett elő az eladatlan lakásállomány felvásárlására és a jelzáloghitelekre vonatkozó szabályok enyhítésére. A múlt héten bejelentett merész lépés keretében a központi bank 41,5 milliárd dollárt biztosít az állami tulajdonú vállalatok számára, hogy megvásárolhassák a már megépült, de eladatlan ingatlanokat.

A beavatkozás sürgőssége a lakásvásárlások meredek visszaesését jelző új gazdasági adatok nyomán vált nyilvánvalóvá. A politikai döntéshozók számos, az ingatlanpiac megfiatalítására tett kísérlete ellenére a kereslet továbbra is visszafogott. A nemzeti hatóságokkal tartott videokonferencia során He Lifeng miniszterelnök-helyettes jelentős politikai változást mutatott be. Bejelentette, hogy a helyi önkormányzatok megkezdik az üres lakások megvásárlását, hogy mérsékeljék az eladatlan ingatlanok feleslegét, ami jelentős stratégiaváltást jelent. Ez a lépés várhatóan élénkíteni fogja a piacot és megoldja az eladatlan lakások hatalmas készletéből adódó kihívásokat. A kormány terve egyébként nagyon hasonlít a 2008-as amerikai Troubled Asset Relief Programhoz (TARP), amelynek célja a lakáspiac stabilizálása volt a problémás eszközök felvásárlásával. A helyi önkormányzatok olyan városokban, mint Jinan, Tianjin, Qingdao és Chengdu, már kísérleteztek ezzel a megközelítéssel, de ez az első alkalom, hogy országos szinten emelik ezt. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy foglalkozni kell az országszerte szétszórt, befejezetlen ingatlanokkal. A hivatalos adatok szerint az ingatlanpiac jelentős kihívásokkal néz szembe a rekordmagas készletekkel és a gyorsan csökkenő ingatlanárakkal. Márciusban az eladatlan lakáskészlet több mint nyolcmilliárd négyzetméter volt, az új lakások ára 70 városban áprilisban 3,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a meglévő lakások árai pedig 6,8 százalékkal estek. Ezekre a riasztó adatokra válaszul a központi bank intézkedéseket hozott a lakásvásárlások fellendítésére az előlegkövetelmények csökkentésével és az országos jelzáloghitel-kamatláb megszüntetésével. E lépések célja, hogy a lakásvásárlást elérhetőbbé tegyék és élénkítsék a piaci aktivitást.

Kína vezetői egyébként idén körülbelül 5 százalékos gazdasági növekedésre törekszenek, amit sok közgazdász igen ambiciózusnak tart. E cél elérése valószínűleg jelentős kormányzati kiadásokat igényel majd. Ezzel összhangban Kína 5,5 milliárd dollárt gyűjtött be a 30 éves futamidejű kötvények első eladásából, amely része annak a szélesebb körű erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy a következő hat hónap során 140 milliárd dollárt teremtsen.

A lakásválság az ingatlanfejlesztők évek óta tartó túlépítéséből és súlyos hitelfelvételéből ered, ami Kína gyors gazdasági növekedését táplálta. A kormány 2020-as beavatkozása a kockázatos gyakorlatok visszaszorítása érdekében a nagy ingatlanfejlesztők sorozatos fizetésképtelenségéhez vezetett, beleértve a China Evergrande 2021 végén bekövetkezett nagy visszhangot kiváltó összeomlását. Ez a fizetésképtelenség számos befejezetlen projektet és hatalmas kifizetetlen adósságot hagyott maga után, ami súlyosan érintette az iparágat. A válság mélyreható következményekkel járt azokra a kínai családokra nézve, amelyek hagyományosan nagymértékben fektettek be ingatlanokba. A korlátozott alternatív befektetési lehetőségek mellett az ingadozó részvénypiac szintén kevés megnyugvást nyújt. Az Evergrande összeomlása az ingatlanszektorban bekövetkezett fizetésképtelenségek sorozatának kezdetét jelentette. Egy hongkongi bíróság januárban elrendelte a cég felszámolását, és egy másik jelentős fejlesztő, a Country Garden pénteken állt először bíróság elé Hongkongban.

Mivel a kínai kormány lépéseket tesz az ingatlanpiac stabilizálására, az intézkedések sikerét még nem lehet tudni. Az eladatlan ingatlanok felvásárlására irányuló országos terv és a jelzáloghitelekre vonatkozó szabályok enyhítése kritikus lépések a válság kezelésében, de a hosszú távú fellendülés a folyamatos erőfeszítésektől és a szélesebb körű gazdasági feltételektől függ.