Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

AI Hollywood!

Az Amerikai Írószövetség (WGA) bejelentette, hogy a GPT nyelvi modell feltalálójával, az OpenAI-val együttműködve egy új, a forgatókönyvírókat segítő eszköz megalkotására készül. Az szerkezet mesterséges intelligenciával (AI) működik majd, és javaslatokat, ötleteket ad az íróknak a párbeszédekhez, a cselekményhez és a karakterek fejlesztéséhez.

A partnerséget a szórakoztatóiparban sokan üdvözölték, mivel jó lehetőséget látnak benne a kreatív folyamatok fokozására és a forgatókönyvírás minőségének javítására. Egyesek azonban aggodalmukat fejezték ki a mesterséges intelligencia lehetséges hatásait illetően az emberi írók szerepére és az iparág jövőjére nézve. Azonban a WGA kijelentette, hogy az új eszközt úgy tervezték, hogy segítse az írókat, ne pedig helyettesítse őket, és hogy szigorú etikai irányelvek vonatkoznak majd rá, amelyek biztosítják azt, hogy nem ássa alá a kreatív folyamatot. Az eszköz elérhetősége a WGA tagjai számára ingyenes lesz, és a forgatókönyvírókkal együttműködve fejlesztik ki, hogy az megfeleljen az igényeiknek.

Terjed

A WGA és az OpenAI közötti partnerség csak a legújabb példa a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazására a szórakoztatóiparban. A mesterséges intelligenciát már számos módon használják, a forgatókönyvötletek generálásától kezdve a színészek castingján át a lehetséges kasszasikerek előrejelzéséig.

Miközben az egyértelműen bebizonyosodott, hogy a mesterséges intelligencia képes a kreatív folyamatok és a szórakoztatóipari termékek minőségének javítására, emellett azonban fontos etikai kérdéseket is felvet az alkalmazása. Miként biztosítható például, hogy a mesterséges intelligencia ne állandósítsa a káros sztereotípiákat, és ne erősítse meg a meglévő hatalmi egyenlőtlenségeket, illetve hogy a használata átlátható és elszámoltatható módon történjen?

Etikus mesterséges intelligencia?

A WGA és az OpenAI közötti partnerség fontos lépés e kérdések megválaszolása, és a szórakoztatóiparban a mesterséges intelligencia felhasználására vonatkozó etikai iránymutatások kidolgozása felé. Egyben tükrözi annak az egyre szélesebb körű felismerését, hogy az AI nem helyettesíti az emberi kreativitást, hanem inkább annak fokozására szolgáló eszköz. Összességében a WGA és az OpenAI közötti partnerség izgalmas fejlemény, amely képes átalakítani a forgatókönyvírók munkáját. Ugyanakkor rávilágít arra is, hogy folyamatos vitára és egyeztetésekre van szükség a mesterséges intelligencia etikai vonatkozásairól a szórakoztatóiparban. Az írók és az AI fejlesztői közös munkával biztosíthatják, hogy a mesterséges intelligenciát egyszerre innovatív és felelősségteljes módon használják.