test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A tervezés szíve

Az építészet az elmúlt évtizedekben az egyik legdinamikusabban fejlődő, ezzel együtt a leggyorsabban változó iparággá vált. A piaci elvárások sokszor 4-5 éves periódusokban teljesen átalakulnak, követik a piaci döntések szempontjából meghatározó menedzser szektor gondolkodásmódjának változásait. Már a 2008-as nemzetközi gazdasági válság jelentős új irányokat hozott a tervezés és kivitelezés terén, mely változások most a COVID-19 válság kiteljesedésekor egyre komolyabb szerephez jutnak.

ÚJ TANÁCSADÁSI IRÁNYOK AZ ÉPÍTÉSZETBEN

A befektetők óvatosabbak, tudatosabbak lettek, és minden eddiginél gyorsabban és tökéletesebben akarják lefedni a piaci igényeket. Ez az építészet, tervezés, kivitelezés szakmákat is direktben érintő trend. Ma már nem elegendő egy látványra egyedi, vagy funkcionalitásában tökéletes épületet megtervezni, mindezt precíz végrehajtással, budget tervezéssel, a budget tervek betartásával, vagyis professzionális komplex kivitelezéssel kell megvalósítani. Nincs lehetőség a végső költségeket, a határidőt, minőséget komolyan érintő hibákra, koncepcionálisan rossz megoldások utólagos korrigálására. Ehhez az elváráshoz a piacnak fel kell nőnie. A hagyományos tervezés és kivitelezés részfolyamatok komplexebbé váltak, és az egész folyamatot végig kísérő szakmai felügyelet, tanácsadás, kritikus szerephez jutott. A tanácsadás mindig is létezett az építészetben, de azt a hagyományos tervezőirodák próbálták biztosítani saját munkájukhoz, mely a befektetők, megrendelők számára nem fogadható el objektív megoldásként. Komoly igény alakult ki a független, a tervező irodák, a kivitelező cégek munkáját a legmagasabb szintű szakmai tudás mentén ellenőrző, módosítási javaslatokkal ellátó, kizárólag a befektetők, megrendelők érdekeit és céljait szem előtt tartó tanácsadói tevékenységre. A tanácsadási tevékenységen belül, igazodva a piaci elvárásokhoz, 3 fő területet különböztetünk meg.

HEARTURE

A HEARTURE a nemzetközi építészvilág első független tanácsadó cége, mely az építészet új igényeit kiszolgáló tanácsadói területeket egyszerre tudja biztosítani ügyfelei számára. A Project performance, a Budget Guidence és a Sourcing plan együttes alkalmazása biztosítja a megbízók számára az elképzeléseik reális tervezését, és nem tervezett, komoly krízisek nélkül kivitelezését, a projekt költségeinek optimalizálása mellett. A HEARTURE speciális szakmai tudásának alapja a magas színvonalú egyetemi kutatói és üzleti fejlesztői háttérből kiinduló, 25 éves tapasztalat és az e mentén sikeresen véghez vitt 500 lezárt projekt. A HEARTURE a strukturális tervezés specialistája, és mint ilyen az építészeti projekt vázának kialakításában és kivitelezésében vállalt a múltban meghatározó szerepet. „Fontos szempont volt számunkra a megrendelők komplex és teljes mértékű elégedettsége, ennek köszönhetően építettük ki kapcsolatrendszerünket a kivitelezői és végrehajtói piac szereplőivel. Egyértelmű volt számunkra, hogy a megrendelő elképzeléseinek megismerése-tervezés-kivitelezés-anyag/eszköz beszerzés együttes menedzselése elengedhetetlen a sikeres projekt levezényléséhez. Ezért is tűztük ki célul, hogy szakembereink a különböző területekről jelentős tapasztalattal rendelkezzenek, és ezt a szaktudást egy központi stratégiai szinten döntéshozó, de az operatív megvalósítást konkrétan felügyelni képes bázisban gyűjtsük össze.”- magyarázta a cég CEO-ja, Pohl Ákos.

HEARTURE SCALE SYSTEM

A tanácsadói tevékenység alap mérő rendszere egy skálázási megoldás, mely lehetővé teszi a partner számára, hogy abszolút értékben és objektív mérőeszköz alapján lássa saját projektje megvalósíthatóságának realitását. A HEARTURE objektív szakmai ellenőrzés után az adott projektet értékeli, az adott szakterület szempontjai alapján. Az érték 0-100% közötti, melynél a következő irányelvek érvényesülnek:

0-30% közötti érték esetén a projekt tervezésével, a kivitelezésre irányuló számításokkal kapcsolatban szakmailag komoly kétségek és fenntartások merültek fel. A megrendelő számára mindenképp javasolt az adott szakmai részek újratervezése.

31-70% közötti érték esetén a projekt tervezése és kivitelezése elfogadható. Vannak olyan elemek, melyek újragondolása egyértelműen javíthatnak a projekt eredményességén, hatékonyságán és minőségén. A megrendelő számára mindenképp javasolt fejlesztési lehetőségek, hatékonyság – és minőségjavító javaslatok bekérése a tervezőktől.

71% feletti érték esetén a projekt tervezése és kivitelezése teljes mértékben illeszkedik a szakmai elvárásokhoz. A megrendelő biztonsággal nekikezdhet a projektnek, azzal kapcsolatosan – bár lehetnek nem tervezett minőség – illetve hatékonyságjavító tényezők – szakmai kétségek nem merültek fel.

Így a HEARTURE ma már képes arra, hogy a befektetők közvetlen tanácsadójaként folyamatosan és folyamatában ellenőrizze a befektetőnek dolgozó tervező – és kivitelező cégek munkáját. Mentorálja a folyamatot, rámutasson a változtatásra szoruló pontokra, és definiálja a minőség növelést vagy költségcsökkentést biztosító pontokat. Definiálja az eltéréseket a terv és a végső kivitelezés között. Tulajdonképpen menedzselje a teljes projektet a befektető céljait képviselve. A tervező irodák külső, objektív kontrolljaként, a kivitelezési és beszerzési tapasztalatokkal javítja a tervek megvalósíthatóságát, biztosítja a projekt költséghatékonyságát. Ehhez konkrétan definiálja a változtatási szükségleteket, az ajánlott beszerzési csatornákat. Szükség esetén képviselje az irodát a beszerzések menedzselésében. A projektvezetők közvetlen támogatásával biztosítja a projektnek a befektetők által elképzelt megvalósítását. Konkrét támogatást nyújt a budget kialakításában, annak betartásában. Kontrollálja a megbízott tervező és kivitelező cégeket, folyamatos szakmai tájékoztatást és felügyeletet biztosítva a projekt vezető számára a teljes projekt folyamat alatt.

„A HEARTURE tanácsadói tevékenységét különböző méretű projektek esetén veszik igénybe partnereink. A három tanácsadási terület alkalmazása nem méret vagy lokáció függő. Partnereinkben az elvárásaik a közös pont: mindegyikük professzionálisan menedzselt, megfelelő szakmai szinten ellenőrzött, a gyakorlatban is megvalósítható, és az általuk elképzelt minőségi színvonal fenntartása mellett a legmagasabb költséghatékonyságot biztosító projektek megvalósítása.”- mondta a CEO.