test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

A Twitter Musk-korszaka

Már több hónapja követjük és véleményezzük az Elon Musk – Twitter szappanoperát, de úgy tűnik, hogy ez a hírhedt felvásárlás végre a végéhez érkezett. Miután nagyon közel állt egy perhez, és sok rosszindulatú pletyka (vagy nem is pletyka) kapott szárnyra Musk és a Twitter igazgatótanácsa/személyzete között, csütörtök este lezárult az üzlet.

Elon Muskot a múlt héten látták besétálni a Twitter irodájába egy mosogatóval a kezében, és bár a pontos metafora nem volt azonnal világos (kiönti a fürdővízzel a gyereket is), ez az ellentmondásos figura áll mostantól a cég élén. Musk az irányítás átvétele óta több felsővezetőt is kirúgott, köztük Parag Agrawal vezérigazgatót, Ned Segal pénzügyi vezetőt és Vijaya Gadde jogpolitikai, bizalmi és biztonsági vezetőt.

Az új korszak

Musk a „szólásszabadság-abszolutistájaként” jellemezte magát, ami nagyon szépen és nemesen hangzik, de egy ilyen álláspontnak sötét következményei vannak. A Twitter például már régóta megfelelő platformként szolgál az emberek számára a káros félinformációk terjesztésére. A világjárvány idején a közösségi oldalnak le kellett szorítania azoknak a fiókoknak a számát, amelyek hazugságokat, illetve összeesküvéselméleteket osztottak meg a COVID vakcináról és alternatív gyógymódokról, és amelyek a becslések szerint több tízezer ember halálát okozták. Donald Trumpot a 2020-as választások elvesztése óta végleg kitiltották a platformról, de Musk megígérte, hogy eltörli az elnök tiltását. A Twitter eredetileg azért hozta meg ezt a döntést, mert Trump többször megsértette a szolgáltatási feltételeiket – például félretájékoztatott és többször is erőszakra uszított -, de addig életben kellett tartaniuk a fiókját, amíg ő volt az Egyesült Államok elnöke. Miután lejárt a hivatali ideje, a Twitter gyorsan cselekedett, és törölte a platformját.

Most szinte azonnal igazolást nyerhet, hogy hihetünk-e Musk ígéreteinek, hiszen fontos választások következnek az Egyesült Államokban és Brazíliában. A Twitter eddig azt az álláspontot képviselte, hogy letiltja a szavazásra és a választási eredményekre vonatkozó félrevezető állításokat, de ez még azelőtt volt, hogy Musk vette volna át az irányítást. A lényeg itt az, hogy Musk Twitter-vásárlásának fontos következményei lehetnek, és nem csak a részvényesi vagyon ingadozása terén. Az olyan vezetőknek, mint Trump és Bolsonaro nyilvánvalóan bizonyos mértékig mérsékelniük kellene magukat, hogy használhassák a platformot, de valószínűleg így sokkal nagyobb mozgásterük lesz a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció terjesztésére.

A vadnyugat

Musk többször kijelentette, hogy a Twitter visszatér a kezdetekhez, tehát ahhoz, amilyen valamivel több mint egy évtizeddel ezelőtt volt. Bár ezt úgy lehet eladni, hogy a vállalat „visszatér a gyökereihez”, a valóság azonban arról szól, hogy Musk figyelmen kívül hagyja a több mint egy évtizedes tanulságokat és bekövetkezett növekedést. A fő lecke az volt, hogy még a vadnyugaton is szükség van egy seriffre, mert az emberek – különösen amikor névtelenek tudnak maradni – visszaélnek a szabadsággal. A vállalat sokat tanult a geopolitikai ügyekben betöltött helyzetéből adódóan, és keményen kellett harcolnia azért, hogy a „digitális főtér” civilizált maradhasson. Üzleti szempontból kérdéses, hogy a top brand-eknek lesz-e akkora kedve hirdetni az eddig megszokottnál törvénytelenebb platformon. A Twitter végül is a hirdetésekből szerzi bevételeit, és a legtöbbet költő nagy márkák természetesen tiszta képet szeretnének, és véletlenül sem akarják besározni a megszerzett nimbuszukat. Viszont ha a hirdetők eltűnnek, Musk korszaka sem fog túl sokáig tartani a Twitteren.