Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

Amazon Culls

Az Amazon azzal a bejelentéssel kezdte az évet, hogy 18 000 alkalmazottat bocsát el, 8000-rel többet, mint amennyit a novemberi nyilatkozatában előrevetített. A vállalat a „bizonytalan gazdasági helyzettel” indokolta a dolgozók elbocsátását. Bár a legtöbb munkavállaló elengedésére az Egyesült Államokban kerül sor, Európában is lesznek leépítések a bizonytalan gazdaságra és arra hivatkozva, hogy az online kiskereskedelmi óriás a világjárvány idején megnövekedett igények miatt sok alkalmazottat vett fel.

„A novemberben végrehajtott és a ma megosztott leépítésekkel együtt valamivel több mint 18 000 álláshely megszüntetését tervezzük” – mondta Andy Jassy, az amerikai csoport vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött közleményében. Ez pedig a legnagyobb az amerikai technológiai ágazatot érintő közelmúltbeli létszámleépítési bejelentések közül, és egyben a legsúlyosabb létszámcsökkentés a seattle-i székhelyű vállalat történetében. Jassy elmondta, hogy a vállalat vezetése „mélyen tisztában van azzal, hogy ezek a létszámleépítések keményen érintik az embereket, és ezeket a döntéseket megfelelő körültekintéssel hozzuk meg.”

Végkielégítés

„Azon dolgozunk, hogy támogassuk az érintetteket, és olyan csomagokat biztosítunk nekik, amelyek tartalmaznak végkielégítést, ideiglenes egészségbiztosítást és külső segítséget az álláskereséshez” – tette hozzá Jassy. Megemlítette azt is, hogy az érintett dolgozókat január 18-tól értesítik. Jassy a hirtelen bejelentését azzal indokolta, „mivel azonban az egyik munkatársunk kiszivárogtatta ezt az információt, úgy döntöttünk, hogy jobb, ha korábban megosztjuk ezt a hírt, hogy közvetlenül tőlem hallhassátok a részleteket.”

A The Wall Street Journal a disztribúciós óriáshoz közeli forrásokra hivatkozva korábban arról számolt be, hogy az Amazonnál a leépítések akár 17 000 alkalmazottat is érinthetnek. A vállalat már novemberben bejelentette, hogy mintegy 10 000 munkahely leépítését tervezi. „Az Amazon a múltban is átvészelte a bizonytalan és nehéz gazdasági helyzeteket, és ezután is így fogunk tenni” – mondta Jassy.

A terjeszkedés hátulütői

Szeptember végén a csoportnak világszerte 1,54 millió alkalmazottja volt, nem számítva a szezonális dolgozókat, akik a nagyobb aktivitású időszakokban, különösen az év végi ünnepek idején dolgoznak. A világjárvány idején a cégóriás a kereslet kielégítése érdekében tömeges munkaerő-felvételeket hajtott végre, így 2020 és 2022 között világszerte megduplázta alkalmazottai számát. Azonban a nettó profitja éves szinten 9%-kal csökkent 2022 harmadik negyedévében.

A technológiai szektorban nem az Amazon az egyetlen vállalat, amely jelentős elbocsátásokat hajt végre, mivel a Meta, a Facebook anyavállalata is 11 000 munkahely leépítését jelentette be, ami a munkaerő 13%-át jelenti. Más, nagymértékben a hirdetési bevételekre támaszkodó techcégek szintén drasztikus bevételcsökkenést tapasztaltak, ami a big tech rendkívül nyereséges időszakának végét jelzi.