test
Budapest     Debrecen     Szeged     Miskolc     Pécs     Győr     Nyíregyháza     Kecskemét     Székesfehérvár     Szombathely     Szolnok     Érd     Tatabánya     Sopron     Kaposvár     Veszprém     Békéscsaba     Zalaegerszeg     Eger     Nagykanizsa     Salgótarján     Esztergom     Dunaújváros     Hódmezővásárhely     Szekszárd     

ASML: Európa válasza a Szilícium-völgyre

Figyelemre méltó fordulat, hogy a chipgyártó eszközöket előállító holland ASML vállalat piaci értéke az elmúlt öt évben megnégyszereződött, 260 milliárd euróra nőtt, és ezzel Európa legértékesebb technológiai cégévé vált. Ezt a bámulatos sikert nem csupán a legmodernebb litográfiai gépeiknek köszönheti, hanem a beszállítói és technológiai partnereiből álló hálózatának is, amely a Szilícium-völgy ökoszisztémájával vetekszik.

Az ASML elsődleges tevékenysége, hogy nanoszkopikus chipmintákat vetítsen szilícium lapokra, az évek során drámai fejlődésen ment keresztül a komplex gépek segítségével. Ma a litográfiai eszközeik a világ legfejlettebb kereskedelmi forgalomban kapható berendezései közé tartoznak. Ez az átalakulás olyan mérnöki teljesítményeket igényelt, amik olybá tűnhetnek, mintha egyenesen egy sci-fiből léptek volna elő, és ahol óncseppeket elégető lézerek extrém ultraibolya fényt, illetve olyan tükröket hoznak létre, amelyek legnagyobb tökéletlensége nem nagyobb, mint amennyit a fű egy ezredmásodperc alatt meg tud nőni.

A vállalatnak sikerült a gépgyártás több mint 90%-át kiszerveznie egy körülbelül 800 európai cégből álló hálózatra támaszkodva, amelyek mindegyike speciális alkatrészek előállítására szakosodott. Az ASML azon képessége, hogy képes együttműködni ezekkel a partnerekkel – interfészeket meghatározni, szabadalmakat megosztani és átláthatóságot fenntartani -, a Szilícium-völgy együttműködési kultúrájára emlékeztet, megkérdőjelezve azt a felfogást, hogy Európa nem képes sikeres digitális platformok kialakítására.

Az ASML stratégiájának kritikus szempontja a rendszer tervezőjeként betöltött szerepe, amely felügyeli a különböző beszállítók közötti koordinációt, miközben továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és fejlesztésre. Ez a decentralizált struktúra nagyobb rugalmasságot, innovációt és kockázatmegosztást tesz lehetővé a hálózaton belül, ami jobb minőségű termékekhez vezet.

Továbbá az ASML sikeresen egészítette ki hardverét szoftverrel és adatokkal, ezzel egy mesterséges intelligenciát használó platformot hozva létre. A gépi tanulás és az adatelemzés döntő szerepet játszik gépeik finomhangolásában és a pontosság növelésében. Ez az átalakulás az ASML-t mesterséges intelligencia erőművé tette, és termékei minden egyes iterációval folyamatosan jobbá válnak.

Az a képesség, hogy a vállalat képes adatokat gyűjteni a világon telepített hatalmas gépparkjáról és ezeket felhasználni termékei javítására olyan versenyelőnyt teremt, amely szinte leküzdhetetlen. Még ha a versenytársaknak sikerül is technológiai szempontból felzárkózniuk, nehezen tudnák megismételni az ASML által használt kiterjedt adatvezérelt visszacsatolást.

Bár léteznek olyan kihívások, mint a tranzisztorok miniatürizálásának korlátai, a gazdasági megfontolások és a chipgyártók esetleges ellenállása az adatok megosztásával kapcsolatban, az ASML pozíciója az iparágban továbbra is félelmetes. Csak a geopolitikai erők, mint például a szigorú exportellenőrzés, vagy Kína saját chipgyártó berendezések előállítására való törekvése jelentenek potenciális veszélyt.