test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A „megértett” művészek / Nagy olvasóközönség, nagyobb célok

A világjárványnak sok vesztese volt, de akadtak azért nyertesei is, ezek egyike a könyvek, azaz az olvasás újbóli felfutása.

A „megértett” művészek

A világjárványnak nemcsak vesztesei, hanem győztesei is voltak, és ezek egyike a könyvek lettek. A pandémia alatt rekordszámú új könyv jelent meg, és a sok otthonrekedt embernek köszönhetően a könyveladások száma annak ellenére emelkedett, hogy sok országban még az első hullám idején könyvesboltokat zártak be. Az Egyesült Királyságban például 2020-ban több mint 200 millió nyomtatott könyvet adtak el, ami azért is nagy dolog, mert 2012 óta az első alkalom, hogy ezt a számot túllépték. A Nielsen becslése szerint az eladott nyomtatott könyvek mennyisége 5,2%-kal nőtt 2019-hez képest. A berlini Inkitt mindent megtesz azért, hogy a megnövekedett könyveladásokból és az olvasással kapcsolatos szokások változásából tőkét kovácsoljon.

A 2017-2020-as időszakra vonatkozóan az Inkitt a 39. helyen végzett a Financial Times Európa leggyorsabban növekvő vállalatait felsoroló FT1000-es listáján. Fejlődésük oka, hogy koncepciójuk sikeresnek bizonyult egy hűséges ügyfélkör, úgymint a lelkes olvasók és írók körében. Az Inkitt elképzelése viszonylag egyszerű, mégis forradalmi. A vállalat a világ első olvasók által működtetett könyvkiadója. A könyvbarátok több ezer regényt fedezhetnek fel ingyenesen a platformjukon, illetve lehetőséget ad nekik, hogy megismerkedjenek a feltörekvő szerzőkkel, és még a megjelenés előtt elolvassák a műveiket. Így a lelkes érdeklődők felfedezhetik azokat a szerzőket, akik egy napon híresek lesznek.

Miután a szerzők ingyenesen közzéteszik munkáikat a cég online platformján, a vállalat ezután elemzi az olvasói visszajelzéseket, és a legjobban teljesítő íróknak ezután kiadói szerződést ajánl. Ha bizonyos szerzők művei bestsellernek bizonyulnak, akkor ezeket saját erőforrásaiból ki is adja. A publikálás mellett az írók számára erős ösztönzők is vannak. Ahogy egy regényíró fogalmazott: „Ez egy jelentős ösztönzés a szerzők számára, hiszen így mindenkinek lehetősége van arra, hogy szélesebb közönséget érjen el, és egy fantasztikus támogatási rendszert is biztosít, amely segíti a fejlődésüket”. Az írók közül néhányan olyan magasságokba juthatnak, amilyeneket soha nem is képzeltek volna. Seemran Sahoo, aki India egyik legszegényebb államából, Odishából származik, eddig 2,7 millió dollárt keresett The Arrangement című regényével, amelyet teljes egészében az okostelefonján írt és tett közzé az Inkitten. Az izraeli Sapir Englard eredetileg az Inkitten megjelent The Millennium Wolves című könyvének bevételéből akarta finanszírozni a bostoni Berklee College of Music tandíját, ahol tudvalevően nagyon drága a tandíj, azonban a regényéből eddig befolyt 8 millió dollár bőven fedezi azt.

Nagy olvasóközönség, nagyobb célok

Az Inkitt célja, hogy teljesen felforgassa a kiadói üzletágat, illetve megtalálja a rejtett tehetségeket és globálisan sikeres szerzőket csináljon belőlük. A cég megalkotta a világ legelső bestseller-előrejelző algoritmusát, amely segít kiválasztani a következő „nagy dobást”, és egy új blockbuster könyv létrehozásában nyújt hathatós támogatást. Az Euronews Next cikkében Ali Albazaz alapító-vezérigazgató így fogalmaz: „A 21. század Disney-jét építjük. Ez alatt egy olyan céget értek, amely nagyon pragmatikus és adatvezérelt, továbbá képes megtalálni a legjobb történeteket és mesélőket – bárhol is legyenek a világon -, felfedezni őket, nagy kasszasikereket csinálni belőlük, ezenfelül ezt az egész folyamatot nagyon nagy gyakorisággal megismételni”. A kezdeti nagyon jó eredmények miatt az Inkitt 59 millió dolláros finanszírozást gyűjtött be, amely segíthet a növekvő olvasottság trendjének kihasználásában. A Series B-vel járó értékelést nem hozták nyilvánosságra, de a szakértők 390 millió dollárra becsülik. A vállalatnak jelenleg hétmillió felhasználója és 300 ezer íróból álló közössége van, ami közel háromszorosa a 2019-es 1,6 millió olvasóhoz és 110 ezer szerzőhöz képest.