Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A spanyol inflációs helyzet

Augusztusban az infláció 10,5% volt Spanyolországban, ami egy tized százalékponttal magasabb az INE által vártnál, a maginfláció pedig 6,4% volt. A fogyasztói árindex Európa nagy részén továbbra is kétszámjegyű értékek fölé emelkedik, amire az 1980-as évek óta nem volt példa. A spanyol jegybank a közelgő gazdasági lassulásra és a tartósan magas inflációra figyelmeztet. Az Országos Statisztikai Intézet (INE) kedden közölte, hogy a Spanyolországban augusztusban regisztrált infláció 10,5% volt éves szinten, három tizeddel alacsonyabb a júliusban mértnél, de még mindig kétszámjegyű érték felett, ami az 1980-as évek óta nem látott szint az országban.

A fogyasztói árindex augusztusi emelkedésének végleges száma valamivel negatívabb, mint amire az INE a hónap végén számított, amikor is 10,4%-os inflációt jelzett. Ez azt jelenti, hogy augusztusban Spanyolországban az árak átlagosan 10,5%-kal voltak magasabbak, mint 2021 azonos időszakában.

Az alapszintű ráta – amely a drágulásnak a bevásárlókocsiban lévő többi termékre való átterjedését méri, és nem tartalmazza az energiatermékek vagy a friss élelmiszerek árát – augusztusban 6,4%-kal növekedett éves szinten, ami 1993 óta a legmagasabb érték. A havi adatok, amiken keresztül láthatjuk, hogy mennyivel emelkedtek az árak az országban augusztusban a júliusihoz képest – alig harminc nap alatt – azt mutatják, hogy az általános fogyasztói árindex 0,3%-kal, két tized százalékponttal nagyobb mértékben növekedett, mint amit az INE a hónap végén előre jelzett. Az alapul szolgáló mutató 0,4%-kal volt magasabb augusztusban az előző hónaphoz képest.

Hol ütközik?

A legnagyobb áremelkedést a villamosenergia és az élelmiszerek terén tapasztalhattunk. A lakhatási index – amely magában foglalja a vízellátás, az áram, a gáz és az egyéb tüzelőanyagok árát – augusztusban 24,8%-kal emelkedett éves szinten, míg az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 13,8%-kal. A közlekedés 11,5%-os drágulással a harmadik helyen áll. A 200 termék közül – amelyek árait az INE tisztviselői üzletenként hónapról hónapra nyomon követnek – augusztusban a folyékony üzemanyagok ára növekedett a legnagyobb mértékben, 79,1%-kal, ezt követik egyes étolajok 71,2%-kal, és a villamos energia, amely 60,6%-kal kerül többe.

Az áram- és élelmiszerszámlák emelkedése minden háztartás vásárlóerejére nagy hatással van, mivel ezek olyan alapvető szükségleti cikkek, amelyek nem helyettesíthetők, és kereslete sem változik túlzottan az áruk miatt. Valójában ezen javak fogyasztásának aránya sokkal magasabb a legalacsonyabb jövedelmi rétegbe tartozó családoknál, ezért éppen ők azok, akik a leginkább megszenvedik az infláció hatását. A villamos energia után a legnagyobb mértékben dráguló termékek listáján augusztusban olyan különböző élelmiszerek szerepelnek, mint a liszt (39%-kal drágább most, mint 2021 augusztusában), a vaj (+31,8%), a tésztafélék és a kuszkusz (+30,3%), a szószok és fűszerek (+26,5%), a sovány és a zsíros tej (+26,3 illetve +26%), a tojás (+22,4%), a csirke (+17,6%) és a joghurtok (+17,3%).

De vajon folytatódik-e ez a növekedés?

A következő hónapokra előre tekintve a kormány optimista az ügyben, hogy az infláció fokozatosan lassulni fog, és hogy már elérte a csúcspontját. Az eddig elfogadott intézkedések és a havi ráta visszafogása alátámasztja az elméletüket. A Spanyol Nemzeti Bank azonban hétfőn a nyár utáni első gazdasági értékelésében arra figyelmeztetett, hogy Spanyolországban a vártnál hosszabb ideig tartó magas inflációs időszak várható, ráadásul ez más kihívásokkal együtt jelentkezik, mint például a gazdasági lassulás és a világjárványt megelőző foglalkoztatási és aktivitási szintek helyreállítása.

Annak ellenére, hogy a fogyasztói árindex szárnyal, a gazdasági minisztérium kitart amellett, hogy a spanyolországi infláció „importált” az energia és más összetevők árai miatt, amelyeket termelőink külföldről vásárolnak, ezért egy másik mutatót, a GDP-deflátort vizsgálják, ami a hazai árak alakulását méri, és amely a második negyedévben 3%-kal emelkedett.