test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A kis bika

Hosszú idő óta először a tőzsde ismét erősödik, mivel a befektetők egyre jobban bíznak a világgazdaságban. Ezt jól mutatja, hogy pénteken az S&P 500 1,7%-kal emelkedett, így a héten összeségében 3,3%-kal nőtt. Ennél is fontosabb, hogy a múlt hét már a negyedik a sorban, amikor emelkedett az index, ami 2021 októbere óta nem látott következetes javulást jelent. Ezen nyereségeknek köszönhetően az index most 16%-kal magasabb, mint amikor júniusi mélypontján volt. Ennek ellenére még mindig több mint 10%-kal alacsonyabb, mint januárban. Emlékezzünk, hogy 2022 első fele katasztrofális volt a részvénypiac számára. Az ukrajnai háború, az egekbe szökő energiaárak, a kamatemelések és a gyors infláció miatt a Wall Street az 1970-es évek óta a legrosszabb évkezdetet élte át.

Az S&P javulása az inflációval és általában a világgazdasággal kapcsolatos hozzáállás megváltozásával függ össze. Az Egyesült Államokban az infláció lassulásának jelei mutatkoznak, sőt vannak arra utaló jelek, hogy az amerikai gazdaság meglepően rugalmasan viselkedik a nehéz helyzetben. Az adatok azt mutatják, hogy az infláció végre megáll, és az erős munkaerőpiac a tartós vállalati bevételekkel párosulva sok befektetőt megnyugtatott, hogy a piac fundamentumai rendben vannak. E javulások miatt a befektetők és lobbistáik arra ösztönzik a Federal Reserve-t, hogy térjen el a korábban bejelentett tervétől, miszerint folyamatosan emeli a kamatlábakat az infláció megfékezése érdekében. Attól tartanak, hogy ha a kamatok tovább emelkednek, a hitelekhez kapcsolódó költségek olyan magasak lesznek, amik a gazdaság újabb jelentős visszaesését fogja eredményezni.

Túlkompenzáció

Bár az infláció mérséklődik, továbbra is jelentős a félelem az újbóli felerősödésétől. A múlt héten közzétett legfrissebb fogyasztói árindex jelentés szerint 8,5%-ra lassult az év egészében a júliusi 9,1%-ról, és ezek a számok azt is azt mutatják, hogy a Fed próbálja kordában tartani az inflációt. A Fed elsődleges módszerével – a kamatemelésekkel – az a probléma, hogy késleltetett hatása van, ezért ha a bank túlságosan „elforgatja a tárcsát”, akkor nehéz lesz ezt észrevenni, mielőtt már túl késő lenne. De csak azért, mert a befektetők azt mondták, hogy a gazdaság nem tud több kamatemelést kezelni, nem jelenti azt, hogy ez valóban igaz is, és mivel ezeknek a feleknek érdekük fűződik ahhoz, hogy a kamatlábakat alacsonyan tartsák, így nem éppen pártatlan hozzászólók ebben a közgazdasági vitában.

Az erős munkaerőpiaccal kapcsolatban is érkezett néhány jó hír. Bár már-már megszoktuk, hogy azt halljuk, hogy ez a szegmens túl erős, mégis fantasztikus hír, hogy az amerikai gazdaság most már hivatalosan is visszaszerezte az összes, a világjárvány során elveszett munkahelyet. A munkahelyek a gazdaság sarokkövei. Bár a dolgozók bérének emelése felerősítheti az inflációt, ez mindenképpen jobb, mint azaz alternatíva, hogy az embereknek nincs munkájuk. Most, hogy a piac javul és a gazdaság stabilnak tűnik, sok kereskedőnek újra kellett vizsgálnia pozícióit. Egész évben egy „medvével” foglalkoztak, és most itt az ideje, hogy egy kis „bikával” is megküzdjenek.