Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A legkisebb hegedű

A dohánytermékek piaca világszerte csökkenő tendenciát mutat már évek óta, és a dohányzás mindenhol kiment a divatból. Az üzleti életben a topmenedzserektől elvárják, hogy egészségesek legyenek, hogy rendezett legyen az életük, a cigaretta iránti függőség pedig ennek éppen az ellenkezőjét sugallja. Az e téren elért jelentős előrelépés miatt azonban a kormányok egyre inkább aggódnak a tinédzserek nikotinfüggőségének drámai növekedése miatt, ami az e-cigaretták térhódításával magyarázható.

Míg az Egyesült Államokban a cigarettaipar évente közel 100 milliárd USD bevételt hoz, addig az elektromos cigaretták nagyjából 7,8 milliárdot, ami nem rossz egy ilyen fiatal piaci szereplőtől. Ráadásul az Euromonitor előrejelzése szerint 2026-ra a cigarettaeladások 13%-kal csökkennek, míg az e-cigarettáké 22%-kal nőni fognak. És mivel az e-cigaretta eladások ilyen drámaian növekedtek a fiatalok körében, világszerte a szabályozó hatóságok közvetlen célpontjává váltak. Nemrégiben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) betiltotta a Juul cigaretta termékek árusításást, mivel a cég nem tudja elég meggyőzően bizonyítani, hogy az általa gyártott dohány, valamint mentol ízű e-cigaretták használata biztonságos.

A Crown Juul

A Juul az előző években vezető márka volt az Egyesült Államokban. A Stanfordon indult e-cigaretta óriás mindössze harmadik évében az amerikai piac közel 70%-át tudhatta magáénak részben elegáns dizájnjának és az ízeknek is köszönhetően. Miután azonban néhány évig uralta a piacot, a szülők országszerte panaszkodni kezdtek, hogy a Juul édes ízesítésű nikotinkapszulái miatt – amelyek között olyan ízek szerepelnek, mint a mangó, az uborka és a vanília – gyermekeik gyakran középiskolás korukban függővé váltak a terméktől. A szülői panaszok miatt a Juul 2019-ben beleegyezett, hogy felfüggeszti az összes nyomtatott, sugárzott és digitális reklámot, hogy elkerülje a gyermekek expozícióját. Áprilisban a vállalat 22,5 millió USD-t fizet Washington államnak, hogy ellentételezze azokat az állításokat, amelyek szerint szándékosan tinédzsereket célzott meg a termékeivel, és megtévesztette a felhasználókat a függőséget okozó hatásukról. Összességében a Juul piaci részesedése drámaian csökkent, mivel több szereplő lépett be a piacra, és a cégnek – az ilyen áruk legnagyobb forgalmazójaként – visszatartó rendelkezésekkel kellett szembenéznie. Bár a vállalat már nincs a csúcson, mint egykor (az FDA betiltotta az értékesítését), de ez a lépés visszhangot kelt majd az egész dohányiparban, amely nagymértékben befektet az e-cigarettás termékekbe, mint az iparág jövőjébe.

Bár egy bíróság felfüggesztette az FDA döntését – ami ideiglenes blokkolja a határozat hatását, amíg a kérdés a bíróságokon el nem dől -, okkal feltételezhető, hogy az FDA rendelete hatalmas akadályt jelent a dohányipar jövője szempontjából az Egyesült Államokban. Érdekes módon az FDA nem hivatkozott a kiskorúakkal szembeni visszaélésére a Juul piacról való kitiltásáról szóló döntésében. Ehelyett az ügynökség szerint a Juul nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy terméke megakadályozza a vegyi anyagoknak az eszközből a felhasználók által belélegzett nikotingőzbe való átjutását. Úgy tűnik, hogy ezt az akadályt a vállalat talán soha nem tudja majd leküzdeni. A médiának a Juul azt állítja, hogy boszorkányüldözés áldozata; a felfüggesztés iránti kérelemben a vállalat azzal érvelt, hogy az FDA-t politikai erők motiválták, amelyek a vállalatot akarták hibáztatni a fiatalok legújabb függőséget okozó divatjáért annak ellenére, hogy számos versenytársuk van, akik még jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek. De akárhogy is nézzük, ez a válság csak azután következett be, hogy a Juul megalapozta és évekig profitált a tinédzserek nikotinfüggőségéből. Az üzleti világ most a világ legkisebb hegedűjével szerenádot ad nekik.